U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Drakendoders in hagedissenhuid

MARIE-JOSÉ KLAVER
Hagedismensen, reusachtige spinnen en mooie vrouwen bevolken de planeet Norrath, het domein van EverQuest. EverQuest is een online rollenspel dat dagelijks door duizenden mensen wordt gespeeld.

Spelers kiezen een karakter (bijvoorbeeld een mens, een elf of een halfling), een ras en een beroep. Afhankelijk van hun keuze komen ze in een stad terecht van waaruit ze hun reis door Norrath beginnen. De leukste schermwezens zijn de halflingen, kruisingen tussen mensen en monsters, die erg aardig zijn en bijzonder snel.

Norrath is een wereld vol enge monsters, vechtpartijen en raciale spanningen. De geestelijken hebben ruzie met de barbaren en de boselfjes, de dwergen met de krijgers, de gnomen met de tovenaars en zo gaat het maar door. De beroepen die de spelers uitoefenen zijn voor een groot deel gebonden aan het ras. Wie vredelievend is ingesteld, kan kiezen voor een veilige locatie. In de steden zijn bijna geen monsters en kunnen karakters niet gedood worden, tenzij spelers daar zelf toestemming voor geven door een 'player-killer' te worden. De nieuwste versie van het spel, EverQuest - The Ruins of Kunark, is eenderde groter dan de oorspronkelijke versie. Er is een nieuwe soort bijgekomen: de Iskars, een soort hagediswezens dat erg behendig is, en er prachtig uitziet. Verder is er een nieuw gebied, Kunark, bijgekomen dat mooier is vormgegeven dan de werelden in het gewone EverQuest en zijn er meer levels te behalen. Er zijn verschillende manieren om te communiceren en je voort te bewegen in Norrath. Wie te voet gaat, ziet het meest, maar loopt buiten de steden veel gevaar. De afstanden die je lopend kunt afleggen zijn enorm. Er zijn ook boten die naar een vaste bestemming varen. Net als de pontjes in Amsterdam is het gebruik gratis. Teleportatie is een manier om in heel andere dimensies terecht te komen. Maar niet iedereen kan onzichtbaar in de tijd reizen. Er is enige oefening voor nodig. Norrath is een wereld waar mensen zich thuisvoelen omdat ze zelf de controle hebben over hun leefomgeving en tegelijkertijd spannende avonturen kunnen beleven. Hoeveel waarde spelers aan hun karakter hechten, blijkt uit het grote aantal vragen in nieuwsgroepen over risico's en overlevingsstrategieën. Voordat een karakter op reis gaat of met draken moet vechten, vraagt zijn eigenaar op het net om raad, uit angst dat het poppetje doodgaat of gewond raakt.

EverQuest heeft ook een paar minpunten. Het is een zwaar spel waarvoor een goed uitgeruste multimediacomputer vereist is. Het moet online gespeeld worden wat niet alleen telefoontikken kost, maar ook ongeveer 25 gulden abonnementsgeld per maand.

EverQuest - The Ruins of Kunark is iets te vroeg op de markt gebracht. Het spel bevatte enkele bugs waarvoor nu reparatieprogramma's gedownload moeten worden. Het downloaden kost enkele uren en zonder de aanvullingen kan niet begonnen worden met het spel.

EverQuest - The Ruins of Kunark. Ubisoft/Sony. Prijs: ƒ99,-. Minimum systeemeisen: Pentium 200 Mhz, 64 MB RAM, 8 MB grafische kaart, DirectX 7, 33k6 modem en 600 MB vrij op de harde schijf (aanbevolen wordt een kloksnelheid van 266 Mhz en 128 MB intern geheugen). EverQuest kan alleen online worden gespeeld. Abonnementskosten: $ 9,89, betaalbaar per credit card. Website: www.everquest; nieuwsgroepen: alt.games.everquest en rec.games.computer.everquest.

NRC Webpagina's
30 JUNI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Slim schietspel verlegt grenzen
(23 juni 2000)
Verwende vorsers
(16 juni 2000)
Koeien melken met de computer
(9 juni 2000)
Hoed u voor namaak
(2 juni 2000)
Foto's van een wanhoopsreis
(26 mei 2000)
Eerst E3 zien, dan sterven
(19 mei 2000)
Een vriendje voor op reis
(12 mei 2000)
Uw dosis Middeleeuwen
(5 mei 2000)
Met je hersens in de jungle
(28 april 2000)
Opgaan in de ultieme 'fantasy'
(21 april 2000)
Lust u bloemkool?
(14 april 2000)
Heftig knokken
(7 april 2000)
Zeilen voor luiaards
(17 maart 2000)
Van Abarth tot Zündapp
(10 maart 2000)
Met Barbie onder water
(3 maart 2000)
Een gezin stichten op de PC
(25 februari 2000)
Gaten in woordenboek gedicht
(18 februari 2000)
Nieuw leven voor Pac-Man
(11 februari 2000)
Letters schrijven met het oor
(4 februari 2000)
Zorgzame onzin
(28 januari 2000)
Wolken van bloed en vlees
(21 januari 2000)
Verwaarlozing van een ideaal
(14 januari 2000)
Een spannend verleden
(7 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad