U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Eigenzinnige cybervrouw

MARIE-JOSÉ KLAVER
April Ryan is een ongebuikelijke heldin voor een avonturenspel. Ze is intelligent en kunstzinnig. En ze schiet niet. In plaats daarvan lost ze raadsels op in twee werelden. De balans tussen deze twee werelden, Stark en Arcadia, is verdwenen. Omdat April een 'shifter' is, kan zij beide werelden betreden en behoeden voor rampen.

The Longest Journey is een episch avonturenspel. De nadruk ligt sterk op het verhaal, of liever de verschillende verhalen die de speler tegenkomt tijdens de reis van de achttienjarige kunstacademiestudente April Ryan. De verschillende personages hebben allemaal een eigen karakter en iedereen kan praten. Hun verhalen zijn onmisbaar voor het spel. Ze bevatten aanwijzingen om de vele puzzels op te lossen. Hoe het spel te beginnen, is overigens het eerste raadsel waarmee de speler wordt geconfronteerd. Als je na het installeren de vierde cd-rom in de computer laat zitten, lukt het niet. Het spel start alleen vanaf cd-rom 1. Dat ligt voor de hand, maar de handleiding staat vol paniekveroorzakende mededelingen over het veranderen van de drivers (stuurprogramma's) van de videokaart zodat je snel over de simpele oplossing heen leest.

Het spel begint met een droom van April. Ze bevindt zich in een prachtig landschap, waarin ze een oude, knorrige boom en een ei moet redden. De boom vertelt hoe zijn wereld langzaam ten onder is gegaan. Van de moeder van het ei krijgt April de opdracht de wereld te redden.

Als ze wakker wordt, bevindt April, die in de 23e eeuw leeft, zich in haar studentenkamer en begeeft ze zich vol goede moed naar het atelier om aan het werk te gaan. Over twee weken is er een expositie en ze moet nog veel doen. April Ryan is een cultfiguur geworden. Ze heeft net als haar collega Lara Croft van Tomb Raider een cd gemaakt en in Duitsland speelt de 23-jarige actrice Katja Koopman uit Bremen de gamesheldin. Koopman treedt op in televisieuitzendingen en maakt een nogal nietszeggende indruk. Interviewer: "Heeft u zelf iets met computers en internet?"

Katja: "Ja, soms ben ik wel eens op internet, op de universiteit. Maar thuis zit ik nooit voor de computer, hoor."

"Wilt u ook kinderen?"

"Ja, een paar kinderen wil ik wel."

"Liever een jongen of een meisje?"

"Allebei."

April Ryans intrede in de fysieke wereld doet afbreuk aan de sympathieke en eigenzinnige cybervrouw van het spel. Door commercie gedreven maakt FunCom, het Noorse multimediabedrijf dat het spel heeft gemaakt, van April een dom lustobject.

The Longest Journey is in vrijwel alle recensies de hemel ingeprezen. De lof is voor het grootste deel terecht. Het is een uniek spel met zeer mooie beelden en animaties. De grafische kwaliteiten van FunCom verdienen alle bewondering.

Maar TLJ is ook een beetje saai. Het verhaal is weliswaar spannend en de opdrachten zijn leuk, maar door de monologen, dialogen en filmpjes duurt alles heel lang. Er zijn veel momenten dat TLJ meer op een film lijkt dan op een spel.

The Longest Journey. Uitg. FunCom. Windows 95/98 met (aanbevolen) Pentium 266 Mhz, 64 Mb RAM, 4 Mb grafische kaart en 1 Gb vrij op de harde schijf. Prijs 99 gulden. (www.longestjourney.com)

NRC Webpagina's
28 JULI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Doelloze dolfijn
(21 juli 2000)
Met H.G. Wells reizen in de tijd
(14 juli 2000)
Drakendoders in hagedissenhuid
(30 juni 2000)
Slim schietspel verlegt grenzen
(23 juni 2000)
Verwende vorsers
(16 juni 2000)
Koeien melken met de computer
(9 juni 2000)
Hoed u voor namaak
(2 juni 2000)
Foto's van een wanhoopsreis
(26 mei 2000)
Eerst E3 zien, dan sterven
(19 mei 2000)
Een vriendje voor op reis
(12 mei 2000)
Uw dosis Middeleeuwen
(5 mei 2000)
Met je hersens in de jungle
(28 april 2000)
Opgaan in de ultieme 'fantasy'
(21 april 2000)
Lust u bloemkool?
(14 april 2000)
Heftig knokken
(7 april 2000)
Zeilen voor luiaards
(17 maart 2000)
Van Abarth tot Zündapp
(10 maart 2000)
Met Barbie onder water
(3 maart 2000)
Een gezin stichten op de PC
(25 februari 2000)
Gaten in woordenboek gedicht
(18 februari 2000)
Nieuw leven voor Pac-Man
(11 februari 2000)
Letters schrijven met het oor
(4 februari 2000)
Zorgzame onzin
(28 januari 2000)
Wolken van bloed en vlees
(21 januari 2000)
Verwaarlozing van een ideaal
(14 januari 2000)
Een spannend verleden
(7 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad