U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Feiten over de ramp


Foto Bas Czerwinski

 • De ramp heeft zeker aan 21 mensen het leven gekost. 944 mensen liepen verwondingen op. Tot de publicatie van de lijst met vermisten, was de verblijfplaats van 110 mensen onbekend. Binnen een dag na de publicatie slonk het aantal vermisten tot 17, op 25 mei zijn er nog drie mensen vermist.

 • Tussen de 350 en 400 huizen zijn verwoest. Nog eens duizend woningen in Enschede liepen schade op. Verzekeraars schatten de schade op 'enkele honderd miljoenen guldens'.

 • Cira 100.000 kilogram vuurwerk is ontploft.

 • Bij de bestrijding van de ramp in Enschede werden 400 tot 500 politiemensen en 200 tot 300 brandweerlieden ingezet. Meer dan 80 mensen hielden zich bezig met de berging en identificatie van slachtoffers, onder wie 40 leden van het RIT (Rampen Identificatie Team).

 • Zaterdag 13 en zondag 14 mei zijn rond het rampgebied zo'n 200 militairen actief geweest. De vliegbasis Twenthe van de Luchtmacht stelde medische faciliteiten en personeel ter beschikking voor de opvang van slachtoffers. Daarnaast waren 50 man van de Koninklijke Marechaussee en 100 man van het Korps Nationale Reserve in het rampgebied actief. Zij hielden zich vooral bezig met de bewaking. Het Rode Kruis was met tientallen vrijwilligers in touw om gewonden te verzorgen en familie en vrienden te informeren. Uit Duitsland kwam assistentie van bijna honderd hulpverleners. Daarnaast stelde de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen brandweerwagens en ambulances ter beschikking.

 • Op 26 mei werd de commissie-Oosting geinstalleerd. Het onderzoek naar de ramp, dat de commissie zal houden, moet op 1 november 2000 af zijn. De commissie telt behalve Oosting nog vijf leden: ex-politica R. Beckers, hoogleraar stralingshygiëne T. Savelkoul, voormalig directeur-generaal M. Enthoven van Defensie, voormalig minister van Defensie J. de Ruiter en directeur Y. Tümer van KPMG. Ze zullen in Enschede en in Den Haag kantoor houden. Ook direct getroffenen kunnen hun verhaal bij de commissie doen. De commissie werkt, anders dan bij de Bijlmerenquête, niet in het openbaar en hoort mensen niet onder ede.

 • Op het gironummer 777 is tot 22 mei ten behoeve van de ramp ruim tien miljoen gulden binnengekomen. Bij collectes en andere acties in het centrum van de Duitse gemeente Gronau, vlakbij Enschede, is 21 mei 50.000 mark (ongeveer 56.000 gulden) ingezameld. Bewoners van Gronau nog eens 80.000 mark hebben toegezegd. In de Limburgse plaats Grubbenvorst leverde het benefietconcert 'Samen voor Enschede' gisteren 45.000 gulden op.
  De brandweer is aan het nablussen aan de Roomweg in Enschede. Foto's Bas Czerwinski

  Lees ook:
  Tussenstand Enschede
  (11 november 2000)
  EEN RAMP is vaak een toevallige samenloop van omstandigheden. Maar de omstandigheden zijn vaak minder toevallig. Zo ook in Enschede, waar 13 mei het vuurwerkbedrijf SE Fireworks explodeerde, een woonwijk werd verwoest en 22 mensen om het leven kwamen.

 • NRC Webpagina's
  27 juli 2000

  Kaart van rampgebied

  Kaart van het gebied (2)

  Ramp van uur tot uur

  Luchtfoto van voor explosie

      Bovenkant pagina

  NRC Webpagina's © NRC Handelsblad