U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Denk eens aan uw wenkbrauwen

ELLEN DE BRUIN
Een van de grappigste features van de Cosmopolitan Virtuele Metamorfose staat niet vermeld op de verpakking: vertel op een feestje dat je hem hebt, en iedereen wil met je mee naar huis. Of tenminste je vriendje zijn. Collega's willen hem meteen lenen, of mailen spontaan foto's van zichzelf.

Het is dan ook niet niks, wat deze cd-rom belooft: 'Experimenteer met je uiterlijk zonder risico!' Vijfhonderd kapsels - 'waarvan ruim 400 nieuwe', aldus de verpakking - kun je op je eigen hoofd uitproberen (althans, op een ingescande foto). Van een aantal kapsels kun je ook de zij- en achterkant bekijken, met 'de 360 graden rotatieknop'. Verder valt nog te experimenteren met make-up, hoeden en brillen, en geeft een virtuele Beauty Adviseur aanvullende schoonheidstips.

Het moet wel ieders geheime wens zijn: een veel mooiere versie van jezelf ontdekken, gewoon thuis op de computer, zonder het gevaar dat de kapper per ongeluk een veel lelijker versie creëert. Zoiets kan natuurlijk alleen tegenvallen. Een collega die volgende week naar de kapper gaat, kwam de cd-rom al na een uurtje terugbrengen. Het kapsel dat ze wilde, zat er niet bij.

Tja, een cd-rom even snel proberen werkt wel vaker niet. Bij mezelf kreeg ik het baardje dat ik onder de optie 'gezicht' had gevonden, er bijvoorbeeld niet meer zo gauw af. Daarom in alle rust en met handleiding verder geëxperimenteerd met een foto van een bevriend echtpaar, ooit in stilte getrouwd, die nog wel een huwelijksfoto konden gebruiken. En toen bleek er wel een hoop te kunnen, met de Virtuele Metamorfose cd-rom. Goed, je moet wel een kaarsrecht genomen foto gebruiken, waar iemand op staat met zijn haar strak naar achter, maar dat staat dan ook in de handleiding. Weliswaar helemaal achterin, ná de aanwijzingen voor het opslaan van je nieuwe uiterlijk, maar het staat erin.

De cd-rom kent meer schoonheidsfoutjes. De kapsels die je van opzij en van achter kunt bekijken, worden allemaal geprojecteerd op een dameshoofd - ook de herenkapsels. Je kunt de kleur van de bruidskapsels niet veranderen. De haarkleuren zien er sowieso heel kunstmatig uit. Zelfs als je persoonlijke stijl volgens de inleidende Beauty Quiz 'extravagant' is, geeft de Beauty Adviseur het saaie advies om blauw of beige oogpotlood te gebruiken. Met dat oogpotlood, nog moeilijker te hanteren dan een echt, zit je regelmatig het oogwit blauw of beige te verven. En de hele cd-rom werkt stap voor stap, dus als je lippenstift aanbrengt, zie je de lijntjes van het lippotlood niet meer.

Maar je vergeeft het de Virtuele Metamorfose cd-rom allemaal. Want hij is zo leuk! De Beauty Tips zijn onovertroffen. "Misschien denkt u nooit na over uw wenkbrauwen, maar dat zou u toch eens moeten doen." Een bruidstip: 'Dit is de mooiste dag van uw leven en iedereen wil een glimp van u opvangen. Kam daarom uw pony opzij of naar achter." Ook een fijne: "Sprenkel een beetje parfum op een propje watten en stop het in uw beha." Waaruit mag blijken dat visuele en olfactorische schoonheid heel verschillende dingen zijn.

En verder kan er één ding goed met deze cd-rom: foto's van jezelf, maar vooral van je vrienden, tot iets grappigs bewerken. Je loopt natuurlijk het risico wat vrienden te verliezen, maar ach. Gewoon even op een feestje zeggen dat je deze cd-rom hebt en ze staan weer voor je in de rij.

Cosmopolitan Virtuele Metamorfose 2. Voor Pentium 90, Windows 95, 16 Mb RAM, 40 Mb vrije schijfruimte en 16 bit kleurenkaart. Prijs 70 gulden.

NRC Webpagina's
4 AUGUSTUS 2000



Eerder verschenen in deze rubriek:

Eigenzinnige cybervrouw
(28 juli 2000)
Doelloze dolfijn
(21 juli 2000)
Met H.G. Wells reizen in de tijd
(14 juli 2000)
Drakendoders in hagedissenhuid
(30 juni 2000)
Slim schietspel verlegt grenzen
(23 juni 2000)
Verwende vorsers
(16 juni 2000)
Koeien melken met de computer
(9 juni 2000)
Hoed u voor namaak
(2 juni 2000)
Foto's van een wanhoopsreis
(26 mei 2000)
Eerst E3 zien, dan sterven
(19 mei 2000)
Een vriendje voor op reis
(12 mei 2000)
Uw dosis Middeleeuwen
(5 mei 2000)
Met je hersens in de jungle
(28 april 2000)
Opgaan in de ultieme 'fantasy'
(21 april 2000)
Lust u bloemkool?
(14 april 2000)
Heftig knokken
(7 april 2000)
Zeilen voor luiaards
(17 maart 2000)
Van Abarth tot Zündapp
(10 maart 2000)
Met Barbie onder water
(3 maart 2000)
Een gezin stichten op de PC
(25 februari 2000)
Gaten in woordenboek gedicht
(18 februari 2000)
Nieuw leven voor Pac-Man
(11 februari 2000)
Letters schrijven met het oor
(4 februari 2000)
Zorgzame onzin
(28 januari 2000)
Wolken van bloed en vlees
(21 januari 2000)
Verwaarlozing van een ideaal
(14 januari 2000)
Een spannend verleden
(7 januari 2000)

Eerder verschenen artikelen in het archief.


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad