U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
   
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Serviërs zouden mijnstadje Kosovo hebben heroverd
PRISTINA, 1 JULI. In Kosovo hebben de Serviërs naar eigen zeggen de belangrijke kolenmijn heroverd, die vorige week in handen van het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK) viel. Ze willen nu de UÇK-omsingeling van de strategisch belangrijke stad Kijevo breken. Het mijndorp Belacevac, tien kilometer ten westen van de hoofdstad Pristina, werd volgens de Serviërs gistermiddag heroverd na een bombardement van meer dan 24 uur vanuit de lucht en met zware artillerie.

Beroep gemeente in zaak bijlessen
AMSTERDAM, 1 JULI. De gemeente Amsterdam gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in de zaak-Schaapman. De gemeente wil zo voorkomen dat de uitspraak andere ouders aanspoort om schoolbesturen voor de rechter te dagen wegens tekortschietend onderwijs. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders gistermiddag bekendgemaakt. De rechter oordeelde drie weken geleden dat de gemeente Amsterdam, tevens schoolbestuur van de Veertiende Montessorischool, de 4.462 gulden moet vergoeden die K. Schaapman had besteed aan een intelligentietest en bijspijkerlessen voor haar 12-jarige zoon Tom. Hij had een ,,onaanvaardbare'' leerachterstand opgelopen door nalatigheid van het schoolbestuur, in dit geval de gemeente, zo zei de rechter. Voornaamste reden van wethouder Grondel (GroenLinks) om in beroep te gaan, is dat de rechter volgens hem ,,te gemakkelijk de gemeente heeft afgerekend op een politieke belofte, namelijk om het Amsterdams onderwijs in het algemeen te verbeteren''.

Oranje op WK tegen Argentinië
ROTTERDAM, 1 JULI. Argentinië is zaterdag de volgende tegenstander van het Nederlands elftal op het WK voetbal in Frankrijk. Argentinië plaatste zich gisteravond voor de kwartfinales ten koste van Engeland, dat sneuvelde in de serie strafschoppen die nodig was nadat de stand na verlenging 2-2 was gebleven.

Film van moord op Kennedy op video uitgebracht
WASHINGTON, 1 JULI. Het beroemde amateurfilmpje dat Abraham Zapruder op 22 november 1963 in Dallas maakte van de moord op president John F. Kennedy wordt eind volgende maand uitgebracht op video. In een eerste oplage van 100.000 zal de band met het zogeheten Zapruder-filmpje voor 19,95 dollar verkrijgbaar zijn. Het filmpje, dat 26 seconden duurt, wordt op de video toegelicht met een documentaire van drie kwartier.

Centraal nummer melding kindermishandeling
ROTTERDAM, 1 JULI. Er komt een landelijk telefoonnummer voor het melden van kindermishandeling. Vanaf 1 januari 2000 vormen het Bureau Vertrouwensartsen en de Kinderbescherming per provincie een centraal Advies- en Meldpunt waar klachten worden opgevangen.

VNU verkoopt belang in RTL
ROTTERDAM, 1 JULI. Uitgever VNU verkoopt voor een onbekend bedrag zijn belang van 38 procent in de commerciële televisiemaatschappij RTL 4 aan het Duits-Luxemburgse mediabedrijf CLT UFA. VNU is ook in gesprek over de verkoop van zijn belang van 44 procent in de Belgische commerciële zender VTM.

Steun Doema voor crisisplan
MOSKOU, 1 JULI. De communisten in het Russische parlement (Doema) gaan akkoord met het economische crisisplan van de regering van premier Kirijenko. Zij geven hun verzet op in ruil voor steun aan de binnenlandse economie.

Justitie wil Bouterse horen
DEN HAAG, 1 JULI. De Haagse rechter-commissaris mevr. I.E. de Vries heeft Suriname toestemming gevraagd om de van grootschalige cocaïnehandel verdachte adviseur van staat Desi Bouterse eind september of begin oktober in Paramaribo te horen.

Campagne Shell voor beter imago
ROTTERDAM, 1 JULI. Oliemaatschappij Shell gaat een wereldwijde reclamecampagne opzetten om het 'corporate image' op te vijzelen. Voor het eerste jaar is 60 miljoen gulden gereserveerd.

Italië houdt Koerden tegen
RIACE, 1 JULI. De Italiaanse politie heeft vannacht 184 Koerden aangehouden, vlak nadat dezen illegaal aan land waren gegaan in de Zuid-Italiaanse regio Calabrië. De 66 mannen, 46 vrouwen en 72 kinderen, afkomstig uit Turkije en Irak, waren op 24 juni per schip uit Turkije vertrokken. De onderschepte Koerden verklaarden ongeveer 4.000 Duitse mark per persoon te hebben betaald voor de overtocht.

NRC Webpagina's
1 JULI 1998



( a d v e r t e n t i e )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)