U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Schandalig, bizar en komisch

W. WOLTZ
Filosoof Hans Achterhuis heeft een studie gemaakt van de bekendste utopische ideeën en zijn conclusie was: in zo'n aardse hemel zou ik voor geen geen goud willen leven. Niet verrassend, want elke blauwdruk voor een ideale wereld is per definitie dictatoriaal.

Maar het visioen van een gedisciplineerde wereld zonder boeven, patjepeeërs en open knalpotten blijft aantrekkelijk, daar hoef je Plato niet voor te zijn. Lees vier weekbladen achter elkaar en de slechtheid blijft met de drukinkt aan uw vingers kleven. Niemand zal zich daarbij laten misleiden door het 'Dagboek van een fraudeur', dat Vrij Nederland al enige tijd publiceert. Die stukjes zijn geschreven door iemand die intens goed is, dus vermoedelijk oud-hoofdredacteur R.F. Nee, neem het nieuwe boek van criminologen Yesilgöz en Bovenkerk over de Turkse drugsmafia, dát gaat over misdaad.

Hun conclusie is dat Turkije door de verstrengeling van drugssyndicaten met de bovenwereld in feite een narcostaat is met vertakkingen in alle Europese landen. Bovenkerk heeft tijdens de IRT-verhoren al soortgelijke verklaringen afgelegd en dat leverde hem de beschuldiging van racisme op. Nu gaan hij en Yesilgöz nog een stapje verder, hoewel ze ditmaal geen percentages noemen. Opzienbarend en onrustbarend zijn de conlusies in elk geval - vooral als men bedenkt dat De Europese Unie Turkije enkele jaren geleden toelating heeft beloofd. Stel je voor wat er dan gaat gebeuren met ons utopisch eerlijke, fraudevrije, corruptieloze Europa der vaderlanden!

Ahum. Der Spiegel heeft onthuld dat de Europarlementariërs op grote schaal knoeien met hun declaraties: te veel kilometers, rare etentjes, valse adressen; de vertrouwde fantasieloze kruimelfraude. Maar daarbij blijft het niet. VN heeft, zeer alert, een vervolggesprek met het lid van de Europese Rekenkamer Maarten Engwirda. Die vertelt bijna literaire verhalen over wanbeheer, oplichting en idiote regelgeving. Voor 1996 heeft de Rekenkamer vastgesteld, dat 5,4 procent van het Europese geld ten onrechte is uitgegeven, van 4,3 procent kon niet worden naverteld waaraan het is besteed. Bij elkaar is dus tien procent van de begroting dubieus, heel wat miljarden. Schandalig, ongehoord, maar die roversverhalen zijn ook een beetje komisch. Olijfolie wordt aangelengd met hazelnootolie om meer subsidie te krijgen; we importeren drie maal zoveel sinaasappelsap uit Israel als dat land produceert en veel meer tonijn uit Costa Rica dan daar gevangen wordt. Had iemand anders verwacht?

Niet frauduleus maar bizar is de 2,2 miljard gulden subsidie voor de Europese tabaksboeren die daarmee ontzettend slechte tabak produceren. Dat geld had natuurlijk naar de kankerbestrijding moeten gaan. Beter is om niet te roken, zoals staat in een speciale gezondheidsbijlage van Elsevier. Maar niet alle adviezen zijn zo eenduidig, alle goeroes hebben hun eigen recepten om oud te worden. Prof. Coen Hemker geeft als regel: ,,Alles wat stolt in de koelkast, stolt ook in de aderen''. Dus veel vis, want visvet stolt niet in de Bauknecht.

Psycholoog Jan Snel daarentegen zit 's avonds vaak te zappen met een paar glazen wijn en een stuk kaas, maar hij is dan ook aangesloten bij de 'Association for Research into the Science of Enjoyment'. Ze doen onderzoek naar de hersenen want: ,,Daar zitten pleziercentra die bij bepaalde technieken oplichten als je het naar je zin hebt''. Orthopeed Sjoerd Bulstra dankt zijn inkomen o.a. aan joggers die niet joggen maar sjokken en zo hun knieen verslijten. (,,Mensen die lelijk lopen zouden het eigenlijk moeten laten.'')

HP/De Tijd heeft een interview met Diekstra, die zichzelf steeds meer als de Dreyfus van de psychologie presenteert. Zijn gezever is weerzinwekkend maar fascinerend; kennelijk heeft hij nog geen moment beseft dat plagiaat (Diekstra masseert die term tot 'overschrijven zonder toestemming en zonder bronvermelding') en wetenschap onverenigbaar zijn. Maar de onmogelijkheid om dat één keer duidelijk te erkennen, hoort vermoedelijk bij het ziektebeeld.

Dit is de laatste bijdrage van Woltz aan deze rubriek.

NRC Webpagina's
28 MEI 1998



Eerder verschenen in deze rubriek:

Fascinerende gijzelnemer
(22 mei 1998)
Onderklassen en asielzoekers
(14 mei 1998)
Zorgen over komst van de euro
(7 mei 1998)
De vertrouwde propaganda
(30 april 1998)
Colijn: nare man of oorlogsmisdadiger?
(16 april 1998)
Belijdenisfetisjisme
(9 april 1998)
De wereld volgens Van Daalen
(2 april 1998)
Gelukkig leven in Elsevier
(26 maart 1998)
Mooi verhaal maar is het waar
(19 maart 1998)
De wekelijkse soufflé van HP
(12 maart 1998)
Handel in genegenheid
(5 maart 1998)
Toenemende misdadigheid
(26 februari 1998)
In de vaart der volkeren
(19 februari 1998)
Fastfood-mentaliteit rukt op
(12 februari 1998)
Voor lezers onbekende bronnen
(5 februari 1998)
Weinig nieuws, wel meningen
(29 januari 1998)
Draaiende belangstelling
(22 januari 1998)
In een land van krankzinnigen
(15 januari 1998)
Zoveel suggestie in een foto
(8 januari 1998)
Meer dan één mens aankan

Eerder verschenen artikelen in het archief.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)