Crisis Europese Commissie
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Crisis Europese Commissie

Opvolging

Reacties op crisis

Ontslag Commissie

Aanloop tot crisis

Rapport

S c h a k e l s
Europese Commissie
Met profielen van de commissieleden en gedragsregels

Europese Unie

Europees Parlement
Benoemde het comité van wijzen


'Geen politieke beslissingen meer'

Terugkeer Santer uitgesloten geacht

Door onze correspondenten
BRUSSEL, 17 MAART. De Duitse bondskanselier Schröder sluit herbenoeming van Jacques Santer als voorzitter van de Europese Commissie uit. De voorzitter van de Europese Unie zei dit vandaag tijdens een bezoek aan Wenen.

De Europese Commissie, die maandagnacht collectief ontslag nam na een uiterst kritisch rapport over de aanpak van fraude en wanbeleid, zal alleen nog maar de hoogstnodige lopende zaken afhandelen. Zij zal ,,geen nieuwe politieke initiatieven'' meer nemen, zo liet de Commissie vanmiddag in een verklaring weten.

De kans op een tijdelijke terugkeer van Commissie-voorzitter Santer was gistermiddag al tot nul gereduceerd nadat de Britse premier Blair liet weten dat hij moest worden vervangen. Zelf zei Santer gisteren dat het rapport hem voldoende geloofwaardigheid gaf om door te gaan met zijn baan tot een nieuwe voorzitter was aangewezen. Hij wilde niet ingaan op de vraag of hij als voorzitter zou kunnen terugkeren.

Bondskanselier Schröder wil zo snel mogelijk een nieuwe Europese Commissie. Maar hij wilde zich gistermiddag in Brussel niet uitlaten over de vraag of de demissionaire Commissie tot het einde van dit jaar moet worden opgevolgd door een interim Commissie of dat er meteen een nieuwe Commissie voor vijf jaar zal worden benoemd. Schröder zei hierover volgende week met alle regeringsleiders van de Europese Unie te willen overleggen. Hij kon nog niet zeggen of daar al een nieuwe Commissie-voorzitter wordt gekozen. Volgens een woordvoerder van Tony Blair hangt een mogelijke benoeming van een nieuwe voorzitter volgende week af van de vraag hoe snel een geschikte kandidaat naar voren komt. Als opvolgers voor Santer worden genoemd de Italiaanse ex-premier Romano Prodi, de Spaanse ex-premier Felipe González, de Nederlandse premier Wim Kok en de huidig NAVO-secretaris-generaal Javier Solana. De laatste heeft steeds volgehouden dat hij het nu te druk heeft om na te denken over de betrekking die hij zal gaan bekleden na afloop van zijn mandaat bij de NAVO, eind dit jaar.

Schröder overlegde gisteren met demissionair Commissie-voorzitter Santer en met de voorzitter van het Europees Parlement, Gil-Robles. De bondskanselier zei dat hij een goede relatie met het Parlement zeer belangrijk vindt. Volgens Duitse diplomaten is het van groot belang dat Schröder conflicten met het Parlement over een nieuwe Commissie vermijdt. Een akkoord over Agenda 2000, dat Schröder volgende week op de top van Berlijn wil bereiken, heeft de instemming van het Parlement nodig. Gil-Robles eiste gisteren een snelle benoeming van een nieuwe commissie. Volgens hem kunnen de commissarissen niet de rest van hun mandaat de lopende zaken blijven afhandelen.

NRC Webpagina's
17 MAART 1999


   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MAART 1999