U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nieuw leven voor Pac-Man

ROB SMIT
Een van de meest succesvolle arcadekasten uit de begintijd van het videospel was Pac-Man (1980). Je bestuurde een geel rond mannetje dat in een doolhof verzeild was geraakt en de uitgang zocht. Onderweg moest je power- ups met nieuwe krachten verzamelen en vijanden vermijden. Het spel had maar één level (speelveld), telde slechts enkele kleuren en je speelde het in een simpel bovenaanzicht.

Leuk voor toen, maar of het in deze tijd van grafisch versnelde 3D-spelwerelden en geavanceerde kunstmatige intelligentie (denk aan Unreal Tournament en Quake III: Arena) nog leuk is? Namco denkt van wel, want onlangs heeft dit Japanse bedrijf twee nieuwe Pac-Man titels uitgebracht. De eerste is een versie voor de Game Boy Color, Nintendo's draagbare spelcomputertje dat krachtiger is dan de arcadekasten van toen. Precies het goeie platform, want Pac-Man is erg leuk om even tussendoor te spelen: in de trein, bij de bushalte, op een bankje in de zon De tweede versie heet Pac-Man World en is gemaakt voor de PlayStation. Pac-Man World is een uitstekend en zeer goed ogend platformavontuur. Het gele bolletje moet zijn dorpsgenootjes bevrijden van Pac Island, waar zij door de schurk Toc-Man gevangen gehouden worden. Het oorspronkelijke spel plus een 3D- versie zijn eveneens aanwezig.

Nog ouder dan Pac-Man is Pong (1972), het eerste commerciële videospel waarin een zwart beeldscherm met een vertikale streep een tennisbaan voorstelde, een bewegend wit blokje de bal en twee witte, door de controller bestuurbare streepjes de rackets van de spelers. Over simpel gesproken. Maar ook Pong weigert te sterven, want van dit oudje heeft het Hasbro een Game Boy Color-, een PlayStation- en een PC-versie gereleased. De Game Boy Color-versie is getiteld Pong: The next level en bevat naast het klassieke spel Jungle Pong, Soccer Pong en Arctic Pong, allemaal in 2D- bovenaanzicht, full colour en met prachtige graphics. En geschikt voor een man tegen man-gevecht via de Link Cable. De PlayStation- en pc- versies zijn volledig driedimensionaal en tellen niet minder dan 20 tennisvelden vol hindernissen als hobbels, obstructies, ijs en rondbanjerende pinguïns. En dit keer zijn de rackets volledig interactief, zodat je de bal een gemene draai kunt meegeven.

Kiezen sommige uitgevers voor het updaten van klassieke spellen om ze voor een nieuw publiek aantrekkelijk te maken, andere houden het gewoon op compilaties met the real thing. Zo geeft GT Interactive de serie Arcade's Greatest uit, met daarin o.a. The Atari Collection en The Midway Collection. Ter illustratie: The Atari Collection bevat Paperboy, Gauntlet, 720, RoadBlasters, Vindicators en het geniale Marble Madness, en in The Midway Collection 2 vind je Joust 2, Moon Patrol, Root Beer Tapper, Splat, Blaster, BurgerTime en Spy Hunter.Vanuit dezelfde optiek geeft Sierra The Roberta Williams Anthology uit, een verzameling klassieke adventure games van één van de bekendste maaksters van dit type spellen. Onder andere haar allereerste spel Mystery House (1980) zit erin, de Kings Quest-serie tot en met deel 7, plus het horror-adventure Phantasmagoria. Een belangrijk stuk geschiedenis van het adventure game in één doos dus. En in datzelfde genre mag LucasArts, maker van de meest humoristische, bizarre en geniale adventure games ooit, natuurlijk niet ontbreken. Krakers als Maniac Mansion, Day of the Tentacle, Sam & Max hit the Road, Full Throttle en de Monkey Island-serie worden gebundeld in de aantrekkelijk geprijsde LucasArts Archives waarvan tot op heden drie delen zijn verschenen.

Namco tenslotte bundelt een groot deel van zijn (van oorsprong Japanse) speelhalklassiekers in de serie Namco Museum voor de PlayStation, waarvan ondertussen 5 delen zijn verschenen.

Pac-Man (Game Boy Colour), ƒ79. Pac-Man World (PlayStation), ƒ129. Pong, the Next Level (gbc), ƒ79. Pong (ps), ƒ130. Pong (pc), ƒ99. The Atari Collection (pc), ƒ25. The Midway Collection 2 (pc), ƒ25. The Roberta Williams Anthology (pc), ƒ25. LucasArts Archives 1-3 (pc), ƒ99 per deel. Namco Museum 1-5 (ps), ƒ129 per deel. EEP/That's Entertainment (pc), ƒ20.

NRC Webpagina's
11 FEBRUARI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Letters schrijven met het oor
(4 februari 2000)
Zorgzame onzin
(28 januari 2000)
Wolken van bloed en vlees
(21 januari 2000)
Verwaarlozing van een ideaal
(14 januari 2000)
Een spannend verleden
(7 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)