U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier DNA

Nieuws

DNA-bank

Klonen

Humane Genoom

Chromosomen

Links

Bijna iedereen vóór DNA- onderzoek

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 18 OKT. Nederlanders vinden vrijwel unaniem dat justitie moderne technische hulpmiddelen als DNA-onderzoek en cameratoezicht bij de opsporing massaal moet inzetten.

Dit blijkt uit een representatieve enquête van het NIPO in opdracht van de nieuwe onderzoeksschool Maatschappelijke Veiligheid. "Van enige scepsis over de aantrekkelijkheid of het nut van zulke methoden" is geen sprake, aldus het onderzoeksverslag.

Ruim 90 procent van de ondervraagden acht het afnemen van DNA voor in een databank geoorloofd, ook als het gaat om personen die alleen verdacht en niet veroordeeld zijn. Dat DNA-gegevens van iedere Nederlander moet worden opgeslagen om misdrijven snel te kunnen oplossen, vindt 43 procent. Bereid om zelf DNA-materiaal af te staan voor politieonderzoek, is 91 procent.

Ook continu cameratoezicht in de openbare ruimte wordt door vrijwel alle ondervraagden geaccepteerd. Op plaatsen waar veel criminaliteit is ziet 49 procent de camera's het liefst; 42 procent vindt het noodzakelijk dat overal camera's hangen. Het aanleggen van registratiesystemen van veroordeelde zedendelinquenten die hun straf hebben uitgezeten, wordt gesteund door 88 procent van de Nederlanders, waarvan 14 procent vindt dat die registratie voor iedereen toegankelijk moet zijn.

NRC Webpagina's
18 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad