U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Slachtoffers

Bewoners van de rampwijk op weg naar het opvangcentrum in de Diekmanhal
Bewoners van de rampwijk op weg naar het opvangcentrum in de Diekmanhal. Foto Michael Kooren

Enschede wil oude Roombeek terug...
(9 februari 2001)
De sloop van de restanten van de Enschedese wijk Roombeek, zwaar getroffen door de vuurwerkramp van vorig jaar, is deze week begonnen. Bewoners hopen dat de buurt haar oude karakter terugkrijgt.

... maar de architect ziet nieuwe kansen
(9 februari 2001)
Architecten die werken aan de toekomst van Roombeek, willen bewoners best oude herkenningspunten teruggeven, maar ze hopen ook op een nieuwe start voor de wat afgegleden volksbuurt.

'Minister Pronk houdt iedereen in onzekerheid'
(27 januari 2001)
Dat in Enschede huizen dichtbij vuurwerkopslag worden gebouwd is niet de schuld van de gemeente maar van minister Pronk, zegt wethouder Koopmans.

Enschede bouwt wijk te dicht bij vuurwerkopslag
(27 januari 2001)
De gemeente Enschede bouwt in strijd met landelijke richtlijnen op een afstand van 600 meter van een vuurwerkopslagplaats nieuwe woningen.

Onvrede ondernemers Enschede
(11 november 2000)
De belangenvereniging van gedupeerde ondernemers in Enschede heeft forse kritiek op de schaderegeling voor getroffen ondernemers in het Enschedese rampgebied. De belangenvereniging vindt de maximale vergoeding van 220.000 gulden per ondernemer onvoldoende.

De Bruijn herbouwt Roombeek in Enschede
(21 oktober 2000)
De Amsterdamse stedenbouwkundige Pi de Bruijn gaat op verzoek van het college van burgemeester en wethouders van Enschede een plan maken voor de herinrichting van het stadsdeel dat werd weggevaagd door de vuurwerkexplosie. De 58-jarige De Bruijn is vooral bekend door zijn ontwerp voor de nieuwe Tweede Kamer in Den Haag, waarbij een klein deel van de binnenstad werd vervangen of gerenoveerd.

Vuurwerkramp: het cijferwerk is nu begonnen
(12 oktober 2000)
Slachtoffers van de vuurwerkramp kunnen een begin maken met een onderzoek naar de aansprakelijkheid voor geleden schade.

Particulieren in Enschede krijgen schade vergoed
(26 september 2000)
Met een extra bijdrage door het rijk van 6,2 miljoen gulden aan het Nationaal Rampenfonds kan aan particulieren het grootste deel van de schade als gevolg van de vuurwerkramp in Enschede worden vergoed. De gemeente Enschede wil de regelingen voor schadeloossteling tevens verruimen en soepeler toepassen, zo is gisteren bekendgemaakt.

Nazorg bij ramp Enschede baart zorgen
(25 augustus 2000)
De schade-afhandeling van de slachtoffers van de vuurwerkramp zou " ruimhartig" zijn. Maar drie maanden na de ramp worden faillissementen in Enschede niet uitgesloten.

Steekproef in Enschede heeft goed resultaat
(20 juli 2000)
De vuurwerkramp in Enschede heeft nauwelijks tot ernstige gezondheidsklachten onder bewoners, passanten en hulpverleners geleid. In hun bloed en urine zijn niet meer gevaarlijke stoffen gevonden dan gebruikelijk is. Wel kampt een aantal mensen met psychische klachten zoals gevoelens van angst of neerslachtigheid.

Laatste rondrit in rampgebied Enschede
(20 juli 2000)
Inwoners van de door de vuurwerkramp getroffen buurt Roombeek in Enschede kregen gisteren voor het laastst de gelegenheid hun verwoeste huizen te bezoeken. Tweeduizend mensen werden in kleine groepjes door de wijk gereden. De verwoesting bleek zo groot dat vele buurtbewoners moeite hadden hun huis terug te vinden.

Bedrijven Enschede: 512 miljoen schade
(24 juni 2000)
Het bedrijfsleven in Enschede heeft ten gevolge van de vuurwerkramp op 13 mei 513 miljoen gulden schade geleden. In totaal heeft de ramp voor zo'n 1 miljard gulden aan schade berokkend.

'Geringe interesse in club voor Enschede'
(13 juni 2000)
De belangstelling voor Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp in Enschede valt tegen, zo vindt de oprichter ervan. Tot nu hebben niet meer dan 150 mensen zich als lid gemeld.

Misbruik van noodhulp na vuurwerkramp
(6 juni 2000)
De politie van Enschede heeft afgelopen week vier mensen aangehouden wegens misbruik van noodhulp voor slachtoffers van de vuurwerkramp. Het gaat om een echtpaar uit Enschede en twee asielzoekers uit Groningen, die claimden hun huis en haard verloren te hebben.

Enschede loopt niet warm voor onderzoek
(31 mei 2000)
Vandaag is op de vliegbasis Twente de vrijwillige gezondheidsmeting begonnen voor de mensen uit het Enschedese rampgebied. Ongeveer de helft kwam opdagen.

Onderzoek bij inwoners Enschede
(30 mei 2000)
Het ministerie van Volksgezondheid gaat twee onderzoeken uitvoeren naar de gezondheid van de inwoners van Enschede die betrokken zijn geweest bij de vuurwerkramp van ruim twee weken geleden.

'Ik had alles, nu heb ik niets meer'
(30 mei 2000)
De vuurwerkramp in Enschede heeft ook grote gevolgen voor de werkgelegenheid in de wijk Roombeek. Zo'n tachtig ondernemingen zijn hun onderkomen kwijtgeraakt, een groter aantal heeft schade, variërend van een steen door de ruiten tot waterschade.

Regeling vuurwerkramp misbruikt
(23 mei 2000)
Een onbekend aantal mensen heeft ten onrechte gebruik gemaakt van de financiële regeling, die in Enschede is getroffen na de vuurwerkramp.

Voor gevoelsrecht koopt Enschede niets
(23 mei 2000)
De actualiteitenrubrieken van de televisie waren er snel bij om de gemeente Enschede na de ramp van vorige week zaterdag in de beklaagdenbank te zetten. Nauwelijks twee dagen na de explosie hadden ze al hun vonnis geveld: de brandweer was bij het eerste onraad 'te laconiek' geweest, ze had de gevaren die de vuurwerkfabriek voor de omgeving veroorzaakte 'onderschat' en ze had de buurt 'sneller moeten ontruimen'.

Uitkeringen rampenfonds zijn extra
(20 mei 2000)
De verzekeraars houden bij het bepalen van schadebedragen voor de betrokkenen bij de ramp in Enschede geen rekening met wat het Rampenfonds uitkeert.

Tikkende regen overstemt menigte
(20 mei 2000)
Tienduizenden mensen liepen in Enschede gisteravond mee in de Tocht van Medeleven. De meesten misten de toespraken. Intussen breidt de bloemenzee zich uit.

Lijst vermisten
(19 mei 2000)
Het aantal doden door de vuurwerkramp in Enschede was vanochtend rond half twaalf met een persoon gedaald tot 17. Volgens burgemeester Mans van Enschede is de samenhang tussen verschillende gevonden lichaamsdelen vastgesteld, waardoor het aantal geborgen doden met één is verlaagd.

'Voor één vermiste nog hoop'
(19 mei 2000)
Eerdere publicatie van de lijst vermisten zou onnodig onrust hebben veroorzaakt, zegt onderzoeker Crijns.

In Enschedese ruïnes op zoek naar fotoalbums
(19 mei 2000)
Medewerkers van de stichting Salvage halen spullen van emotionele waarde uit de huizen van getroffenen.

'Ineens staat de marechaussee weer in huis'
(18 mei 2000)
Twee keer per dag is er in Het Kompas een informatiebijeenkomst. Een plek voor vragen en klagen.

Gefotografeerde cameraman van SBS overleden
(17 mei 2000)
De 31-jarige cameraman Marcel van Nieuwenhoven is zaterdag als gevolg van de explosie in Enschede overleden. Van Nieuwenhoven, die werkte voor SBS en Radio Twente Internet, raakte zwaargewond toen hij een reportage maakte over de brand bij S.E. Fireworks. Radio Twente is woedend over een foto van de gewonde Van Nieuwenhoven, die dagblad De Telegraaf maandag publiceerde.

Bijzondere bijstand voor slachtoffers
(17 mei 2000)
Slachtoffers van de ramp in Enschede die in acute financiële nood zijn geraakt kunnen van de gemeente bijzondere bijstand krijgen.

Gestrand achter het rood-witte lint
(16 mei 2000)
De 'buitenste ring' is vrijgegeven. Maar ook in het Enschedese rampgebied zelf zijn bewoners teruggekeerd.

Aantal vermisten is een 'gemiddelde'
(16 mei 2000)
Het aantal van 200 vermisten dat na de ramp in Enschede zoek is, is niet daadwerkelijk 200 maar slechts een gemiddelde van allerlei fluctuaties. "Er melden zich mensen, maar aan de andere kant komen er net zo veel vermisten bij. Het getal fluctueert aan beide kanten", aldus de Enschedese gemeentewoordvoerder B. Kuik.

Leuk buurtje van autochtone en allochtone arbeiders
(15 mei 2000)
De verwoeste wijk Roombeek telde 330 bewoners en behoorde tot de 20 procent armste buurten van Nederland.

Meteen psychische hulp
(15 mei 2000)
De ervaring die in de loop der jaren is opgedaan met psychische hulpverlening na rampen wordt in Enschede toegepast.

Bewoners van de rampwijk in het opvangcentrum in de Diekmanhal
Bewoners van de rampwijk in het opvangcentrum in de Diekmanhal. Foto Michael Kooren

Ik wil een huis in de buurt, waarom zo ver
(15 mei 2000)
De slachtoffers van de explosie in Enschede krijgen tijdelijke woonruimte aangeboden. Maar niet iedereen is tevreden. ,,Twee potten verf, een bos sleutels en je zoekt het maar uit.''

'Je blijft filmen. TV Oost is de calamiteitenzender'
(14 mei 2000)
Danny de Vries (26) maakte, als enige, videobeelden van de explosie in Enschede. Hij is niet, zoals televisiestations zaterdagavond meldden, een 'amateurfilmer', maar verslaggever van RTV-Oost.

NRC Webpagina's
9 februari 2001

De ervaringen van Servet Tuluk en Amalia Bendriss, bewoners van de Enschede rampwijk Roombeek.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad