U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Weinig overtredingen vuurwerkbedrijven

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 28 JULI. De Nederlandse vuurwerkbedrijven houden zich over het algemeen goed aan de regels die in hun vergunning staan vermeld. Dit blijkt uit een rapport dat de Inspectie Milieuhygiëne in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) heeft opgesteld naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei.

In 51 grotere vuurwerkbedrijven werden de afgelopen maanden controles verricht. Slechts twee bedrijven bleken een iets grotere voorraad vuurwerk op hun terrein te hebben opgeslagen dan was toegestaan. Voorts was bij twee bedrijven in een loods sprake van een geringe overschrijding van de daar toegelaten hoeveelheid vuurwerk. Die laatste twee bedrijven bleven echter wel onder hun totaal toegestane quotum.

Ook stelt het rapport vast dat in vier gevallen woningen zo dicht bij vuurwerkopslagplaatsen staan dat ze bij een ongeval enig gevaar zouden lopen. Volgens de inspecteurs betekende dat overigens op zichzelf nog niet dat de betreffende bedrijven hun vergunning niet hadden nageleefd. Ze stellen dat de vergunningen op onder meer dit punt niet altijd even eenduidig zijn.

Bij hun bevindingen tekenen de inspecteurs verder aan dat vaak moeilijk was te traceren hoeveel en welk soort vuurwerk er nu precies lag opgeslagen bij de bedrijven. Heldere overzichten daarvan ontbraken in veel gevallen. Een register hiervoor is overigens ook niet altijd verplicht gesteld.

De inspecteurs stellen minister Pronk (VROM), die thans aan nieuwe regels voor de vuurwerkbranche werkt, voor de vergunningen in de toekomst transparanter te maken. Ook suggereren ze om een register verplicht te stellen van de hoeveelheid en aard van het vuurwerk dat bij een bedrijf ligt opgeslagen.

NRC Webpagina's
28 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad