U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Een gezin stichten op de PC

MARIE-JOSÉ KLAVER
Big Brother op je eigen PC, zo wordt het nieuwe spel The Sims aangeprezen sims in Nederland. The Sims, van de makers van SimCity, is een simulatiespel met mensen. De speler kan alleenstaanden en gezinnen in huizen stoppen. Afhankelijk van het budget kan de woning ingericht en uitgebreid worden. Het geld vliegt er doorheen in mijn huis met vier alleenstaande vrouwen. Er zijn te weinig kamers, dus wil ik nog een verdieping op het huis zetten. Omdat ik ook al wat meubels en een koelkast had gekocht, blijft er niet genoeg geld over voor de muren van de eerste verdieping. Er liggen wel mooie groene tegels, zodat de dames in ieder geval een ruim dakterras hebben.

De PC blijkt een goede aanschaf. Als ik van de laatste honderd dollar een bureaustoel koop, neemt Carla Graanoogst plaats aan het bureau en gaat ze meteen op zoek naar een baan. Met het geld dat zij verdient, richt ik het huis verder in.

Carla's huisgenoten zijn minder ijverig. Ze zitten het liefst de hele dag op de bank televisie te kijken. Als er een buurman langs loopt, rennen ze naar buiten om te flirten. Omdat ik niet wil dat ze gaan samenwonen, klik ik ze weer naar binnen met de muis. Hoe de PC werkt, snappen ze niet. Ze zullen nooit directeur van een ziekenhuis worden of officier van justitie. Hun tevredenheidsniveau daalt, net als het huishoudbudget. Carla verdient niet genoeg om vier volwassenen van te onderhouden.

Mijn Sims wonen in een mooie groene suburb met vrijstaande huizen in verschillende prijsklassen. Sommige huizen worden bewoond door gezinnen die al in het spel zaten toen ik het installeerde. Als ik die mensen niet aardig zou vinden, kan ik de huizen laten ontruimen met een bulldozer om er mijn eigen Sims in te zetten.

Toen ik even niet oplette is mijn Trude de Vries toch gaan zoenen met buurman Gijs Groentjes, een halfkale macho in spijkerbroek. Ik heb ze maar laten samenwonen. Had ik nu maar de optie 'vrije wil' uitgeschakeld, dan had ik Trude meer kunnen manipuleren.

The Sims is een leuk spel omdat het sociale interactie combineert met strategie. Het enige nadeel is dat het, ondanks de Nederlandse vertaling, zo'n vreselijk Amerikaans spel is. Alles draait om het gezinsleven en het huwelijk. Al het bloot wordt verhuld en daardoor juist benadrukt. Als de Sims uit bad of onder de douche vandaan komen, wordt het plaatje vervaagd, zoals je ziet in actualiteitenrubrieken als er een verdachte in beeld komt. In de handleiding wordt nadrukkelijk vermeld dat de Sims wel kinderen kunnen krijgen, maar dat je ze het niet ziet doen. Homoseksuele Sims komen niet voor.

Op Internet circuleren zogeheten nude skins, tekeningen van naakte Sims die je over hun kleren kunt plakken. Op de site Daily Radar vertelt een speler hoe hij een nudistenkamp heeft gemaakt met behulp van de nude skins. Met deze interactieve rebellie heeft Maxis waarschijnlijk geen rekening gehouden.

Dezelfde speler heeft ook iets bedacht tegen het huwelijksideaal van de Sims. Maak een mannelijke Sim, schrijft hij, die er goed uitziet en zorg dat hij snel carrière maakt zodat hij veel geld heeft. Maak daarna een paar vrouwelijke figuren. De man kan met alle vrouwen naar bed en hun geld krijgen als hij belooft met ze te trouwen. De uitdaging van dit spel is om ervoor te zorgen dat de polygame man niet betrapt wordt.

The Sims. Maxis. ƒ99,95. Cd-rom voor Windows 95, 98 en NT. Systeemeisen: Pentium 233 Mhz, 32 MB intern geheugen en 300 MB vrij op de harde schijf.

Internet: www.thesims.com en comp.sys.ibm.pc.games.strategic

NRC Webpagina's
25 FEBRUARI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Gaten in woordenboek gedicht
(18 februari 2000)
Nieuw leven voor Pac-Man
(11 februari 2000)
Letters schrijven met het oor
(4 februari 2000)
Zorgzame onzin
(28 januari 2000)
Wolken van bloed en vlees
(21 januari 2000)
Verwaarlozing van een ideaal
(14 januari 2000)
Een spannend verleden
(7 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)