U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

S.E. Fireworks


Registratie S.E. Fireworks bij de Kamer van Koophandel

Na de klap
(27 mei 2000)
Alle betrokken instanties zwijgen. Maar op grond van foto's en video-opnamen kn worden aangenomen dat niet in de zeecontainers, maar in de centrale boxen bij SE Firewerks, Enschede, de eerste zware explosies ontstonden.

Vijf kilo is genoeg
(27 mei 2000)
Over de aard van het materiaal dat bij SE Fireworks lag opgeslagen worden de wildste geruchten verspreid, maar voorlopig lijkt het het veiligst ervan uit te gaan dat het voornamelijk of zelfs uitsluitend gewoon vuurwerk was. Velen, onder wie minister de Vries, hebben er moeite mee aan te nemen dat ook 'gewoon' vuurwerk een verwoestende werking kan hebben, maar de literatuur laat daarover geen twijfel bestaan: met slechts vijf kilo van het kruit dat in veel modern evenementenvuurwerk wordt toegepast kan een heel huis worden opgeblazen (zie Propellants, explosives, pyrotechnics, vol.15 (1990), blz 115-120).

Defensie gedoogde illegale containers
(26 mei 2000)
Het ministerie van Defensie stond toe dat vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in Enschede clandestien vier containers voor vuurwerkopslag in gebruik had. Dit blijkt uit documenten waarover deze krant beschikt.

RVI: Fireworks vervoerde te vaak vuurwerk
(23 mei 2000)
De directeuren van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks hebben zich op verschillende punten niet gehouden aan de vergunningen. Er is meer en vaker vuurwerk getransporteerd dan was toegestaan, zo blijkt uit een rapportage van de Rijksverkeersinspectie (RVI) in Den Haag.

Vuurwerkbazen geven zich aan
(20 mei 2000)
De directeuren van S.E. Fireworks hebben zichzelf aangegeven. W.Pater meldde zich gisteren bij de politie. R. Bakker zal dat vanavond doen, aldus zijn advocaat, mr. J.P. Plasman uit Amsterdam. Ruim honderdduizend mensen betuigden gisteren hun medeleven aan de slachtoffers van de vuurwerkramp tijdens een stille tocht door het centrum van Enschede.

Rudi was de baas, Willy was de stille
(20 mei 2000)
Ze wilden de grootste zijn. Rudi Bakker en Willy Pater, eigenaren van S.E. Fireworks. Een portret.

Daklichten wijzen op werkplaats
(20 mei 2000)
Op de vlak voor de explosie gemaakte luchtfoto van het terrein van S.E. Fireworks zijn opmerkelijke zaken te zien. In de eerste plaats doen de schaduwen bij de onderste twee betonnen Mavoboxen rechts op het terrein vermoeden dat daarvan de deuren open staan. Ook twee deuren van het woonhuis links op het terrein staan open. De open deuren wijzen erop dat er op de bewuste middag werd gewerkt.

Defensie paste eigen regels niet toe
(19 mei 2000)
Het ministerie van Defensie heeft de eigen voorschriften genegeerd bij de vuurwerkopslag voor S.E.Fireworks in Enschede. Het betreft onder meer de zonering op het terrein en de regels voor professioneel vuurwerk.

De vergunning, het toezicht en het bedrijf
(19 mei 2000)
Nu de doden en vermisten in Enschede zijn geteld, is de vraag naar de verantwoordelijkheid aan de orde. Een tussenbalans.

Opslag en gebruik los kruit bij S.E. Fireworks
(18 mei 2000)
Hoeveel los kruit was er aanwezig bij S.E. Fireworks? En schuilt daarin de verklaring voor de heftige explosies?

Openheid in Enschede
(18 mei 2000)
Op papier klopt alles in Nederland. Zo ook in Enschede. In de praktijk ligt het anders. Enschede is daarvan de recentste en schrijnendste illustratie. Vijf dagen na de explosie in de vuurwerkplaats S.E. Fireworks en de ramp in de omliggende woonbuurten is het aantal vragen eerder toe- dan afgenomen.

Enschede op zoek naar juiste gegevens
(17 mei 2000)
De gemeente Enschede heeft grote moeite juiste informatie te verstrekken over de vuurwerkramp van zaterdag. Over de aan het ontplofte vuurwerkbedrijf verstrekte vergunning zijn onjuiste mededelingen gedaan en over het aantal vermisten bestaat nog steeds grote onduidelijkheid.

B en W verwierp bezwaar
(17 mei 2000)
Fire Works heeft vergunning voor opslag van vuurwerk. Maar aan wie is die toestemming verleend?

Zeker twaalf gevaarlijke containers
(17 mei 2000)
Een gisteren bekend geworden plattegrond van S.E. Fireworks werpt een nieuw licht op het begin van de ramp.

Adviseur vuurwerk geschorst
(17 mei 2000)
De chef van het bureau Adviseur Milieuvergunningen van Defensie is sinds eind vorig jaar geschorst. Hij zou met een medewerker bouwtekeningen voor de opslag van siervuurwerk aan handelaars hebben verkocht.

S.E. Fireworks had goede naam
(15 mei 2000)
S.E. Fireworks, een bunker met dertien zwaar versterkte compartimenten, zou in 2002 uit de Enschedese woonwijk zijn vertrokken.

Enschede keurde opslag goed
(15 mei 2000)
S.E. Fireworks beschikte over alle vergunningen. Maar de regels voor controle zijn chaotisch.

NRC Webpagina's
27 mei 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad