U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Doelloze dolfijn

ARTHUR ARTS
De afgelopen maanden leverden weer mooie spellen op. Na het geweldige Perfect Dark kunnen Nintendo 64-bezitters nu ook genieten van Excitebike 64, een update van een NES-klassieker uit de jaren '80. Het spel is gebaseerd op het motorcross en maakt schitterend gebruik van de visuele capaciteiten van de Nintendo 64. Wat vooral opvalt is het diepe en goed ontworpen besturingsmechanisme. Het maakt subliem gebruik van de Nintendo 64- joypad. Hoewel het spel niet zo goed is afgewerkt als de N64-klassiekers Wave Race 64 of 1080ø Snowboarding, is het zeker de moeite waard voor liefhebbers van alternatieve racers.

Playstation-bezitters kunnen hun hart ophalen met de release van Colin McRae Rally 2. Opnieuw kun je in de wereld van het rally- racen stappen met zijn verraderlijke bochten en slippende gameplay. De graphics zijn, naar Playstation-maatstaven, erg mooi. Op sommige plekken wil het beeld wel eens schokken, maar dat zijn nu eenmaal de symptomen van hardware die ondertussen alweer zes jaar oud is. De versies die later dit jaar op Dreamcast en pc verschijnen zullen deze mankementjes niet vertonen. Gelukkig zijn de spelmogelijkheden, net als die van zijn voorganger, fantastisch. In de klassieke rally-modus tegen de tijd is concentratie tot in de laatste seconde vereist. De arcade-modus, waarbij je het tegen een aantal andere auto's moet opnemen, is een welkome toevoeging.

Voor de avonturiers onder ons valt er ook genoeg te beleven. Om te beginnen kunnen de bezitters van een Dreamcast genieten van de beste aflevering uit de uitstekende Resident Evil-serie: Resident Evil Code Veronica. Dit survival-horrorspel behoudt de opzet van de eerdere Playstation-games: een sterk plot en zeer griezelige of mysterieuze locaties, waar de speler het in zijn eentje moet opnemen tegen honderden zombies, en waarbij je haren soms recht overeind gaan staan.

Anders dan bij de vorige afleveringen wordt de hele spelwereld nu ruimtelijk weergegeven. Driedimensionale figuren voor tweedimensionale achtergrond zijn dus definitief van de baan. Wel is het jammer dat sommige irritante kenmerken van de eerste spellen gebleven zijn, zoals de lange laadscènes bij deuren die opengaan en bij de magische opslagdoos. De besturing vindt ook nog steeds vanuit het gezichtspunt van je spelkarakter plaats, wat vaak erg onhandig is. Gelukkig kunnen deze minpunten het spel niet van zijn must-have status ontdoen.

Voor wat lichtere avonturen op de Dreamcast is Fur Fighters heel geschikt, een komisch actiespel dat je kunt zien als een kruising tussen Banjo Kazooie en Jet Force Gemini. Je bestuurt schattige diertjes die er niet voor schromen elkaar de koppen van het lijf te knallen. De graphics en filmpjes zijn heel erg leuk. Let ook op grappige verwijzingen, zoals het reclamebord van een koe in Shen Moo, een persiflage op Shen Mue, een Dreamcast-titel die in de gameswereld veel stof deed opwaaien. GameBoy-bezitters kunnen genieten van de avonturen van Lara Croft in Tomb Raider, dat niet geheel onverwacht nogal wat overeenkomsten vertoont met Prince of Persia. Ook in Tomb Raider zijn nadenken en plannen belangrijker dan keiharde actie, en de animatie is minstens zo soepel als die van Prince of Persia.Tot slot kunnen Sega-fans genieten van de terugkeer van hun favoriete zwemmende zoogdier Ecco the Dolphin in Defender of the Future. Helaas is na lang wachten het uiteindelijke resultaat toch niet zoals gehoopt. Hoewel het spel visueel werkelijk adembenemend mooi is, zul je vaak veel te lang doelloos rondzwemmen, op zoek naar, ja naar wat eigenlijk? Er zitten af en toe hoofdkrabbers van puzzels bij, maar al met al is het spel leuker om te zien dan om te spelen.

NRC Webpagina's
21 JULI 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Met H.G. Wells reizen in de tijd
(14 juli 2000)
Drakendoders in hagedissenhuid
(30 juni 2000)
Slim schietspel verlegt grenzen
(23 juni 2000)
Verwende vorsers
(16 juni 2000)
Koeien melken met de computer
(9 juni 2000)
Hoed u voor namaak
(2 juni 2000)
Foto's van een wanhoopsreis
(26 mei 2000)
Eerst E3 zien, dan sterven
(19 mei 2000)
Een vriendje voor op reis
(12 mei 2000)
Uw dosis Middeleeuwen
(5 mei 2000)
Met je hersens in de jungle
(28 april 2000)
Opgaan in de ultieme 'fantasy'
(21 april 2000)
Lust u bloemkool?
(14 april 2000)
Heftig knokken
(7 april 2000)
Zeilen voor luiaards
(17 maart 2000)
Van Abarth tot Zündapp
(10 maart 2000)
Met Barbie onder water
(3 maart 2000)
Een gezin stichten op de PC
(25 februari 2000)
Gaten in woordenboek gedicht
(18 februari 2000)
Nieuw leven voor Pac-Man
(11 februari 2000)
Letters schrijven met het oor
(4 februari 2000)
Zorgzame onzin
(28 januari 2000)
Wolken van bloed en vlees
(21 januari 2000)
Verwaarlozing van een ideaal
(14 januari 2000)
Een spannend verleden
(7 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad