U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier DNA

Nieuws

DNA-bank

Klonen

Humane Genoom

Chromosomen

Links

Kamer wil meer doen met DNA-onderzoek

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 1 FEBR. Minister Korthals (Justitie) moet gaan onderzoeken of delinquenten die op dit ogenblik gedetineerd zijn, nu al willen meewerken aan het afstaan van DNA-materiaal. Hoewel de nieuwe wet op het DNA-onderzoek bij strafzaken voorlopig nog niet van kracht is, zou het screenen van DNA van huidige gevangenen wellicht kunnen helpen bij het oplossen van misdrijven die nog niet opgelost zijn. Er zou ook een preventieve werking van uit kunnen gaan, omdat zij zich na vrijlating naar verwachting tweemaal zullen bedenken voordat zij opnieuw strafbare feiten plegen.

De regeringsfracties van PvdA, VVD en D66 hebben vanochtend een motie ingediend met die strekking tijdens de voortzetting van het debat over het wetsontwerp omtrent het DNA-onderzoek in strafzaken, dat de regeling uit 1994 moet vervangen. Het Kamerlid Dittrich (D66) had eerder gevraagd om te bezien of gedetineerden DNA zouden willen afstaan in ruil voor eerdere invrijheidsstelling. De andere fracties voelen daar niets voor. De nu ingediende motie spreekt van 'redelijke voorwaarden'. Korthals zegde vanochtend toe over dit verzoek "te willen nadenken", maar het zou dan op basis van absolute vrijwilligheid moeten gaan. Hij voelt in elk geval niets voor welke 'tegengunst' dan ook.

Veroordeelden voor gewelds- of zedenmisdrijven moeten in de toekomst altijd DNA-materiaal afstaan voor een landelijke databank, zodat ze zo weer kunnen worden opgepakt als ze tijdens hun proefverlof of na hun vrijlating weer in de fout gaan. Korthals is bereid dit apart bij wet te regelen, zo heeft hij toegezegd. Hij is het met de Kamer eens dat de kans op recidive bij deze groepen groot is.

De toezegging staat los van de plannen om DNA-onderzoek vaker toe te passen bij het oplossen van misdrijven. De politie mag, zo stelt de nieuwe wet, genetisch materiaal van mensen tegen hun zin afnemen wanneer zij verdacht worden van een delict waar vier jaar cel of meer op staat. Nu is dat nog acht. Voorwaarde is dat de DNA-sporen helpen om alleen dat misdrijf op te lossen. Er moet dus een direct belang voor het onderzoek zijn. Binnenkort komt Korthals met nog een voorstel om de mogelijkheden voor DNA-onderzoek te verruimen.

NRC Webpagina's
1 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad