U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier DNA

Nieuws

DNA-bank

Klonen

Humane Genoom

Chromosomen

Links

D66 wil onderzoek naar 'DNA-revolutie'

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 15 JULI. D66- fractieleider Thom de Graaf wil dat de Tweede Kamer zelfstandig onderzoek doet naar de maatschappelijke gevolgen van de snel voortschrijdende DNA-technologie.

Volgens De Graaf voltrekt zich "een genetische revolutie" die vraagt om actie van het parlement, zo zegt hij vandaag in een interview met deze krant.

De Graaf denkt aan het instellen van een speciale Kamercommissie die hoorzittingen houdt met deskundigen, direct na de vakantie. Deze verkenning moet het parlement meer inzicht geven in de mogelijkheden en problemen die door de ontwikkeling van DNA-technologie ontstaan. "Ik vind dat het een taak is van de politiek om toekomstsignalen op te pikken en die in kaart te brengen. Je moet zulke ontwikkelingen niet over je heen laten komen".

Vorige maand zeiden Amerikaanse onderzoekers dat het blootleggen van de menselijke erfelijke code zeer vergevorderd is. De Graaf wil weten hoe ver de toepassing van DNA-technologie kan gaan in het strafrecht, in de volksgezondheid en bij de voedselvoorziening. "Er doemt een reeks medisch-ethische vragen op en ik weet zeker, er zullen er nog een heleboel volgen die ik nu niet ken". Zelf stelt hij zich onder meer de vraag welke gevolgen kennis via genetische test over iemands ziekten kan hebben voor het in stand houden van zorgverzekeringen, die nu nog zijn gebaseerd op solidariteit tussen mensen die elkaars ziektebeeld niet kennen.

NRC Webpagina's
15 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad