NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Europese verkiezingen

Uitslagen

Nieuwsarchief

Stemgedrag in het
Europese Parlement

Links

EUROPESE VERKIEZINGEN
MACHT PARLEMENT
NEDERLANDERS
EUROPARLEMENTARIËR
OPKOMST
HONORERING
BEVOEGDHEDEN
LIJSTTREKKERS
PROGRAMMA'S
INFORMATIE
POSTERS
WERKWIJZE
PRESTATIES

Nieuwsarchief

Voorkeurstemmen EP
(16 juni 1999)
De CDA'er M. Martens en de liberaal A. Manders hebben met voorkeurstemmen een zetel in het Europees Parlement gehaald. Ze stonden respectievelijk tiende en 21ste op de kandidatenlijst.

Bolkestein heeft Europa nog veel uit te leggen
(15 juni 1999)
De benoeming van Frits Bolkestein tot Europees Commissaris is voor sommigen een gelopen race. Maar volgens Jean Penders moet de rol van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie en het Europees Parlement in het benoemingsproces niet worden onderschat.

Rechts wint verkiezingen Europarlement
(14 juni 1999)
De Europese verkiezingen hebben de politieke verhoudingen in het Europees Parlement grondig gewijzigd. De Europese Volkspartij, een combinatie van christen-democraten en conservatieven, is de winnaar van de verkiezingen. De socialisten, tot nu toe de grootste fractie, zijn naar de tweede plaats gedrongen. De opkomst is met gemiddeld 47 procent een laagterecord.

Einde dominante rol EVP dreigt
(14 juni 1999)
Hoewel de Europese Volkspartij (EVP) de grootste fractie in het Europees Parlement wordt, dreigt de groepering macht te verliezen.

Groen Links drie zetels erbij in EU
(14 juni 1999)
GroenLinks is de winnaar van de Europese verkiezingen in Nederland. De partij gaat van één naar vier zetels, zo blijkt uit de gisteravond bekendgemaakte uitslag van de donderdag gehouden verkiezingen.

De 31 Nederlanders in het nieuwe Europees Parlement
(14 juni 1999)
Het aantal zetels per partij staat vast, al kan door voorkeurstemmen de zetelverdeling binnen een fractie nog anders uitvallen.

Elk Europees land houdt zijn eigen Europese verkiezingen
(12 juni 1999)
Een overzicht van de thema's bij de Europese verkiezingen in de verschillende lidstaten.

Prognose: winst GroenLinks, SP
(11 juni 1999)
Bij een diepterecord in opkomst van dertig procent hebben GroenLinks en de Socialistische Partij gisteren in de Nederlandse verkiezingen voor het Europese Parlement vermoedelijk forse winst geboekt. D66 raakte, vergeleken met de Euroverkiezingen in 1994, de helft van zijn aanhang kwijt.

Alleen de democratie verloor de verkiezingen
(11 juni 1999)
Geen enkele politieke partij leed, afgaand op prognoses, een gevoelige nederlaag bij de Europese verkiezingen.

"Interesse in politiek structureel minder"
(11 juni 1999)
Een afkeer van Europa is geen verklaring voor de lage opkomst bij de Europese verkiezingen, stelt Cees van der Eijk.

Europarlement biedt politici tweede kans
(10 juni 1999)
Vandaag, morgen en zondag worden in Europa 626 leden van het Europees Parlement gekozen. In Griekenland gaat het om een waardig ambt, in België om een tweede kans voor in eigen land uitgerangeerde politici

Spreekrecht voor EP'ers in Kamer
(9 juni 1999)
Nederlandse leden van het Europese Parlement moeten een beperkt spreekrecht in de Tweede Kamer krijgen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt voorstellen in die richting die het presidium van de Kamer heeft gedaan.

Europa realiseert oude droom dankzij Kosovo
(8 juni 1999)
Jarenlang riep Europa om een eigen veiligheidspolitiek. Voor de vorm, leek het. Elk land bleef zijn eigen lijn volgen, om onder de Amerikaanse NAVO-paraplu te schuilen als het menens werd. 'Kosovo' veranderde iets bij 'de grote drie'.

Euro-sceptici bestrijden eigen parlement
(7 juni 1999)
Euro-scepsis mag dan de mode zijn, de euro-sceptici in het Europees Parlement hebben weinig succes geboekt. Ze willen allemaal wat anders.

PvdA in de fout
(7 juni 1999)
Partijen die meedoen aan de Europese verkiezingen zeggen dat de PvdA oneigenlijk gebruik maakt van gelden van het Europees Parlement (EP) door haar eurocampagne te financieren met geld van de EP-begroting. De partijen ontkennen dat zij zich er ook schuldig aan maken en vragen onafhankelijk onderzoek.

Euro-lijsttrekkers tegen Bolkestein
(7 juni 1999)
Nederlandse Eurolijsttrekkers voelen niets voor de VVD'er Bolkestein als kandidaatlid van de Europese Commissie. CDA-lijsttrekker Maij-Weggen wil een gesprek over de kwestie tussen premier Kok en de Nederlandse delegatieleiders in het Europees Parlement. Als Kok dit weigert wil Maij-Weggen contact opnemen met kandidaat-voorzitter Prodi van de Commissie.

PvdA-onderzoek naar ene overtreding toonde andere
(5 juni 1999)
De PvdA stelde een "diepgaand onderzoek" in naar de financiering van haar Euro-campagne. De eigen accountant controleerde en zag niet alles.

Babbelen in afwachting van Kok en Blair
(5 juni 1999)
Tony Blair en Wim Kok kwamen gisteren bij elkaar voor een `Europadag'. Ze verbleven in een zijzaal, terwijl Euro-lijsttrekker Max van der Berg (PvdA) werd gepromoot.

Op campagne bij bejaarde oer-Europeanen
(5 juni 1999)
Het NIPO voorspelt een dramatisch lage opkomst bij de Europese verkiezingen van 10 juni. Nog geen 28 procent van de kiezers zal naar de stembus gaan. Mee met het CDA en de VVD op verkiezingstournee. ,,U doet veel voor Europa. Maar wat doet Europa voor u?''

Europarlement, machtiger maar niet geliefder
(1 juni 1999)
Het Europees parlement, dat volgende week opnieuw gekozen wordt, kampt met een paradox: terwijl het steeds meer te zeggen krijgt over het leven van Europese burgers, neemt de belangstelling van die burgers voor de Europese verkiezingen af.

NRC Webpagina's
16 JUNI 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1999