U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Onderzoek EU naar macht van Microsoft
De Europese Commissie is gisteren tegen de Amerikaanse softgigant Microsoft een formeel onderzoek begonnen naar machtsmisbruik. Dat gebeurt op grond van beschuldigingen dat Microsoft zijn overheersende positie op de markt voor besturingssoftware voor pc's heeft misbruikt om die voor servers ook naar zijn hand te zetten.

Boekenkartel
Veel geld wordt er niet verdiend met de verkoop van boeken via internet. Zelfs het bedrijf Amazon.com in de Verenigde Staten leidt financieel gezien een kwakkelend bestaan. Deze digitale boek- en platenwinkel, die inmiddels ook virtuele filialen heeft in Groot-Brittannië en Duitsland, ziet zijn omzet almaar stijgen maar maakt nog steeds geen winst. De aandeelhouders van Amazon.com hebben daar zo langzamerhand genoeg van. Het bedrijf heeft afgelopen jaar ruim tweederde van zijn beurswaarde verloren.

Denk eens aan uw wenkbrauwen
Een van de grappigste features van de Cosmopolitan Virtuele Metamorfose staat niet vermeld op de verpakking: vertel op een feestje dat je hem hebt, en iedereen wil met je mee naar huis. Of tenminste je vriendje zijn. Collega's willen hem meteen lenen, of mailen spontaan foto's van zichzelf.

Versatels angst bij de strafschop
U bent, stelt u zich maar voor, de eigenaar van een leuk hotelletje bovenop een duin. U wilt uitbreiden, liefst met een strandtent, maar de vijf vergunningen zijn nu in handen van de vijf tenten die beneden aan zee staan.

Reno controleert afluistersysteem van de FBI
De Amerikaanse minister van Justitie, Janet Reno, heeft gisteren toegezegd het email-afluistersysteem 'Carnivore' van de FBI door te lichten. Het systeem is bedoeld om email van verdachten in een crimineel onderzoek te onderscheppen maar zou volgens enkele Congresleden en privacy-deskundigen te veel mogelijkheden geven de privacy van niet-verdachte personen te schenden. De FBI zegt het afluisteren te beperken tot verdachten als daarvoor eerst door de rechter toestemming is verleend. Reno zal in samenwerking met de FBI enkele experts selecteren die de broncode van de Carnivore software zullen onderzoeken. Gisteren oordeelde een federale rechter in antwoord op een verzoek van het Electronic Privacy Information Center, een onderzoekscentrum voor burgerrechten, dat de FBI gegevens over de werking van Carnivore aan hen moet overhandigen. (Reuters)

Aangifte 'SMS-racisten'
Telecombedrijf Ben overweegt om 'SMS-racisten' aan te geven. Via de mobiele telefoon kunnen mensen elkaar een SMS-tekstbericht sturen. Muziekzender TMF is daarop gedoken door de teksten, die alleen via telecombedrijf Ben verstuurd kunnen worden, via teletekst wereldkundig te maken. Op de televisiepagina's duiken met enige regelmaat racistische teksten op. Ben wil het berichtenverkeer nu beter gaan controleren. Als iemand echt doorgaat met racistische uitlatingen en niet is te stoppen overweegt Ben aangifte bij de politie te doen.

KPN profiteert op internet van EK-voetbal
Dankzij het EK-voetbal voert KPN de lijst van best bezochte 'uitgevers' op het internet aan. VNU is gezakt naar de tweede plaats. De KPN-site www.oranje.nl is volgens onderzoeksbureau Multiscope (www.multiscope.nl) zo goed bezocht, dat KPN vooral daardoor VNU voorbij streefde. De voetbalsite haalde een twaalfde plaats op de ranglijst van best bezochte sites. Ook de nieuwkomer in de KPN-familie, www.clubs.nl, werd druk bezocht. De site biedt een scala aan clubs waar mensen met dezelfde liefhebberij elkaar virtueel kunnen ontmoeten. Iedereen die informatie zet op internet wordt door Multiscope uitgever genoemd. De ranglijst ziet er daardoor heel anders uit dan een ranglijst van traditionele uitgevers. Een concern als De Telegraaf staat in de ranglijst op de zevende plaats, terwijl internetbedrijf Lycos derde staat. (ANP)

Fusie met CBS zet Viacom op verlies
Het Amerikaanse mediaconglomeraat Viacom, onder meer eigenaar van de Paramount-studio's in Hollywood en MTV, heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geleden van 495,6 miljoen dollar (1,2 miljard gulden), tegen een nettowinst van 59,3 miljoen dollar een jaar eerder. Exclusief de kosten van de fusie met tv-maatschappij CBS komt het resultaat uit op een winst van 9 miljoen dollar. De omzet steeg met 63,6 procent naar 4,9 miljard dollar. (AP)


Benieuwd wat er met een tientje gebeurt nadat het is uitgegeven? Bezoekers van www.wheresthemoney.nl registreren het serienummer van een biljet dat ze in bezit hebben. Met wat geluk krijgt iemand anders het geld in handen en bezoekt de site, zodat het tientje na uitgave gevolgd kan worden. Het tientjes- volgsysteem kan om zeep worden geholpen door het invullen van fake- serienummers, maar dat zal de pret drukken.
www.wheresthemoney.nl

NRC Webpagina's
4 AUGUSTUS 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad