U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier DNA

Nieuws

DNA-bank

Klonen

Humane Genoom

Chromosomen

Links

Klonen

Al geruime tijd kunnen wetenschappers embryo's klonen, dat wil zeggen, opsplitsen in twee of meer delen die ieder uitgroeien tot een volwassen dier. In een vroeg stadium kunnen embryocellen nog van alles worden, maar de lichaamscellen van een volwassen dier hebben hun keuze bepaald. Ze zijn levercel of hersencel of iets anders. Het bijzondere van een kloon zoals het schaap Dolly, is dat ze gemaakt is van de cel van een volwassen dier. Daarmee is aangetoond dat een cel van een volwassen dier kan vergeten wat hij is. Inzicht in de manier waarop cellen hun keuze maken, kan leiden tot de mogelijkheid hierop invloed uit te oefenen.

Joden akkoord met onderzoek van genen
(4 september 2000)
Een joodse man en een joodse vrouw die willen trouwen, moeten zich laten onderzoeken op de aanwezigheid van genen van bepaalde ziekten. Zijn beide partners drager van eenzelfde gen, dan zou een ziekte worden doorgegeven aan de kinderen.

Waarom de toekomst ons niet nodig heeft
(31 augustus 2000)
D66-leider Thom de Graaf is niet de enige die vraagtekens plaatst bij de huidige 'genetische revolutie'. De 21ste-eeuwse technologieën - genetica, nanotechnologie en robotica - zijn zo krachtig, dat er geheel nieuwe soorten ongelukken en vormen van misbruik uit kunnen voortkomen, zo waarschuwt de computerexpert Bill Joy. Is de genetisch gemodificeerde mens nog wel menselijk? Zullen intelligente robots de mensheid overbodig maken? Suizen we de nieuwe eeuw in zonder plan, zonder controle en zonder remmen?

Paus tegen klonen embryo's en voor orgaandonatie
(30 augustus 2000)
Paus Johannes Paulus II heeft zich gisteren fel gekeerd tegen klonen van embryo's, die daarna worden vernietigd. Hij zei dat de wetenschap zich in haar veelbelovende onderzoek naar stamcellen zou moeten richten op het gebruik van cellen van volwassenen.

Klonen in geneeskunde blijft omweg
(17 augustus 2000)
Het gebruik van gekloonde, eigen lichaamscellen kan bij de behandeling van ziektes afstotingsverschijnselen uitbannen. Maar de methode zal op den duur waarschijnlijk onnodig ingewikkeld zijn.

Onderzoek toont gevaar van virussen
(17 augustus 2000)
Verborgen virussen in varkensgenen kunnen zich na transplantatie van varkenscellen in muizen vermenigvuldigen. Daardoor is het gevaar reëler geworden dat xenotransplantatie van varken naar mens ziekmakende virussen ontstaan.

Liever stamcellen dan varkensharten
(15 augustus 2000)
Komt het klonen van de mens binnen handbereik, nu het Amerikaanse bedrijf Geron, naar gisteren bleek, zich intensiever gaat bezighouden met onderzoek naar stamcellen voor transplantie?

Onderzoek varken als donor gestaakt
(14 augustus 2000)
De Schotse onderzoekers die in 1997 het eerste gekloonde schaap Dolly maakten, stoppen met het aanpassen van varkens tot orgaandonor voor mensen uit angst voor overdracht van onbekende virussen.

Klonen maakt koeien jonger
(28 april 2000)
Amerikaanse en Canadese onderzoekers hebben zes koeien een 'verjongingskuur' gegeven door ze te klonen. De dieren zijn inmiddels één jaar oud, maar hun cellen lijken een stuk jonger dan de cellen van even oude, normale koeien. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Science vandaag.

Britten klonen volwassen varken
(15 maart 2000)
Het Britse bedrijf dat het kloonschaap Dolly maakte is er nu ook in geslaagd voor het eerst een volwassen varken te klonen. ,,Dit kan een revolutie in de transplantatiegeneeskunde teweegbrengen'', zei een van de onderzoekers gisteren op een persconferentie.

Borst: wet op klonen soepeler
(20 januari 2000)
Minister Borst (Volksgezondheid) vindt dat klonen met behulp kerntransplantatie ook in Nederland moet worden toegestaan. Bij kerntransplantatie wordt in een leeggemaakte eicel een andere celkern geplaatst waaruit vervolgens een dier groeit. Borst pleit er voor de in 1998 ingevoerde Welzijnswet voor dieren te versoepelen, zodat ook in Nederland transgene dieren ontwikkeld kunnen worden. Dit is op dit moment verboden, maar op die manier verkregen medicijnen worden hier wel gebruikt.

Zuid-Koreanen klonen menselijke cel
(16 december 1998)
Wetenschappers in Zuid-Korea meldden gisteren dat ze erin zijn geslaagd om een menselijke cel te klonen. De gekloonde cel groeide uit tot een viercellig embryo. Het is daarmee de eerste bekende poging om een mens te klonen.

Knagende kloon; volwassen muizen gekloond via kerntransplantatie
(25 juli 1998)
Voor het eerst zijn er volwassen muizen gekloond via kerntransplantatie, de techniek waarmee Dolly werd geboren. Erg efficiënt is de methode nog niet.

Zuid-Koreanen klonen menselijke cel
(16 december 1998)
Wetenschappers in Zuid-Korea meldden gisteren dat ze erin zijn geslaagd om een menselijke cel te klonen. De gekloonde cel groeide uit tot een viercellig embryo. Het is daarmee de eerste bekende poging om een mens te klonen.

Stap naar productie geneesmiddelen; Gekloond schaap heeft menselijk gen
(25 maart 1997)
Schotse onderzoekers zijn erin geslaagd om vijf lammeren te klonen, die een menselijk gen dragen. Hiermee zijn ze weer een belangrijke stap dichter bij de techniek om snel en gemakkelijk een veestapel op te bouwen die geneesmiddelen voor mensen produceert.

Advies: verbod op klonen van mensen in VS
(7 juni 1997)
Het klonen van mensen dient in de Verenigde Staten per wet verboden te worden, maar laboratoriumonderzoek moet mogelijk blijven. Dat adviseerde zaterdag de Amerikaanse presidentiële commissie voor bio-ethiek.

Vier moeders en geen vader
(14 maart 1997)
In Schotland is een schaap gekloond. Het heet Dolly en leeft in een stal bij de stad Edinburgh. Foto's van Dolly zijn over de hele wereld in kranten afgedrukt. En filmpjes met Dolly waren op alle televisiejournaals te zien.

Het schaap kan nu worden gekopieerd, de volgende stap is de gekloonde herder
(12 maart 1997)
Het klonen van mensen louter voor medische doeleinden lijkt op het eerste gezicht redelijk en sympathiek. Maar volgens Guido de Wert ligt de zaak vanuit ethisch oogpunt veel complexer.

Wondere Dolly; Gekloond schaap wijkt genetisch toch af van donor-ooi
(1 maart 1997)
Schaap Dolly baant de weg naar dierlijke en menselijke klonen. Maar er resteren nog veel ethische en wetenschappelijke vragen.

Klonen en proefmensen
(28 februari 1997)
Een kloon van Hitler had niet hoeven uit te groeien tot een nazi die de wereld wilde veroveren. En een heel leger klonen moet toch twaalf jaar oud zijn voor de soldaatjes groot genoeg zijn om een geweer vast te houden. Een dictator beschikt over snellere middelen om medestanders te krijgen. Hersenspoelen en groepsprocessen zijn bij de mens voldoende om in kortere tijd een krijgsmacht op de been te krijgen die bevelen gehoorzaam opvolgt.

Langs biologische weg perfecte mensen maken is onmogelijk
(27 februari 1997)
De discussie die onstaan is naar aanleiding van het klonen van een schaap is erg antropocentrisch. Anton Schuurman bestrijdt dat dit wetenschappelijk experiment het scheppen van de 'perfecte mens' dichterbij heeft gebracht. De aard van de mens en de invloed van de samenleving maken dat onmogelijk.

Onderzoekers klonen schaap van zes jaar, debat laait op
(24 februari 1997)
Britse onderzoekers hebben een zes jaar oud schaap gekloond. Ze deden het door een onbevruchte eicel van zijn genetisch materiaal te ontdoen en die lege eicel te fuseren met een cel uit de uier van het zwangere volwassen dier. De fusiecel groeide in de broedstoof in het laboratorium uit tot een beginnend embryo.

NRC Webpagina's
30 augustus 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad