U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Goesinski's arrestatie: aanval op persvrijheid
De arrestatie van de Russische mediamagnaat Goesinski wordt door menigeen gezien als een aanval op de vrije media en dus de persvrijheid in Rusland. De vraag is: een aanval van wie?

Blair fluit zijn voorlichters terug
De Britse premier Tony Blair heeft zijn voorlichters opdracht gegeven zich minder nadrukkelijk te bemoeien met het 'verkopen' van het regeringsbeleid. Alastair Campbell, Blairs belangrijkste spin doctor, ontbreekt al een week bij de vaste persbriefings.

Voor wie wat meer voetbal wil
Wie alle wedstrijden van het EK, alsmede de herhalingen, heeft gevolgd; wie de analyses en het vermaak van Villa BvD heeft gezien, alsmede de ongeveer gelijktijdig uitgezonden kloon van de NOS, Huis van Oranje - die hoeft nog lang niet zonder voetbal naar bed.

Internetbank Egg met succes naar beurs
Egg, de verliesmakende Britse internetbank van verzekeraar Prudential, heeft begin deze week een succesvolle beursgang beleefd. Prudential bracht 20 procent van Egg naar de beurs en haalde daarmee 1,3 miljard pond (4,5 miljard gulden) op. De koers steeg de eerste dag met 11 procent. Het is de eerste notering voor een Britse internetbank. De bank bestaat sinds eind 1998, heeft een miljoen rekeninghouders en beheert 8 miljard pond. Vorig jaar maakte Egg 150 miljoen pond verlies.

Financiële analisten zien in de beursgang een voorlopig bewijs dat de technologiesector zijn levenskracht heeft behouden na recente tegenvallers en uitgestelde beursgangen van een reeks andere internetbedrijven. Wat de vooruitzichten voor Egg op lange termijn zijn, is onzeker. Sommige analisten waarderen het bedrijf op niet meer dan 650 miljoen pond. De bank hield aan de beursgang zelf 150 miljoen pond over voor het financieren van de aanloopverliezen, van nieuwe technologie en van overnames.

Internetbanken heten aantrekkelijk omdat ze een jong en kapitaalkrachtig publiek aanspreken en in theorie efficiënter kunnen operen zonder netwerk van kantoren. In het Verenigd Koninkrijk opereren onder meer ook First-e (eigendom van het Spaanse Banco Santander), Cahoot (van Abbey National), If (van Halifax) en Smile (van Co-op).

Amerikanen fel tegen internetbelasting
Het Amerikaanse bedrijfsleven ziet niets in BTW-heffing op transacties via internet. Dat blijkt uit een onderzoek van accountants- en consultancybureau KPMG. Volgens tweederde van de onderzochte bedrijven wordt het lastig om internetbelastingen in te voeren. KPMG ondervroeg financiële directeuren van 270 van de 2.000 grootste bedrijven in de Verenigde Staten. De betrokken bedrijven zijn actief in diverse sectoren. Ruim eenderde denkt dat belastingen een barrière vormen om buitenlandse markten te betreden, nog meer dan culturele verschillen. Daarmee wijzen ze indirect voorstellen af van eurocommissaris Bolkestein (interne markt) om BTW te heffen op internetverkopen. Bolkensteins plan heeft ook grote gevolgen voor bedrijven buiten de Europese Unie die zaken doen met klanten binnen de EU. Zij moeten zich in ten minste één lidstaat vestigen en daarmee BTW in rekening brengen volgens in die staat geldende tarief. (ANP)

Microsoft in beroep tegen opsplitsing
Microsoft is gisteren officieel in beroep gegaan tegen het vonnis van districtrechter Thomas Penfield Jackson om het concern te delen in twee ondernemingen. Microsoft wil met het beroep proberen de zaak tegen het eigen bedrijf zolang mogelijk te rekken. Het idee daarbij is een jarenlang durende zaak te maken via allerlei arrondissementsrechtbanken en de gang naar de hoogste beroepsrechter zo lang mogelijk uit te stellen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie probeert hier nu een stokje voor te steken. Het verzoekt de rechter om de kwestie direct aan het Hooggerechtshof voor te leggen en het Hof van Beroep over te slaan. Mocht dat lukken, dan kan er al volgend jaar een oplossing komen. Justitie is zelfs bereid daarvoor een schikking te treffen. (ANP)


In Amerika zijn ze er al sinds tijden; portalsites voor homo's. In Nederland was de online informatie nogal versnipperd en soms, als het ging om bijvoorbeeld uitgaansinformatie, zeer gebrekkig. Met Queer.nl, onlangs gelanceerd, moet hier een einde aan komen. Nieuws en informatie worden afgewisseld met columns en discussies. De site wordt meerdere keren per dag ververst. Het initiatief gaat uit van 'Guts', dat eerder de site maakte van COC.
(www.queer.nl)

NRC Webpagina's
14 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad