Nieuws
'Risico's verzwijgen acht ik uit den boze'
(2 maart 2001)
Hoe houdt Europa zijn voedsel zo
veilig mogelijk en welke risico's zijn wel of niet aanvaardbaar? EU-
commissaris Byrn is nu dagelijks bezig met die lastige taak. "Ik ben
een mens, ik ben god niet".
Blair: landbouw moet hervormen
(2 maart 2001)
De Britse premier, Tony Blair, heeft boeren voor het eerst uitzicht gegeven op
hervormingen die hun inkomen kunnen verbeteren en de landbouw een
duurzamere grondslag kunnen geven.
Vruchten met risico
(5 februari 2001)
Jonge kinderen zijn niet alleen
klein maar ook anders. Ze nemen per kilo lichaamsgewicht meer
caloriën op dan volwassenen. Wie zoveel mogelijk wil voorkomen dat
kinderen met neurotoxische stoffen in aanraking komen schilt het fruit
of wast het met water en zeep.
Onrust in Italië over voedsel
(1 februari 2001)
Tot nu toe staat Italië op
één gekke koe, maar veel Italianen worden steeds
ongeruster over wat ze eigenlijk eten.
Keuze voor veilig voedsel te beperkt voor consument
(29 januari 2001)
De ministers van Landbouw van de
EU-lidstaten komen vandaag in Brussel bijeen om te praten over strengere
maatregelen tegen BSE. Alle voedsel moet veilig zijn voor menselijke
consumptie, meent Jan Mulder.
Onderzoek veeartsen door justitie Beieren
(23 januari 2001)
Het openbaar ministerie in de Beierse stadjes Straubing en Landshut heeft gisteren
laten weten medicijnen en documenten te onderzoeken die vorige week
donderdag in beslag zijn genomen bij dierenartsen.
Elk decennium z'n eigen voedselfobie
(28 november 2000)
Is ons eten nog wel veilig na
alle meldingen over BSE en dioxinen? De risico's daarvan vallen in het
niet bij de gevaren van veel eten.
Strengere dioxinenorm treft visindustrie
Europa
(27 november 2000)
Afgelopen donderdag werd een
verscherping van de dioxine-norm voorgesteld. Dat zou grote gevolgen
hebben voor de visserij in Europese wateren.
Strenge norm Europa voor gifdioxinen in vis
(24 november 2000)
De Europese Commissie zal binnenkort een nieuwe, strenge norm aanbevelen voor de
maximale hoeveelheid giftige dioxine in vis. Dit volgt op een advies van
het Wetenschappelijk comité voor voedsel van de Commissie dat
vandaag verschijnt.
Hoe veilig is ons voedsel?
(17 november 2000)
Kan je nog wel iets in je mond stoppen zonder ziek te worden? De westerse
consument heeft gezondheid tot prioriteit nummer één verheven
maar wordt telkens opgeschrikt door griezelige zaken. Deskundigen hebben een
geruststellende boodschap: voedsel is veiliger daan ooit, maar argwaan, vooral
over BSE en infecties, blijft geboden.
EU wil bureau voedselveiligheid
(8 november 2000)
De Europese Commissie wil 70 miljoen per jaar investeren in een onafhankelijk
Europees Voedselagentschap. Dit blijkt uit een voorstel dat de
Commissie vanmorgen heeft gepresenteerd.
Wees gewaarschuwd voor de kip
(28 juli 2000)
Minister Borst wil een
waarschuwingssticker op besmette kip. Waarom krijgt Nederland zijn
kippen niet bacterievrij?
Consumentenbond: kip eten is onveilig
(26 mei 2000)
Kippenvlees is "erg onveilig" concludeert de Consumentenbond op basis van een
gisteren gepubliceerde steekproef bij slager, poelier, markt en
supermarkt. Consumenten lopen meer dan 50 procent kans om kip te kopen
die niet vers is, waar ziekmakende bacteriën (salmonella of
campylobacter) inzitten of die antibiotica-resten bevatten.