U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier DNA

Nieuws

DNA-bank

Klonen

Humane Genoom

Chromosomen

Links

Korthals: besluit DNA was zonder rapport genomen

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 4 OKT. Minister Korthals (Justitie) had al besloten meer DNA-tests te laten doen bij het oplossen van inbraken, voordat politie en justitie in de regio's Utrecht, Midden- en West-Brabant hun bevindingen op 21 juni 1999 publiceerden in een omstreden rapport.

De minister wist zich al gesteund door de Tweede Kamer. Dat zijn besluit zou zijn gebaseerd op 'misleidende en suggestieve' conclusies in dat rapport is daarom onzin, zei de bewindsman gisteren in een reactie op het televisie-programma Nova van maandagavond. Daarin werd gesteld dat Korthals' besluit om DNA-onderzoek in te gaan zetten bij de oplossing van inbraken 'op drijfzand' is gebaseerd.

De Amsterdamse hoogleraar politiestudies C. Huberts en de Leidse criminoloog B. Rovers zeiden in Nova op grond van bestudering van het rapport 'DNA bij inbraken' dat de cijfers niet kloppen en dat Korthals zich baseert op een twijfelachtig succes. Waar de onderzoekers in het rapport concluderen dat justitie 6 procent méér inbraken kan oplossen aan de hand van DNA-sporen, komen de rechtswetenschappers uit op hooguit 0,15 procent.

Korthals liet bij de overhandiging van het rapport al weten beduidend meer gebruik te willen gaan maken van DNA-onderzoek. De Tweede Kamer had daar begin '99 om gevraagd en heeft dat vorig jaar bij de behandeling van de begroting nog eens herhaald in een motie van de leden Nicolaï, Kalsbeek (PvdA) en Dittrich (D66).

In een wetsontwerp dat Korthals naar de Tweede Kamer heeft gestuurd staat dat personen die verdacht worden van een delict waar vier jaar cel op staat, kunnen worden gedwongen celmateriaal af te staan voor onderzoek. Nu ligt die grens nog op acht jaar.

De Tweede Kamerleden Halsema (GroenLinks) en Dittrich (D66) stellen in schriftelijke vragen aan Korthals dat de minister bij de voorbereiding van het wetsontwerp wel heeft aangegeven zich gesteund te voelen door het rapport: "De resultaten van dit project hebben namelijk aangetoond dat DNA-analyse een significante verhoging kan opleveren van het ophelderingspercentage bij inbraken," zo schrijft de bewindsman.

NRC Webpagina's
4 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad