U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Hoed u voor namaak

ANNA VISSER
Lezeres O. te Amsterdam is een kwieke tachtigster, verzot op voetbal (haar vader was scheidsrechter), op jonge jenever, van welke drank zij daags drie kelkjes tot zich neemt, èn op roken.

Soms wordt zij bevangen door schuldgevoel, haar aangepraat door 's lands nationale huisarts, E. Borst. Wanneer de blik van deze minister haar teveel wordt, loopt lezeres O. naar de keuken en kijkt zij naar de sticker die daar al jaren hangt. 'Blij dat ik rook', staat erop. Echter, als het aan minister Borst ligt, gaan alle sigaretten de wereld uit, om te beginnen bij Bergen op Zoom en Zevenaar waar 5000 werknemers 117.000.000.000 sigaretten per jaar produceren waarvan 15 procent in Nederland wordt opgerookt - goed voor 4,5 miljard gulden belasting, accijns en BTW, aldus HP/De Tijd. H. van Ronkel, deeltijd-directeur van het Bureau Voorlichting Tabak ziet als zijn grootste taak "dat de roker over vijftien jaar als een normaal persoon wordt gezien". De hoop van sommigen dat er ooit een nicotinevrije sigaret komt, wordt in het hoofdkantoor te Zevenaar de gond ingeboord: "Nicotine zit in tabak, en dat krijg je er nooit uit. Een nicotinetabletje kan geen sigaret vervangen. De roker wil iets in zijn hand houden, rook zien en rook ruiken."

Zo vergaat het ook de ware voetballiefhebber: die wil niets weten van het hele circus eromheen, compleet met voetbalmakelaars en zaakwaarnemers. Allemaal surrogaat. Waar het om gaat zijn de "schitterende combinaties, prachtige technische staaltjes (...) En dan blijkt voetbal nog altijd een fascinerende sport te zijn. (...) Naar dt voetbal moeten we terug. Maar hoe? (...) Het grote geld moet op de terugtocht, de Berlusconi's moeten weg, de Murdochs, de Leo Kirchners. Maar de wal zal het schip moeten keren, eerder gebeurt dat niet", schrijft Herman Kuiphof in De Groene Amsterdammer.

En zo vergaat het ook de ware Europeaan: die wil niets weten van 'bilateraaltjes' tussen EU-lidstaten waar staatssecretaris Benschop zo voor is. Die wil niets weten van elkaar bestrijdende lidstaten als het gaat om de verdeling van posities. De ware Europeaan wil dat de regeringen van de afzonderlijke lidstaten eens een visie ontvouwen over de toekomst van de EU. " Discussies over de consequenties van de uitbreiding voor het besturen van Europa zijn er in Nederland niet. De politiek is bang die te voeren", aldus Elsevier. Dit najaar wordt in Nice gepraat over een nieuw Europees verdrag. " De pretentie is Europa klaar te stomen voor de uitbreiding. (...) De waarheid zal waarschijnlijk zijn dat de bijeenkomst in Nice uitmondt in een moddergevecht tussen kleine en grote lidstaten over de stemverhoudingen in de Raad van Ministers. En verder niets", voorspelt Elsevier - een voorspelling met een beangstigend hoog waarschijnlijkheidsgehalte.

In VN worden ook nogal wat voorspellingen gedaan en wel door de eertijdse RAF-terrorist Horst Mahler die zich heeft bekeerd tot het extreem-rechtse gedachtengoed. Op het eerste gezicht doet die bekering wonderlijk aan, maar extreem-rechts en extreem-links staan dichter bij elkaar dan menigeen denkt. Ook vroeger was Mahler al tegen de Überfremdung, zegt hij. "We worden een minderheid in eigen land." Hij voorspelt dat de Turken in Berlijn over tien jaar "onderling de banen verdelen." Hij wil over "elk onderwerp vrijuit kunnen spreken" - hij, de eertijdse terrorist die met zijn metgezellen andersdenkenden letterlijk het zwijgen oplegde.

Legde iemand PvdA-fractievoorzitter Ad Melkert maar eens figuurlijk het zwijgen op. Terecht verbaast HN zich over het triomfalisme dat de boventoon voerde tijdens het PvdA-congres van vorige week zaterdag. Wat gaat het goed in Nederland! En wat een zegen dat de PvdA in het kabinet zit! Wat een land, waar lezeres O. te Amsterdam pas dan de volledige tandartsrekening van het ziekenfonds vergoed krijgt, wanneer zij eerst haar hele gebit laat trekken om vervolgens een kunstgebit te krijgen. Is zij even blij dat ze èchte vrienden heeft.

NRC Webpagina's
2 JUNI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Foto's van een wanhoopsreis
(26 mei 2000)
Eerst E3 zien, dan sterven
(19 mei 2000)
Een vriendje voor op reis
(12 mei 2000)
Uw dosis Middeleeuwen
(5 mei 2000)
Met je hersens in de jungle
(28 april 2000)
Opgaan in de ultieme 'fantasy'
(21 april 2000)
Lust u bloemkool?
(14 april 2000)
Heftig knokken
(7 april 2000)
Zeilen voor luiaards
(17 maart 2000)
Van Abarth tot Zündapp
(10 maart 2000)
Met Barbie onder water
(3 maart 2000)
Een gezin stichten op de PC
(25 februari 2000)
Gaten in woordenboek gedicht
(18 februari 2000)
Nieuw leven voor Pac-Man
(11 februari 2000)
Letters schrijven met het oor
(4 februari 2000)
Zorgzame onzin
(28 januari 2000)
Wolken van bloed en vlees
(21 januari 2000)
Verwaarlozing van een ideaal
(14 januari 2000)
Een spannend verleden
(7 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad