U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Weglopen uit je verhaal

ANNEKE VISSER
Ere wie ere toekomt: VN heeft een primeur en wel in de vorm van het afscheidsinterview met Hans van Mierlo, die gisteren zijn vertrek uit de politiek wereldkundig maakte. Het is niet zomaar een afscheidsinterview - nee, het is het GROTE afscheidsinterview, althans dat staat op de omslag van het weekblad.

Toch hoeven collega's van andere week- en dagbladen zich niet te verbijten van jaloezie want het gesprek met deze politieke filosoof, zoals Van Mierlo gisteravond in het programma Netwerk werd omschreven door partijgenoot Jan Terlouw, stelt weinig voor. Van Mierlo mag weer vertellen hoe het zat met de keuze voor Els Borst als lijsttrekker bij de laatste verkiezingen en dat Wijers en Sorgdrager niet in de Kamer wilden. Zijn passie voor Buitenlandse Zaken komt aan bod en de ondervragers noteren braaf dat Van Mierlo ,,uitgesproken opvattingen heeft over hoe de partij moet opereren''. Het had ze niet misstaan te vragen waarom hij, de partijleider, de afgelopen vier jaar deze uitgesproken opvattingen niet heeft geëtaleerd. Ook zijn uitspraak: ,,Ik ken nu de ins en outs van dit departement. Mijn hart ligt bij dit werk. En het is natuurlijk niet leuk om midden in je verhaal weg te lopen'' - vraagt om een verduidelijking: uit welk verhaal loopt u weg, meneer Van Mierlo?

Pratend over de combinatie partijleider en minister werpen zijn ondervragers op dat hij had kunnen overwegen het partijleiderschap aan een ander over te dragen en zich te concentreren op zijn ministerschap. ,,Dat is een scherpzinnige opmerking'', aldus de geïnterviewde. Scherpzinnig? Een kind kon vier jaar geleden voorspellen dat en partijleider willen zijn en minister van Buitenlandse Zaken een schier onmogelijke combinatie is. Hij heeft er wel spijt van, zegt hij, dat hij zo weinig contact met de fractie had. Gedurende zijn ministerschap heeft hij welgeteld twee keer een fractievergadering bijgewoond. D66'ers zijn zulke aardige mensen, wordt vaak gezegd. Vandaar waarschijnlijk dat de vorige fractie Van Mierlo zijn gang heeft laten gaan. De D66-kiezer werd voor het gemak vergeten, die moest vooral blij zijn dat er eindelijk een kabinet zat zonder het CDA en wel dankzij D66. De kiezer moest afzien.

GroenLinks en de SP zullen niet afzien. Deze partijen maken zich op voor een harde confrontatie met het nieuwe kabinet, meldt HP/De Tijd. De partijen baseren zich op de verkiezingsuitslag (,,De burger heeft op 6 mei laten weten dat het heel anders moet. De uitslag was een ruk naar links'') en op de eisen die tijdens het laatse PvdA-congres op tafel zijn gelegd inzake bijvoorbeeld de aftrek van de hypotheekrente en het bedrag voor ontwikkelingssamenwerking. ,,GroenLinks heeft al aangekondigd met initiatief-wetsontwerpen te komen met daarin letterlijke uitspraken van het PvdA-congres'', aldus dit weekblad. Daar kan de PvdA-fractie niet omheen. Spanning. Crisis. Hete herfst. Maar GroenLinks maakt de traditionele fout door de PvdA-congresgangers op één lijn te stellen met de PvdA-kiezer. Alsof die laatste zich bij zijn keuze laat leiden door de uitkomsten van een partijcongres. ,,We zullen de PvdA in verlegenheid brengen'', voorspelt SP-voorman Jan Marijnissen. Het omgekeerde kan ook gebeuren.

Van bescheidenheid is weinig te merken in het verhaal over de 'verering' van Anne Frank dat De Groene Amsterdammer publiceert. Die bescheidenheid zou de (linkse) media sieren want in niet de laatste plaats zijn zij het die vooral in de jaren zeventig de idealen van Anne Frank en de praktische vertaling daarvan door de naar haar genoemde stichting, vrijwel kritiekloos weergaven. Toenmalig staatssecretaris Ploeg betichtte in 1984 de Anne Frank Stichting ervan een crypto-communistische beweging te zijn. Dat was natuurlijk niet helemaal waar, maar de directie besloot toch een gesprek aan te gaan met de rechterkant van het voormalig verzet. Bleken best aardige mensen te zijn, en ze dachten ook helemaal niet zo idioot als werd verondersteld. Dat deden zij die van Anne Frank een heilige maakten.

NRC Webpagina's
9 JULI 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Zorgvuldigheid en emoties
(2 juli 1998)
Officier zonder leger
(25 juni 1998)
Zeggen wat je denkt
(18 juni 1998)
Ligt het aan uw uiterlijk?
(4 juni 1998)
Schandalig, bizar en komisch
(28 mei 1998)
Fascinerende gijzelnemer
(22 mei 1998)
Onderklassen en asielzoekers
(14 mei 1998)
Zorgen over komst van de euro
(7 mei 1998)
De vertrouwde propaganda
(30 april 1998)
Colijn: nare man of oorlogsmisdadiger?
(16 april 1998)
Belijdenisfetisjisme
(9 april 1998)
De wereld volgens Van Daalen
(2 april 1998)
Gelukkig leven in Elsevier
(26 maart 1998)
Mooi verhaal maar is het waar
(19 maart 1998)
De wekelijkse soufflé van HP
(12 maart 1998)
Handel in genegenheid
(5 maart 1998)
Toenemende misdadigheid
(26 februari 1998)
In de vaart der volkeren
(19 februari 1998)
Fastfood-mentaliteit rukt op
(12 februari 1998)
Voor lezers onbekende bronnen
(5 februari 1998)
Weinig nieuws, wel meningen
(29 januari 1998)
Draaiende belangstelling
(22 januari 1998)
In een land van krankzinnigen
(15 januari 1998)
Zoveel suggestie in een foto
(8 januari 1998)
Meer dan één mens aankan

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)