Crisis Europese Commissie
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Crisis Europese Commissie

Opvolging

Reacties op crisis

Ontslag Commissie

Aanloop tot crisis

Rapport

S c h a k e l s
Europese Commissie
Met profielen van de commissieleden en gedragsregels

Europese Unie

Europees Parlement
Benoemde het comité van wijzen


Reacties op crisis

Kabinet wil opheldering van Prodi
(8 mei 2000)
De Nederlandse regering wil volledige opheldering over het ontslag van de Nederlander Carlo Trojan vorige week als secretaris-generaal van de Europese Commissie.

Nederland wist niet van vertrek Trojan
(6 mei 2000)
De permanente vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie, Bernard Bot, geloofde tot het laatste moment dat de positie van de Nederlander Carlo Trojan als secretaris-generaal van de Europese Commissie geen enkel gevaar liep.

Topman EU weg, regering kwaad
(4 mei 2000)
De Nederlandse regering is "onaangenaam verrast" door de aanstaande overplaatsing van Carlo Trojan, secretaris-generaal van de Europese Commissie, naar een lagere functie.

Prodi's oplossingen scheppen problemen
(4 mei 2000)
Met zijn poging orde op zaken te stellen bij de Europese Commissie roept voorzitter Prodi alleen maar meer kritiek over zich af.

Mister Fixit
(4 mei 2000)
'Mister Fixit', is de Brusselse bijnaam van Carlo Trojan, de Nederlander die gisteren van hoogste ambtenaar van de Europese Commissie is gedegradeerd naar de buitenpost Genève. Lang was hij een van de machtigste mannen van Brussel.

Trojan
(4 mei 2000)
"Onaangenaam verrast" is Den Haag door de onverwachte overplaatsing van Nerlands ambtelijke trofee naar het verbanningsoord Genève. Carlo Trojan, secretaris- generaal van de Europese Commissie, een man achter de troon wie grote invloed werd toegekend, is buiten medeweten van de vaderlandse diplomatie en politiek gedegradeerd tot vertegenwoordiger van de Europese Unie bij de Wereldhandelsorganisatie.

EU-leiders blij met snelle keus Prodi
(25 maart 1999)
De staats- en regeringsleiders van de Europese Unie hebben de Italiaanse oud-premier Romano Prodi gekozen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Het besluit viel gisteren verrassend snel, aan het begin van de EU-top in Berlijn.

Premier Blair: Europa staat op een keerpunt
(23 maart 1999)
De Britse premier Blair ziet de Brusselse crisis vooral als een goede kans om hervormingen door te voeren. Een vraaggesprek aan de vooravand van de EU-top in Berlijn.

EU is het geloof van doortrapte cynici
(20 maart 1999)
De huidige crisis in de Europese Unie is een uitstekende gelegenheid om paal en perk te stellen aan haar macht, vindt Bernard Connolly. De volken van Europa moeten loyaal zijn aan nationale en niet aan supranationale politieke instituties. Christian Wernicke daarentegen meent dat de loyaliteit van de Europeanen aan de Brusselse zaak juist bevorderd moet worden, en wel door middel van het opstellen van een Europese grondwet.

Commissie EU stemt in met nieuwe fraudedienst
(18 maart)
De sinds dinsdag demissionaire Europese Commissie heeft gisteren een voorstel goedgekeurd voor de oprichting van een nieuwe dienst voor fraudebestrijding. Daarmee hebben de Eurocommissarissen hun laatste politiek belangrijke besluit genomen.

Elk land zijn eigen commentaar
(17 maart 1999)
De reacties op het aftreden van de Europese Commissie weerspiegelen de heterogeniteit van Europa. Bezorgdheid overheerst.

Europa is gebaat bij deze crisis
(17 maart 1999)
Sceptici hadden het niet durven dromen: een Europese Commissie die eigener beweging opstapt. Op korte termijn is het ontslag weliswaar een slag voor Europa maar het staat buiten kijf dat de ontwikkeling in de richting van meer Europese democratie onomkeerbaar is, vindt Laurens Jan Brinkhorst.

Van den Broek hekelt rapport
(16 maart 1999)
,,Teleurstelling, grenzend aan verbazing en verontwaardiging.'' Zo omschrijft de Nederlandse Eurocommissaris Hans van den Broek de sfeer gisteravond bij de Europese Commissie. Hij heeft scherpe kritiek op de conclusie van het comité van wijzen dat er binnen de Commissie nauwelijks iemand te vinden is die politieke verantwoordelijkheid wil nemen. ,,Dat deed voor ons de deur dicht. Die conclusie is niet gerechtvaardigd op grond van de inhoud van het rapport'', zegt hij.

NRC Webpagina's
8 mei 2000

De structuur van het Europees Parlement
De structuur van het Europees Parlement

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 2000