NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Europese verkiezingen

Uitslagen

Nieuwsarchief

Stemgedrag in het
Europese Parlement

Links

EUROPESE VERKIEZINGEN
MACHT PARLEMENT
NEDERLANDERS
EUROPARLEMENTARIËR
OPKOMST
HONORERING
BEVOEGDHEDEN
LIJSTTREKKERS
PROGRAMMA'S
INFORMATIE
POSTERS
WERKWIJZE
PRESTATIES

Links

Op het internet is veel informatie te vinden over Europa en de Europese verkiezingen.

www.euroverkiezingen.nl is de meest uitgebreide Nederlandstalige site over de Eurpoese verkiezingen. De site bevat onder meer nieuws, informatie over de geschiedenis van het Europees Parlement, de kieswet en de deelnemende Nederlandse partijen.
Wie nog niet weet wat te stemmen, kan via die site ook een stemadvies krijgen. Aan de hand van 28 stellingen waarmee de kiezer in spe het eens of oneens kan zijn, of waarover hij of zij neutraal denkt of geen mening heeft, wordt bepaald op welke partij er het best gestemd kan worden. De kiezer kan thema's die hij of zij belangrijk vindt, zwaarder laten meewegen in het stemadvies.

Het Europees Parlement en de Europese Unie hebben ook hun eigen website, waarop ze vooral veel informatie bieden.

De Nederlandse politieke partijen die deelnemen aan de Europese verkiezingen besteden op hun eigen websites ook aandacht aan de Europese verkiezingen. Alleen de CD/Conservatieve Democraten hebben geen eigen site. Volgens H. Janmaat, tweede op de lijst van de CD, is er geen provider die zijn partij accepteert.
De Nederlandse partijen over Europa: CDA (lijst 1), PvdA (lijst2), VVD (lijst 3), D66 (lijst 4), RPF en GPV van RPF/SGP/GPV (lijst 5), GroenLinks (lijst 6), Conservatieve Democraten (lijst 7; geen website) Lijst Sala (lijst 8), Europees Verkiezers Platform Nederland (lijst 9), Socialistische Partij (lijst 10) en De Europese Partij (lijst 11).

Informatie over de parlementen van de afzonderlijke lidstaten van de Europese Unie is te vinden op hun respective websites:
België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Ook een eigen website hebben de Europese beweging, die pleit voor verdere integratie tussen de landen van de Europese Unie, en het Clingendael Instituut dat onderzoek doet naar de effecten van een dergelijke integratie.

De Ierse krant de Irish Times heeft een digitale Europese editie uitgebracht, de Eurotimes, met onder meer demografische, geografische, politieke en financiële informatie over de lidstaten van de Europese Unie. Jammer dat informatie over Nederland ontbreekt; de link naar Nederland biedt informatie over Luxemburg. Ook hier weer informatie over de geschiedenis van de Europese Unie en een discussieforum.

"EU, so what?" schreeuwt de website van het Europa centrum, dat jongeren informatie over de Europese Unie wil bieden. Veel populair ge-je en ge-jij en ge-jou op de site, die gericht lijkt op de brede leeftijdsgroep van tussen de tien en de twintig jaar. Docenten kunnen lespakketten over Europa bestellen om in de klas te gebruiken, iets oudere jongeren krijgen informatie over stage lopen of studeren in Brussel. Via de site kun je ook Quest for Europe spelen, een combinatie van een stripverhaal en tekenfilmpjes in een spel met veel informatie over Europa.

Ook op de website van Captain Euro, "de Europese superheld", wordt informatie over Europa ludiek verpakt. De held beleeft elke maand een nieuw gestriptekend avontuur op zijn eigen officiële website. "Iedereen zal zich met Captain Euro willen identificeren", aldus de site, "want hij is geheel multicultureel en apolitiek. Door-en-door Europees dus." Deze personificatie van een verenigd Europa, beschikbaar op T-shirts en drinkbekers, is overigens een erg blanke man, type Ken van Barbie. Wel handig: de Captain Euro Currency Converter op de site rekent allerlei - niet alleen Europese - munteenheden in elkaar om.

NRC Webpagina's
16 JUNI 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1999