U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier DNA

Nieuws

DNA-bank

Klonen

Humane Genoom

Chromosomen

Links

DNA-bank

'Doceer genetica op de basisschool'
(14 februari 2001)
Voor de dilemma's die de gentechnologie veroorzaakt, bestaat weinig aandacht, vindt de Groningse hoogleraar Buys. Het basisonderwijs kan uitkomst bieden.

DNA maakt verdachten doorzichtig
(3 februari 2001)
Uit het DNA-debat van deze week bleek dat de Tweede Kamer het dilemma voorbij is. Zelfs partijen die zich vanouds sterk maakten voor de integriteit van het lichaam, wensen nu veel ruimte voor het justitieel gebruik van DNA.

Kamer wil meer doen met DNA-onderzoek
(1 februari 2001)
Minister Korthals (Justitie) moet gaan onderzoeken of delinquenten die op dit ogenblik gedetineerd zijn, nu al willen meewerken aan het afstaan van DNA-materiaal. Hoewel de nieuwe wet op het DNA-onderzoek bij strafzaken voorlopig nog niet van kracht is, zou het screenen van DNA van huidige gevangenen wellicht kunnen helpen bij het oplossen van misdrijven die nog niet opgelost zijn.

Kamer wil ruimere wetgeving voor DNA
(31 januari 2001)
Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de voorstellen van minister Korthals (Justitie) om bij opsporingsonderzoek meer gebruik te gaan maken van DNA-technieken niet ver genoeg gaan.

Eerste DNA-strafzaak in jaren tachtig
(30 januari 2001)
Dertien jaar geleden bracht DNA- materiaal voor het eerst klaarheid in een moordzaak. In 1988 werd in Groot-Brittannië een verdachte vrijgepleit en een keurige huisvader van twee kinderen gearresteerd.

Versoepeling DNA-wetgeving
(30 januari 2001)
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is voor verruiming van de bevoegdheden van justitie om DNA- materiaal van verdachten te gebruiken bij de opsporing.

Politietop wil DNA standaard in databank
(15 januari 2001)
Het DNA- profiel van iedere verdachte die in verzekering wordt gesteld in verband met een misdrijf waarop vier jaar cel of meer staat, moet standaard in de DNA-databank van justitie komen.

Genetische code onkruidje ontrafeld
(15 december 2000)
Een team van 114 Amerikaanse, Europese en Japanse wetenschappers heeft de volledige volgorde van de genetische code van een plant vastgesteld. Het betreft een onooglijk onkruidje: de zandraket Arabidopsis thaliana. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature.

DNA-identificatie kan voor familie belastend zijn
(12 november 2000)
DNA-onderzoek is onderdeel van de identificatie van de slachtoffers uit de Oostenrijkse skitrein, zeiden de Oostenrijkse autoriteiten meteen na de ramp. De vraag is of dat meteen nodig is, stelt P. Wiersinga, plaatsvervangend hoofd van het Nederlandse Rampen Identificatie Team.

Geen grootschalig DNA-onderzoek
(11 november 2000)
Justitie in Leeuwarden hoeft geen grootschalig DNA-onderzoek te houden in de moordzaak-Vaatstra. Dit heeft de president van de rechtbank in Leeuwarden gisteren bepaald in een kort geding dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries als gemachtigde van de familie Vaatstra tegen de Staat der Nederlanden had aangespannen.

DNA-onderzoek is onzinnig in zaak-Vaatstra
(6 november 2000)
Tegen een grootschalig DNA- onderzoek om de zaak van de vorig jaar vermoorde Marianne Vaatstra te helpen oplossen, zijn zoveel bezwaren in te brengen dat de eis bij de rechtbank van Peter R. de Vries absurd is, meent R.B.G. de Korte.

'Nog geen dood spoor in zaak-Vaatstra'
(28 oktober 2000)
Het rechercheonderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra zit niet op een dood spoor. Dit heeft landsadvocaat C. Bitter gisteren gezegd tijdens een kort geding voor de president van de rechtbank in Leeuwarden.

Korthals aarzelt in zaak-Vaatstra
(24 oktober 2000)
Pas als het openbaar ministerie er vrijwel zeker van is dat het onderzoek leidt tot identificatie van de dader is een grootschalig DNA-onderzoek in de zaak van de vermoorde Marianne Vaatstra acceptabel.

'Oppassen met DNA-gegevens'
(18 oktober 2000)
Een nieuwe onderzoeksschool neemt opsporingsmiddelen als DNA-techniek onder de loep. 'Hoe gevaarlijk kan een veiligheidsmiddel zijn?'

Bijna iedereen vóór DNA- onderzoek
(18 oktober 2000)
Nederlanders vinden vrijwel unaniem dat justitie moderne technische hulpmiddelen als DNA-onderzoek en cameratoezicht bij de opsporing massaal moet inzetten.

Korthals: besluit DNA was zonder rapport genomen
(4 oktober 2000)
Minister Korthals (Justitie) had al besloten meer DNA-tests te laten doen bij het oplossen van inbraken, voordat politie en justitie in de regio's Utrecht, Midden- en West-Brabant hun bevindingen op 21 juni 1999 publiceerden in een omstreden rapport.

Wetsontwerp DNA berust 'op drijfzand'
(3 oktober 2000)
De plannen van minister Korthals (Justi tie) om een databank van DNA-materiaal in te zetten bij de oplossing van inbraken "zijn gebaseerd op drijfzand".

Onderzoek toont gevaar van virussen
(17 augustus 2000)
Verborgen virussen in varkensgenen kunnen zich na transplantatie van varkenscellen in muizen vermenigvuldigen. Daardoor is het gevaar reëler geworden dat xenotransplantatie van varken naar mens ziekmakende virussen ontstaan.

Brussel bepaalt DNA-agenda van Nederland
(22 juli 2000)
Het kabinet moet de DNA- technologie op de agenda zetten, zei D66-fractievoorzitter Thom de Graaf vorige week. Maar steeds meer richtlijnen komen uit Brussel.

DNA 66
(17 juli 2000)
Voor sommige politici is het nog geen reces. Fractie voorzitter De Graaf van D66 deed het afgelopen weekeinde van zich spreken door zijn pleidooi voor een parlementair onderzoek naar de gevolgen van wat kortweg kan worden aangeduid als de genetische revolutie.

D66 wil onderzoek naar 'DNA-revolutie'
(15 juli 2000)
D66- fractieleider Thom de Graaf wil dat de Tweede Kamer zelfstandig onderzoek doet naar de maatschappelijke gevolgen van de snel voortschrijdende DNA-technologie.

Kamer moet toepassing DNA-onderzoek verruimen
(30 juni 2000)
Het kabinet wil de mogelijkheden van DNA-onderzoek uitbreiden, maar gaat nog lang niet ver genoeg. Er moet een rationele afweging worden gemaakt of het afnemen van wangslijm echt zo'n grote inbreuk is op de lichamelijke integriteit, vinden I. Stijns-Schepers en P. Tak.

DNA alleen is nog niet genoeg
(28 juni 2000)
DNA was de afgelopen weken troef in strafzaken. Een bezoek aan het Nederlandse Forensisch Instituut, spil in recente successen. 'DNA is niet zaligmakend'.

NRC Webpagina's
14 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad