U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier DNA

Nieuws

DNA-bank

Klonen

Humane Genoom

Chromosomen

Links

Kritiek op rapport proef

Wetsontwerp DNA berust 'op drijfzand'

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 3 OKT. De plannen van minister Korthals (Justi tie) om een databank van DNA-materiaal in te zetten bij de oplossing van inbraken "zijn gebaseerd op drijfzand".

Dat hebben deskundigen gisteren verklaard in het televisieprogramma Nova. Volgens hen is het wetsontwerp, dat Korthals inmiddels aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, opgehangen aan een rapport dat "ondeugdelijk en misleidend" is.

Het rapport is opgesteld naar aanleiding van een proef die politie en justitie twee jaar geleden in de regio's Utrecht, Midden- en West- Brabant hebben gedaan. Daarbij werd gekeken naar de mogelijkheid om DNA- vergelijkingen te gebruiken bij het oplossen van inbraken. De belangrijkste conclusie van de onderzoekers was dat het gebruiken van DNA-opsporingsmethoden leidde tot een verhoging van het ophelderingspercentage met zes procent. Op dit ogenblik wordt slechts één op de tien inbraken opgelost. Ook in de laatste begroting van het ministerie van Justitie wordt er op gewezen dat alles moet worden aangegrepen om dat percentage te verhogen.

Volgens onderzoeker B. Rovers van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving en professor dr. L.W.J.C. Huberts (politiestudies) van de Amsterdamse VU bevat het rapport veel fouten. Bovendien, zo stelt Rovers, blijkt uit het rapport dat de resultaten met de DNA-techniek zo schamel zijn, "dat je je afvraagt of de reguliere recherche-technieken niet meer hadden opgeleverd." Een nieuwe berekening leert volgens Rovers dat het oplossingspercentage hooguit met slechts 0,15 procent in plaats van zes procent omhoog zou gaan.

Huberts verwijt de onderzoekers dat zij met een 'suggestieve conclusie' zijn gekomen in de richting van een beleidskoers waar zij voorstander van zijn. "De politie heeft er belang bij dat nieuwe technieken worden toegepast," aldus Huberts.

Justitie trekt tot en met 2004 bijna zestig miljoen gulden uit voor DNA- onderzoek in strafzaken. Bedoeling is dat het Nederlands Forensisch Instituut dan capaciteit heeft voor rond 26.000 DNA-onderzoeken op jaarbasis.

NRC Webpagina's
3 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad