|
Coca-Cola
|
Consumentenbond: kip eten is onveilig
Het aantal kipfilets met de bacterie campylobacter (42 procent) is
overigens wel lager dan twee jaar geleden (64 procent). De
Consumentenbond vindt het percentage nog steeds te hoog en wil net zo"n
scherpe controle als in Denemarken. Daar wordt alle kip gecontroleerd;
besmet vlees wordt verhit.
De meeste met campylobacter besmette kipfilets zijn aangetroffen bij
Loué (80 procent), een dure Franse kip. Ook bij de gewone slager,
poelier en op de markt was de helft van de kipfilets besmet met
campylobacter.
Als het gaat om salmonella scoort merkkip Astenhof het slechtst: in 40
procent is deze bacterie gevonden. Vergeleken met twee jaar geleden komt
salmonella nog evenveel voor: nu 13 procent tegenover 14 procent in
1998.
Voorzitter J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie
Pluimveehouders (NOP) zegt dat de sector volop bezig is de veiligheid
van het vlees te vergroten. De afgelopen drie jaar is de hygiëne al
sterk verbeterd. "We constateren nu dat we met salmonella een
behoorlijke stap vooruit hebben gezet, maar dat de campylobacter een
moeilijk grijpbaar probleem is", aldus Wolleswinkel.
Mogelijk kan campylobacter door bestraling worden bestreden.
(ANP)
|
NRC Webpagina's
|
Bovenkant pagina |
|