U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Knallend oudejaar ondanks ramp

Door onze redacteur BAS BLOKKER
AMSTERDAM, 20 OKT. Op 31 december zal niet minder vuurwerk worden ontstoken dan gebruikelijk - de vuurwerkramp in Enschede ten spijt.

Dat zeggen groothandelaren in consumentenvuurwerk op basis van bestellingen. "Het zal niet zo gek worden als vorig jaar met het millennium", zegt G. Oudendag van Schuurmans Vuurwerk in Leeuwarden. "Toen kocht iedereen meer vuurwerk, meer champagne en meer gerookte zalm." Maar het zal wel een jaar worden als 1998, volgens W. Heijboer van Verbeek en Classen in Den Haag. Vorig jaar werd voor zo'n 75 miljoen aan legaal vuurwerk verkocht, een recordbedrag. Toen op 13 mei dit jaar in Enschede vuurwerkbedrijf SE Fireworks explodeerde, werd de hele branche in een kwaad daglicht gesteld. [Vanmorgen legde de gemeente Enschede beslag op 12.000 kilo vuurwerk van het bedrijf Haarman.]Geplande vuurwerkshows werden afgelast, nieuwe opdrachten bleven uit. Bij SE Fireworks lag vooral zwaar, professioneel vuurwerk opgeslagen. Toch werd destijds verwacht dat de ramp ook zijn weerslag zou hebben op de verkoop van 'klein' vuurwerk. Het effect van de ramp op de verkoop van consumentenvuurwerk lijkt echter gering. Oudendag schat voorzichtig dat de verkoopcijfers dit jaar misschien tien of vijftien procent lager zullen uitvallen dan voor de millenniumnacht. Bij het grootste vuurwerkbedrijf van Nederland, Broekhoff in Dronten (2,1 miljoen kilo vuurwerk in opslag), krijgen ze zelfs méér orders dan vorig jaar deze tijd.

C. van Beek van Broekhoff: "Het is wrang, na Enschede, maar negatieve reclame is kennelijk ook reclame." Alleen in Enschede en omgeving is de vraag werkelijk afgenomen.

Zaterdag is bij Rotterdam een veiligheidsproef gedaan met consumentenvuurwerk. Onderzoeksinstituut TNO voerde de proef uit. Hierbij werden winkelruimten met vuurwerk nagebouwd en aan vuur blootgesteld. De brandweer had er geen enkel probleem mee. "Veel rook, maar geen explosie", was de conclusie na de proefneming.

De opdracht voor de proef kwam van de Federatie van Vuurwerkhandelaren, in een poging het imago van de branche op te krikken. De gevraagde vuurwerkhandelaren denken echter niet dat de proef van zaterdag iets te maken heeft met de gunstige verkoopcijfers. "De schok van Enschede is weggeëbd", aldus Oudendag. "En na de Bijlmerramp stapten de mensen toch ook meteen weer in een Boeing?"

NRC Webpagina's
20 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad