Crisis Europese Commissie
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Crisis Europese Commissie

Opvolging

Reacties op crisis

Ontslag Commissie

Aanloop tot crisis

Rapport

S c h a k e l s
Europese Commissie
Met profielen van de commissieleden en gedragsregels

Europese Unie

Europees Parlement
Benoemde het comité van wijzen


Opvolging

Commissie hervormen eerste taak voor Prodi
(25 maart 1999)
De Italiaanse ex-premier Romano Prodi, beoogd voorzitter van de Europese Commissie, moet op 9 april tijdens een speciale top in Brussel een hervormingsprogramma voorleggen aan de Europese regeringsleiders. Dit programma moet onder andere gaan over een beter financieel beheer, over de begrenzing van de bevoegdheden van de kabinetten van Eurocommissarissen en over een herindeling van de directoraten- generaal.

Romano Prodi: Zachte bolster, harde pit
(25 maart 1999)
De pastoor, zo is Romano Prodi wel genoemd. Of ook wel: de lachende mortadella, naar de grote en vettige worsten uit zijn geboortestreek Emilia Romagna. Dat was niet bedoeld als een compliment. Met zijn vierkante kop, goedmoedige blik en soms wat giechelende lachje werd Prodi afgeschilderd als een man die wel erg goeiig was, een beetje sullig misschien.

Eigen daadkracht verrast EU-leiders
(25 maart 1999)
Met de snelle voordracht van Romano Prodi als Commissievoorzitter toonden de Europese leiders gisteren even daadkracht.

Europarlement stelt eisen voor opvolging
(23 maart 1999)
Het Europees Parlement eist dat de Europese regeringsleiders de procedure overnemen die het heeft bedacht voor de opvolging van de Europese Commissie. Als dat gebeurt, zei de socialistische fractieleidster Pauline Green gisteren tijdens het parlementaire debat naar aanleiding van het aftreden van de Commissie, ,,is een nieuwe toekomst, een nieuw Europa in het nieuwe millennium mogelijk''.

Kok kan, mag en wil niet naar EU
(22 maart 1999)
Noch de vijftien Europese lidstaten, noch de drie Nederlandse coalitiepartners staan te springen om het vertrek van premier Kok naar Brussel. Hij wordt genoemd, meer niet.

'Kandidatuur Kok gepasseerd station'
(22 maart 1999)
De mogelijkheid dat Premier Kok voorzitter wordt van de Europese Commissie is volgens minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) "een gepasseerd station". Hij zei gisteravond dat de VVD vasthoudt aan de eis dat de Nederlandse Eurocommissaris in een nieuwe Commissie een liberaal is.

De keuze voor Kok
(22 maart 1999)
WIM KOK ALS nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Opnieuw een uiting van misplaatst 'Holland-spreekt-een-woordje-mee-gevoel' of een serieuze mogelijkheid waar terdege rekening mee moet worden gehouden? Zoals de praktijk keer op keer heeft bewezen is in de politieke benoemingensfeer niets zo riskant als het noemen van namen. Gaat het bovendien ook nog om een vacature waarbij vijftien Europese landen betrokken zijn, dan is er helemaal sprake van een zeer grote onzekerheidsfactor.

Kok is 'geen kandidaat' EU-topbaan
(20 maart 1999)
,,Oud-premier Prodi is een heel goede kandidaat. Ook NAVO-secretaris-generaal Solana is heel geschikt. Zelf ben ik geen kandidaat.' Zo bestreed premier Kok gisteren speculaties dat hij de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt. Belangrijke Europese bladen hebben hem als zodanig getipt. Ook Scandinavische leiders onder wie de Finse premier Lipponen noemden Kok als nieuwe EU-topman.

Koks naam in Europa op ieders lip
(19 maart)
In de Europese media gonst het van de geruchten over wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt. Maakt Kok kans?

Brussel ver weg voor Kok
(19 maart)
Wim Kok is genoemd als mogelijke kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Maar de PvdA houdt vast aan haar premier.

Chirac en Schröder: snel nieuwe Commissie
(19 maart)
De Franse president Jacques Chirac zei vanmorgen in Parijs, na afloop van een gesprek met de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, dat Duitsland en Frankrijk ,,het zelfde idee hebben over mogelijke kandidaten'' voor het voorzitterschap van de Europese Commissie, die maandag haar ontslag indiende na een zeer kritisch rapport over het financiële management. Volgens Schröder zijn beiden het ook eens over de noodzaak om zo snel mogelijk een nieuwe Commissie te benoemen.

Kamer denkt mee over Europese Commissie
(18 maart)
Samen met premier Kok boog de Tweede Kamer zich gisteren over de crisis in de Europese Unie. Hoe moet de nieuwe Europese Commissie worden samengesteld en wie moet daarvan de voorzitter worden? Kok zelf wil premier blijven, zo maakte hij duidelijk.

Speculaties rondom nieuwe voorzitter
(18 maart)
De EU- landen weten nog niet wat er moet gebeuren na het aftreden van de Europese Commissie eerder deze week. Toch wordt al volop gespeculeerd over de naam van de nieuwe voorzitter. De zuidelijke lidstaten willen dat er nu een 'zuidelijke' kandidaat wordt benoemd. Gezien de politieke ommezwaai in de afgelopen jaren naar 'links' in Europa, ligt voor de hand dat de nieuwe voorzitter een sociaaldemocraat is. De meest gehoorde namen zijn die van de Italiaanse ex-premier Prodi, de Spaanse secretaris-generaal van de NAVO, Solana, en de Portugese premier Guterres. Ook premier Kok en de Spaanse ex-premier Gonzalez worden genoemd. De ervaring (zoals van oud-premier Lubbers) leert dat genoemd worden iets anders is dan benoemd worden.

Terugkeer Santer uitgesloten geacht
(17 maart 1999)
De Duitse bondskanselier Schröder sluit herbenoeming van Jacques Santer als voorzitter van de Europese Commissie uit. De voorzitter van de Europese Unie zei dit vandaag tijdens een bezoek aan Wenen.

Snelle claims op Eurocommissaris
(17 maart 1999)
Kabinet en Tweede Kamer spreken vandaag over de vraag wanneer een nieuwe Europese Commissie moet aantreden. Maar in de wandelgangen gaat het vooral over de vraag wie de Nederlandse eurocommissaris moet worden.

Santer: Sleutelen aan een oplossing
(17 maart 1999)
De parlementsvoorzitter stelt voor dat de EU-lidstaten een nieuwe commissie voordragen vóór de plenaire zitting van het parlement half april. Van april tot mei zouden de parlementariërs de kandidaten kunnen onderwerpen aan hoorzittingen. In mei zou het parlement zijn vertrouwen kunnen schenken aan de nieuwe commissie die tot het eind van dit jaar aanblijft.

NRC Webpagina's
23 MAART 1999

De structuur van het Europees Parlement
De structuur van het Europees Parlement

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MAART 1999