U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Partij van 12.000 kilo

Enschede confisqueert vuurwerk

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 20 OKT. De gemeente Enschede heeft vanochtend 12.000 kilo professioneel vuurwerk in beslag genomen bij vuurwerkopslagbedrijf Haarman.

Een deel van de partij bleek zwaarder explosief te zijn dan op het etiket stond aangegeven en gevaarlijker dan waarvoor de firma een vergunning had. Uit administratieve controles van het Milieu- inlichtingen en -opsporingteam van het ministerie van VROM, in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO, is gebleken dat de classificatie van het vuurwerk bij Haarman niet overeenstemde met de inhoud ervan.

Inspecteurs van milieuhygiëne hebben de afgelopen weken bij 46 grote vuurwerkopslagbedrijven in Nederland onderzoek verricht naar de classificatie. Haarman is het eerste bedrijf waarvan de resultaten van het onderzoek bekend zijn gemaakt. Aanleiding voor de grootschalige inspectie was een onderzoek dat TNO in augustus bij Haarman uitvoerde.

Het daar aangetroffen vuurwerk viel volgens TNO zeer waarschijnlijk onder een zwaardere gevarenklasse dan aangegeven. In haar conclusie stelde TNO 'dat bij een calamiteit zich explosie-effecten kunnen voordoen die heftiger zijn dan voorzien en waarvoor onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen zijn.'Eigenaar K. Haarman van het vuurwerkopslagbedrijf erkent dat een klein deel van de ingenomen partij in de zwaarste klasse (1.1) valt. Vuurwerk van deze classificatie mag Haarman niet opslaan. Het grootste deel valt in de lichtere klasse 1.3. Daarvan mag het bedrijf in totaal 14 ton opslaan.

Volgens Haarman kon hij niet zien dat hij vuurwerk uit klasse 1.1. binnenkreeg. "Het vuurwerk zit goed verpakt, dat zie je niet op het eerste oog. Op het etiket stond het ook niet. Ik had siervuurwerkbommen van 1.3 en 1.4 besteld. Kennelijk is er in China al fout geclassificeerd."

De gemeente Enschede had het bedrijf van Haarman tot donderdag de tijd gegeven de 12.000 kilo vuurwerk uit de opslagplaats te verwijderen. Haarman kon echter geen andere opslagplaats vinden, zegt de gemeente. Het vuurwerk wordt nu afgevoerd naar depots van Defensie.

NRC Webpagina's
20 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad