NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Voedingsschandalen

Nieuws

Coca-Cola
Dioxinen
Varkenspest
Brinta
Raak Cassis
Olvarit
Frisolac
Heineken
Rauwe eieren
Perrier
Iglo
Planta

Links

nieuw: Profiel Voedselveiligheid

Dioxinen in kip, verontreinigd koolzuurgas in frisdrank. Het lijken incidenten, maar feitelijk komen problemen met voedsel aan de lopende band voor.

In januari 1998 bleek uit een grootschalig onderzoek van de Europese Commissie dat elf procent van alle voedselproducten die in de Europese Unie wordt gecontroleerd, niet voldoet aan de warenwetten van de lidstaten.

Met graanproducten zoals brood worden de meeste fouten gemaakt. Onlangs werden ook weer verhoogde concentraties van een giftige schimmel in Nederlands graan aangetroffen. Bij waren die gevoeliger lijken voor bederf, zoals melkproducten, valt het - relatief gezien - juist weer mee (zie grafiek).

De meeste voedingsschandalen halen de krant niet - of hooguit in de vorm van een advertentie. Keer op keer worden consumenten aangespoord blikken of pakken met een bepaalde houdbaarheidsdatum terug te brengen naar de winkel, "omdat het product niet aan onze strenge eisen voldoet".
Af en toe komt een zaak wel groot in het nieuws. De volgende voedingsschandalen kregen veel aandacht in de pers:

  • Schimmelwerend middel en verontreinigd koolzuurgas in Coca-Cola en andere frisdranken (juni 1999).
  • Dioxinen in Belgische kip- en zuivelproducten (mei 1999).
  • De varkenspest breekt uit (februari 1997).
  • Salmonella in Brinta ontbijtpap (maart 1994).
  • Schimmelwerend middel in Cassis van Raak (december 1993).
  • Schoonmaakmiddel in Olvarit babyvoeding (november 1993).
  • Aluminiumvijlsel in Frisolac babyvoeding (september 1993).
  • Glassplinters in Heineken bier voor de export (augustus 1993).
  • Benzeen in Perrier mineraalwater (februari 1990).
  • Nitriet in diepvriesnasi en -groenten van Iglo (december 1980).
  • Huiduitslag-veroorzakend anti-spatmiddel in de plantaardige margarine Planta (zomer 1960).

Informatie over BSE-besmetting van vlees vindt u in Dossier BSE

NRC Webpagina's
5 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad