Crisis Europese Commissie
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Crisis Europese Commissie

Opvolging

Reacties op crisis

Ontslag Commissie

Aanloop tot crisis

Rapport

S c h a k e l s
Europese Commissie
Met profielen van de commissieleden en gedragsregels

Europese Unie

Europees Parlement
Benoemde het comité van wijzen


Santer: Sleutelen aan een oplossing


De parlementsvoorzitter stelt voor dat de EU- lidstaten een nieuwe commissie voordragen vóór de plenaire zitting van het parlement half april. Van april tot mei zouden de parlementariërs de kandidaten kunnen onderwerpen aan hoorzittingen. In mei zou het parlement zijn vertrouwen kunnen schenken aan de nieuwe commissie die tot het eind van dit jaar aanblijft.

Premier Blair zei gisteren dat de Britse commissarissen, Brittan en Kinnock, hun termijn moeten kunnen volmaken. Ook de Belgische premier Dehaene heeft gezegd dat zijn landgenoot Van Miert de steun van zijn regering blijft houden. De termijn van de huidige Commissie loopt eind dit jaar af. Sinds de vorige Europese verkiezingen, in 1994, lopen het vijfjarig ambtstermijn van de commissie en van de Europarlementariërs gelijk op. De Nederlandse eurocommissaris Van den Broek zei gisteren te verwachten dat hij nog een aantal maanden in functie blijft in een Commissie van ongeveer de huidige samenstelling. Daarna zou een nieuwe Commissie kunnen worden benoemd voor een half jaar. Hij achtte het niet waarschijnlijk dat hij daarvan lid zal zijn.

Het EU-Verdrag voorziet niet in een interim Europese Commissie. Wel is er de mogelijkheid individuele commissarissen te vervangen door een interim commissaris. Volgens diplomaten wordt onderzocht of het mogelijk is alle 20 leden van de demissionaire Commissie op die manier te vervangen en zo in feite een interim Commissie te benoemen.

NRC Webpagina's
17 MAART 1999


   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MAART 1999