NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Europese verkiezingen

Nieuwsarchief

Stemgedrag in het
Europese Parlement

Links

EUROPESE VERKIEZINGEN
MACHT PARLEMENT
NEDERLANDERS
EUROPARLEMENTARIËR
OPKOMST
HONORERING
BEVOEGDHEDEN
LIJSTTREKKERS
PROGRAMMA'S
INFORMATIE
POSTERS
WERKWIJZE
PRESTATIES

Elk Europees land
houdt zijn eigen
Europese verkiezingen

Een overzicht van de thema's bij de Europese verkiezingen in de verschillende lidstaten.

België
Drie issues: kippen, kippen en nog eens kippen. Er heerst een echte verkiezingsstrijd doordat er tegelijkertijd nationale verkiezingen worden gehouden. Overwinning van het Vlaams Blok ligt in het verschiet.

Denemarken
Een smerige verkiezingsstrijd speelde zich af over corruptie binnen de EU. Verder vragen de Denen zich af of hun uitzonderingspositie binnen Europa (sociale paragraaf, veiligsheidsbeleid) gehandhaafd moet blijven. Leidende politici willen ervan af, maar veel kiezers zijn nog niet zo ver. Er is donderdag gestemd.

Duitsland
Liever geen Europese thema¹s in de Europese verkiezingsstrijd, is het devies. Brussel en Straatsburg worden geassocieerd met geldverslindende projecten en een te hoge financiële afdracht van Duitsland. Zelfs Schröders paradepaardje, het Europese werkgelegenheidsbeleid, komt nauwelijks ter sprake. Beierse partijen adverteren met de slogan: "Fränkisches Bier, kein Euro-Bier!"

Finland
Geen grote strijd door de dominante pro-Europese stemming. Campagnevoerders houden wel angstvallig de fijngevoelige balans in de gaten tussen loyaliteit aan de Noord-Europese broeders (Denemarken, Zweden, Noorwegen, IJsland) enerzijds en Europese gezindheid anderzijds.

Frankrijk
Heftige televisiedebatten tussen 'soevereinisten' en 'anti-soevereinisten' geven de verkiezingsstrijd kleur, maar tevens het soort intellectuele abstractie waar Fransen goed in zijn. Concrete thema's ontbreken. Een slecht resultaat voor de regeringspartijen brengt Jospins coalitie van socialisten, communisten, groenen en 'chevènementisten' in gevaar.

Griekenland
De Kosovo-crisis is het thema. De regerende socialistische Pasok en de rechtse oppositiepartij Nieuwe Democratie strijden om wie de grootste partij wordt. Pasok maakt goede sier met leus over Kosovo: "wij hebben gezorgd dat Griekenland geen onderdeel van het probleem is geworden maar wel van de oplossing". Kiezers lijken vooral behoefte te hebben aan stabiliteit.

Ierland
De grote partijen zijn het met elkaar eens en voor Europa. Dat maakt de strijd lauw. De interesse gaat vooral uit naar de Europese structuurfondsen en handel met andere EU-lidstaten. Gelijktijdig lokale verkiezingen en referendum over lokaal bestuur.

Italië
In Italië praten de partijen vrijwel alleen over binnenlandse politiek. Belangrijke vraag is of de centrumlinkse coalitie een meerderheid behoudt. Verder moet blijken hoe belangrijk de talloze kleinere partijen nog zijn. En wat doet de nieuwe partij van de Democraten, opgericht door oud-premier Romano Prodi? Dit debat laat de kiezers koud.

Luxemburg
Europa is niet weg te slaan van de voorpagina¹s van de Luxemburgse kranten. De linkse pers maakt zich daarbij vrolijk over Jacques Santer, de voorzitter van de Europese Commissie, die eerst is weggestuurd door het Europees Parlement, maar nu kandidaat is voor de christen-democratische fractie in datzelfde parlement. De verkiezingen, zondag, vallen samen met nationale verkiezingen.

Nederland
Koele verkiezingscampagne werd overschaduwd door de nationale perikelen rond het gevallen paarse kabinet. Fraude binnen de Europese Unie en het afgewezen salarisvoorstel dreigden heel even een thema te worden, totdat iedereen het toch weer roerend eens was. Christen-democraten en sociaal-democraten maakten van de campagne gebruik door zich af te zetten tegen de kandidatuur van de liberaal Bolkestein voor de Europese Commissie. Er werd donderdag gestemd.

Oostenrijk
In hoeverre kan Oostenrijk haar neutraliteit behouden nu Europa op defensie- en buitenlands gebied steeds meer opdringt. De extreem-rechtse FPÖ speelt handig in op onvredegevoelens over recente overname-operaties door Duitse bedrijven van Oostenrijkse ondernemingen. De verkiezingen gelden als opwarmer voor nationale verkiezingen later dit jaar.

Portugal
De opkomst, in 1994 de laagste in heel Europa, is hèt issue. Minister van Buitenlandse Zaken Gama, richtte daarom onlangs een smeekbede aan de bevolking om alsjeblieft te gaan stemmen. Daarnaast is de campage doordrenkt van vrees dat Portugal meer moet gaan betalen aan Europa door de uitbreiding, en minder gaat verdienen aan de stimuleringsfondsen.

Spanje
Een schandaal met vlasprodukten, die werden gemaakt met Europese subsidies maar waarvoor geen afzetmarkt bleek te bestaan, overschaduwt de campagne. De verkiezingen vallen samen met die voor alle lokale raden en enkele regionale besturen. De prestaties van de socialistische lijsttrekster Ríez zijn van invloed op haar kansen, volgend jaar, als kandidaat-lijsttrekker bij de nationale verkiezingen.

Verenigd Koninkrijk
De lauwe verkiezingsstrijd draaide om één ding: de euro. De conservatieve leider William Hague wil de Europese munt helemaal niet hebben, al delen niet al zijn partijgenoten die mening. Premier Tony Blair wil de euro alleen als ze de Britten voordeel oplevert. Na lokale verkiezingen vorige maand, en parlementaire verkiezingen in Schotland en Wales zijn veel burgers verkiezingsmoe. Er is donderdag gestemd.

Zweden
Wanneer moet Zweden aan de euro gaan deelnemen? De sociaal-democraten willen de munt graag, maar zijn voor invoering afhankelijk van weigerachtige Groenen en de 'Linkse Partij'. Over dit onderwerp bestaat een levendig verkiezingsdebat, over de rest niet.

NRC Webpagina's
16 JUNI 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1999