NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen

EUROPESE VERKIEZINGEN
MACHT PARLEMENT
NEDERLANDERS
EUROPARLEMENTARIËR
OPKOMST
HONORERING
BEVOEGDHEDEN
LIJSTTREKKERS
PROGRAMMA'S
INFORMATIE
POSTERS
WERKWIJZE
PRESTATIES


Verkiezingen
De verkiezingen voor het Europees Parlement worden niet in alle lidstaten van de Europese Unie op dezelfde dag gehouden.

10, 11 en 13 juni
Donderdag 10 juni bijten Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk het spits af. Op 11 juni zijn de Ieren aan de beurt. Op zondag 13 juni volgen de kiezers in de rest van de Europese Unie. De verkiezingen worden niet overal op dezelfde dag gehouden omdat de lidstaten sterk uiteenlopende kiestradities kennen. In Nederland zijn verkiezingen gewoonlijk op woensdag. Voor de Europese verkiezingen wordt een uitzondering gemaakt. Anders zou Nederland te veel uit de pas lopen met andere landen.

Stemmen
Alle Nederlanders van 18 jaar en ouder mogen in Nederland hun stem uitbrengen. hetzelfde geldt voor onderdanen van andere lidstaten van de Europese Unie die in Nederland woonachtig zijn. Zij krijgen een oproepingskaart van de gemeente waar zij ingeschreven staan. Nederlanders mogen stemmen maar zijn dat niet verplicht. Een stemplicht bestaat wel in België, Luxemburg en Griekenland.

Kieswet
Er bestaat geen Europese kieswet. Verkiezingen in de afzonderlijke landen worden georganiseerd volgens de regels van de nationale kieswetten. Dat betekent in Duitsland dat een kiesdrempel van vijf procent wordt gehanteerd. In Nederland geldt het principe van evenredige vertegenwoordiging. In Groot-Brittannië wordt dit keer voor het eerst een mengvorm van het traditionele districtenstelsel en de proportionele vertegenwoordiging gebruikt.

Partijen
In Nederland doen elf partijen aan de Europese verkiezingen mee: CDA, Centrumdemocraten (CD), D66, de Europese Partij, Europees Verkiezers Platform Nederland, GroenLinks, Lijst Luc Sala, PvdA, RPF/SGP/GPV, Socialistische Partij (SP) en VVD. Van dit elftal zijn vier partijen nog niet in het Europees Parlement vertegenwoordigd: CD/Conservatieve Democraten, de Europese Partij, Lijst Luc Sala en de SP.

Uitslag
De definitieve uitslag van de verkiezingen wordt pas zondagavond 13 juni bekend. Maar op basis van peilingen bij stembureaus kan al op donderdagavond 10 juni een goede voorspelling worden gegeven van het resultaat in Nederland.

NRC Webpagina's
3 JUNI 1999

Dick Bruna
De Utrechtse tekenaar en kinderboekenschrijver Dick Bruna (71) ontwikkelde zich in de jaren vijftig als grafisch vormgever. Hij maakte de boekomslagen voor de Zwarte beertjes-reeks en hield zich daarna vooral bezig met prentboeken voor kinderen. Zijn werk kenmerkt zich door eenvoudige en directe beeldtaal. Bruna publiceerde sinds 1953 al meer dan tachtig boeken, waaronder Nijntje, Betje Big en Bor is Beer. Voor het Europarlement ontwierp hij in 1992 het affiche 'Kinderen voor Europa'.

,,Het voorlichtingsbureau vroeg me of ik een affiche wilde maken dat geschikt is voor kinderen. De bedoeling was dat het ook voor hen duidelijk werd wat Europa kan betekenen. Verder waren er geen eisen aan de opdracht. De kring van sterren bestond al, en dat vond ik leuk. Ik kwam op het idee verschillende kinderen de sterren te laten dragen, het zijn jongens en meisjes door elkaar in allerlei kleuren. Een vriendelijke manier van Europa uitbeelden. Maar behalve aardig, moet een poster ook een 'vuistslag' zijn. Daarmee bedoel ik dat het moet opvallen, zo noemen we dat in het vak. Maar na de vuistslag, komt de vriendelijke boodschap. Beeld en tekst moeten één zijn, daarom heb ik de slogan 'Kinderen van Europa' zelf bedacht, wel in overleg met het voorlichtingsbureau. Zelf geloof ik dat de éénwording van groot belang is. Toch is er ook een andere kant. Mensen in Australië zeiden weleens tegen me: het lijkt me zo heerlijk in Europa. Want als je door drie landen reist, hoor je drie verschillende talen, eet je ander eten. Als dat verwatert, zal ik het wel missen.''

(Copyright Dick Bruna)

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1999