U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier DNA

Nieuws

DNA-bank

Klonen

Humane Genoom

Chromosomen

Links

Kamer wil ruimere wetgeving voor DNA

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 31 JAN. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de voorstellen van minister Korthals (Justitie) om bij opsporingsonderzoek meer gebruik te gaan maken van DNA-technieken niet ver genoeg gaan.

Volgens het wetsvoorstel van Korthals mag de politie bij een verdachte van een strafbaar feit waar minimaal vier jaar cel op staat (in de krant van gisteren stond abusievelijk zes jaar) DNA-materiaal afnemen, ook al verzet deze zich daartegen. Dat kan volgens de huidige regeling alleen bij misdrijven waar acht jaar celstraf of meer op staat. Korthals stelt wel als voorwaarde dat het afnemen van erfelijk materiaal nodig moet zijn voor het onderzoek. Nu kan het alleen bij 'dringende noodzaak'. Wordt de verdachte vrijgesproken, dan wordt het DNA onmiddellijk vernietigd, bij een veroordeling gaat het naar een DNA-bank, die de politie kan raadplegen.

Korthals heeft in een afzonderlijk wetsvoorstel bepaald dat TBS'ers alleen met proefverlof kunnen gaan als zij DNA-materiaal afstaan, zodat eventuele misdrijven tijdens dat verlof snel bewezen kunnen worden.

Ook al is het voor het onderzoek niet echt nodig, toch wil de VVD- fractie dat DNA voor opslag in de databank wordt opgenomen van iedereen die wordt verdacht van een misdrijf waar ten minste vier jaar gevangenisstraf op staat. Deze DNA-fingerprint moet bovendien gebruikt kunnen worden voor vergelijking met materiaal van nog onopgeloste zaken.

Voor het CDA is de vier-jaarsgrens nog te hoog. Een verdachte van 'dood door schuld' hangt drie jaar cel boven het hoofd en zou volgens Korthals' voorstel niet kunnen worden verplicht DNA af te staan. D66 pleit voor een campagne onder gevangenen om vrijwillig erfelijk materiaal af te staan in ruil voor eerdere vrijlating.

NRC Webpagina's
31 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad