NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Europese verkiezingen

Uitslagen

Nieuwsarchief

Stemgedrag in het
Europese Parlement

Links

EUROPESE VERKIEZINGEN
MACHT PARLEMENT
NEDERLANDERS
EUROPARLEMENTARIËR
OPKOMST
HONORERING
BEVOEGDHEDEN
LIJSTTREKKERS
PROGRAMMA'S
INFORMATIE
POSTERS
WERKWIJZE
PRESTATIES

geknipt voor europa

Van 10 tot en met 13 juni 1999 zijn in 15 Europese landen verkiezingen gehouden voor het Europarlement - 626 Europarlementariërs, die ongeveer 370 miljoen Europese burgers vertegenwoordigen. De Europese verkiezingen worden elke vijf jaar gehouden.

De Europese verkiezingen hebben de politieke verhoudingen in het Europees Parlement grondig gewijzigd. De Europese Volkspartij, een combinatie van christen-democraten en conservatieven, is de winnaar van de verkiezingen. De socialisten, tot nu toe de grootste fractie, zijn naar de tweede plaats gedrongen. De opkomst is met gemiddeld 47 procent een laagterecord.

In Nederland werd op 10 juni gestemd voor 31 Nederlandse EP-leden. GroenLinks werd de grote winnaar: de partij ging van één naar vier zetels. Zetelverlies was er voor de PvdA (van 8 naar 6), D66 (van 4 naar 2) en het CDA (van 10 naar 9). De gezamenlijke lijst van de drie kleine christelijke partijen wonnen (van 2 naar 3) evenals de Socialistische Partij die voor het eerst in het Europese parlement komt, met één zetel. De VVD bleef stabiel op zes zetels. De opkomst in Nederland was met 29,9 procent flink lager dan het Europees gemiddelde.

NRC Webpagina's
16 JUNI 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1999