NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Europese verkiezingen

Stemgedrag in het
Europese Parlement

Nieuws

Links

EUROPESE VERKIEZINGEN
MACHT PARLEMENT
NEDERLANDERS
EUROPARLEMENTARIËR
OPKOMST
HONORERING
BEVOEGDHEDEN
LIJSTTREKKERS
PROGRAMMA'S
INFORMATIE
POSTERS
WERKWIJZE
PRESTATIES

Voorkeurstemmen EP

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 16 JUNI. De CDA'er M. Martens en de liberaal A. Manders hebben met voorkeurstemmen een zetel in het Europees Parlement gehaald. Ze stonden respectievelijk tiende en 21ste op de kandidatenlijst.

Ze verdringen hiermee P. Pex (CDA) en R. Goedbloed (VVD), beide oud-Europarlementariërs. Dit heeft de Kiesraad vanmorgen bekend gemaakt. De twee kandidaten hebben door het voeren van een persoonlijke campagne allebei ongeveer 15.000 stemmen gehaald. De drempel voor een voorkeurszetel lag op ruim elfduizend. Eerder deze week werd al bekend dat het zittende Europarlemtslid J. Boogerd-Quaak, derde op de lijst van D66, slechts 450 stemmen tekort kwam om met voorkeurstemmen een zetel te behalen.

CDA'er M.J.Th. (Maria) Martens (44) heeft theologie in Nijmegen gestudeerd en is docent levensbeschouwing geweest. Tot voor kort was ze actief binnen een Nederlands samenwerkingsverbond van levensbeschouwelijke maatschappelijke organisaties. Ze heeft met name in de regio Gelderland veel stemmen getrokken.

VVD'er A.J.M. (Toine) Manders (43) is advocaat. Begin jaren negentig was hij bestuurslid van de VVD-afdeling in Someren-Asten.

NRC Webpagina's
16 JUNI 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1999