Crisis Europese Commissie
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Crisis Europese Commissie

Opvolging

Reacties op crisis

Ontslag Commissie

Aanloop tot crisis

Rapport

S c h a k e l s
Europese Commissie
Met profielen van de commissieleden en gedragsregels

Europese Unie

Europees Parlement
Benoemde het comité van wijzen


Europese Commissie
De Europese Commissie, vlak voor haar aantreden op 1 januari 1995. Klik op de foto voor een grotere versie. (Foto Reuters)

De crisis in de Europese Unie is beslecht. De Europese staats- en regeringsleiders hebben de Italiaanse oud-regeringsleider Prodi als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie aangewezen. Tevens zijn op de Europese top in Berlijn afspraken gemaakt over de procedure bij de benoeming van de andere 19 Commissarissen.

De voltallige Commissie trad af naar aanleiding van een uiterst kritisch rapport van een comité van wijzen, dat door het Europees Parlement was ingesteld. In dat rapport werden enkele commissarissen beticht van vriendjespolitiek. De Commissie als geheel heeft te weinig gedaan aan het beteugelen van fraude in de ambtelijke gelederen.

Nieuws

Topman EU weg, regering kwaad
(4 mei 2000)
De Nederlandse regering is "onaangenaam verrast" door de aanstaande overplaatsing van Carlo Trojan, secretaris-generaal van de Europese Commissie, naar een lagere functie.

Prodi's oplossingen scheppen problemen
(4 mei 2000)
Met zijn poging orde op zaken te stellen bij de Europese Commissie roept voorzitter Prodi alleen maar meer kritiek over zich af.

Mister Fixit
(4 mei 2000)
'Mister Fixit', is de Brusselse bijnaam van Carlo Trojan, de Nederlander die gisteren van hoogste ambtenaar van de Europese Commissie is gedegradeerd naar de buitenpost Genève. Lang was hij een van de machtigste mannen van Brussel.

Trojan
(4 mei 2000)
"Onaangenaam verrast" is Den Haag door de onverwachte overplaatsing van Nerlands ambtelijke trofee naar het verbanningsoord Genève. Carlo Trojan, secretaris- generaal van de Europese Commissie, een man achter de troon wie grote invloed werd toegekend, is buiten medeweten van de vaderlandse diplomatie en politiek gedegradeerd tot vertegenwoordiger van de Europese Unie bij de Wereldhandelsorganisatie.

NRC Webpagina's
4 mei 2000

De structuur van het Europees Parlement
De structuur van het Europees Parlement

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 2000