U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Vuurwerk en veiligheid

Vuurwerk wordt zaak van provincie
(3 februari 2001)
Gemeenten raken hun bevoegdheden kwijt aan de provincies bij de afgifte van vergunningen voor professionele vuurwerkbedrijven. Dat blijkt uit het vuurwerkbesluit van minister Pronk (Milieu) waar het kabinet gisteren mee akkoord is gegaan.

Etiket op vuurwerk deugt niet
(11 december 2000)
Bij alle vuurwerkbedrijven die grote voorraden professioneel vuurwerk opslaan, ligt vuurwerk dat zwaarder is dan de etiketten op de verpakking aangeven.

Knallend oudejaar ondanks ramp
(20 oktober 2000)
Op 31 december zal niet minder vuurwerk worden ontstoken dan gebruikelijk - de vuurwerkramp in Enschede ten spijt.

Enschede confisqueert vuurwerk
(20 oktober 2000)
De gemeente Enschede heeft vanochtend 12.000 kilo professioneel vuurwerk in beslag genomen bij vuurwerkopslagbedrijf Haarman.

Overheid nu kind aan huis bij vuurwerkers
(20 oktober 2000)
Sinds de ramp in Enschede heeft de overheid de vuurwerkbranche op de korrel. De handelaren voorzien een grote sanering.

TNO: vuurwerk vaak zwaarder dan etiket meldt
(30 augustus 2000)
Evenementenvuurwerk in Nederland is vaak zwaarder dan de etikettering op de verpakking aangeeft. Dat kan leiden tot gevaarlijke situaties, zo blijkt volgens onderzoeksinstituut TNO uit een inspectie van vuurwerkbedrijf Haarman in Enschede.

In opslag ligt vaak te zwaar vuurwerk
(24 augustus 2000)
Brandweer- en politiekorpsen moeten er in hun rampenscenario's rekening mee houden dat in vuurwerkopslagplaatsen geregeld veel zwaarder vuurwerk ligt dan waarvoor een vergunning is afgegeven.

'Je moet harde kant van je gezicht tonen'
(19 augustus 2000)
De vuurwerkramp in Enschede heeft het belang aangetoond van grondige inspecties van potentieel gevaarlijke bedrijven.

Weinig overtredingen vuurwerkbedrijven
(28 juli 2000)
De Nederlandse vuurwerkbedrijven houden zich over het algemeen goed aan de regels die in hun vergunning staan vermeld. Dit blijkt uit een rapport dat de Inspectie Milieuhygiëne in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) heeft opgesteld naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei.

Het munitiedepot wordt elke dag gestofzuigd
(30 juni 2000)
De vuurwerkramp in Enschede heeft de publieke gevoeligheid voor bijvoorbeeld opslagplaatsen van munitie vergroot. Gisteren nam Defensie de pers mee op excursie door de grootste munitieopslag bij Assen.

Overtreding milieuregels vaak gedoogd
(27 mei 2000)
Overheden zijn te vaak geneigd over tredingen van de milieuvergunning door bedrijven te gedogen. Dat zegt politiechef D. van Dop, die betrokken is bij de oprichting van de landelijke milieugroep van de CRI.

'Toezicht op vuurwerk in één hand'
(26 mei 2000)
Minister Pronk (VROM) wil na de ramp in Enschede zo snel mogelijk één integrale regeling voor alle aspecten van vuurwerk. "Ik vind dat milieu zich dient te verbreden tot veiligheid in directe zin."

Enschede, laatste in lange serie rampen en ongelukken
(25 mei 2000)
Overzicht van rampen en grote ongelukken in Nederland en waarbij Nederlanders waren betrokken sinds de Tweede Wereldoorlog.

'Pronk wees strenge eisen vuurwerk af'
(24 mei 2000)
Minister Pronk (VROM) heeft er persoonlijk voor gezorgd dat strengere eisen voor de vuurwerkbranche zijn afgewezen. Dat zegt voorzitter G. Blankendaal van de Beoordelingsgroep Erkenning Vuurwerkbedrijf.

Vuurwerkvergunningen behoren niet bij gemeentes
(24 mei 2000)
De regelgeving op het gebied van milieu en veiligheid moge streng zijn, de controle op die regels schiet tekort, meent Fanta Voogd. Er is sprake van een zekere systematiek die in Nederland vaker heeft geleid tot milieuschandalen en (bijna-)rampen.

Animo voor groot vuurwerk gedaald
(20 mei 2000)
Nederland lijkt door de ramp in Enschede voorlopig genoeg te hebben van vuurwerk. Dit treft vooral bedrijven die zijn gespecialiseerd in het afsteken van vuurwerk bij evenementen. Organisatoren van dit soort festiviteiten trekken uit piëteit met de slachtoffers in Enschede eerder verleende opdrachten in of overwegen dat. Maar ook de 'afstekers' zelf hebben direct na de ramp opdrachten afgezegd.

Gemeenten zeggen nee tegen opslag
(19 mei 2000)
De Limburgse gemeente Landgraaf ziet af van de opslag van 12.000 kilo consumentenvuurwerk in een woonwijk en van 25.000 kilo op een industrieterrein.

Vuurwerkslachtoffers in China zijn normaal
(18 mei 2000)
In China wordt het meeste vuurwerk gemaakt in kleine fabriekjes op het platteland. De boeren kunnen de verdiensten niet missen.

Recente vuurwerkrampen in het buitenland
(18 mei 2000)

'Gaat ons hetzelfde overkomen als Enschede?'
(17 mei 2000)
De vuurwerkindustrie dreigt kleinere steden boven het hoofd te groeien. In Dronten staan gevaarlijke bedrijven pal naast elkaar.

Leiden opent informatielijn vuurwerkfabriek
(16 mei 2000)
De gemeente Leiden heeft een speciaal telefoonnummer (071-516.5140) opengesteld voor inwoners die vragen hebben over de vuurwerkfabriek Kat, aan de rand van de woonwijk Groenoord. De fabriek voldoet aan alle voorwaarden te voldoen en heeft weinig vuurwerk in depot. Bij de fabriek staat een bedrijfswoning, andere woningen staan op 200 meter afstand.

Groningen kende locatie vuurwerk niet
(16 mei 2000)
De brandweer in de stad Groningen was vijfentwintig jaar lang niet op de hoogte van een opslagplaats van vuurwerk aan de Oude Roode Haansterweg op een industrieterrein aan de zuidwestkant van de stad.

Déjà vu in Gelders Stadje
(15 mei 2000)
In Culemborg explodeerde negen jaar geleden een vuurwerkfabriek. Dj vu voor loco-burgemeester Koedam.

Experts kunnen hevige explosie niet verklaren
(15 mei 2000)
Vuurwerkdeskundigen staan voor een raadsel. Hoe kon de explosie bij S.E. Fireworks z hevig zijn?

Vuurwerk ligt zeker op nog achttien plaatsen opgeslagen
(15 mei 2000)
Op zeker achttien plaatsen in Nederland bevinden zich opslagplaatsen van vuurwerk. Maar in de meeste gevallen staan ze niet in de buurt van huizen en bevindt zich vooral ongevaarlijk consumentenvuurwerk in de opslagplaatsen.

NRC Webpagina's
3 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad