NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Voedingsschandalen

Nieuws

Coca-Cola
Dioxinen
Varkenspest
Brinta
Raak Cassis
Olvarit
Frisolac
Heineken
Rauwe eieren
Perrier
Iglo
Planta

Links

Brinta

Wanneer kwam de zaak in het nieuws?
Maart 1994

Wat zat waarin?
Brinta, tarwemeel voor ontbijtpap, van Honig bleek besmet met de salmonella-bacterie. Die kan koorts, braken en diarree veroorzaken, en is met name gevaarlijk voor risicogroepen als bejaarden, zuigelingen en zieken (zie ook de sectie over met rauwe eieren bereide pudding). Enkele mensen meldden zich met darmklachten na het eten van Brinta. In onderzoek van fabrikant Avebe in Foxhol werden niet meer dan 10 salmonella-bacteriën per gram Brinta-meel gevonden. Als per bord pap niet meer dan 25 gram Brinta-meel zou worden gebruikt, zou men per maaltijd ruim beneden de gevaarlijke "infectueuze dosis" van 100.000 bacteriën zijn gebleven - tenzij de bacteriën de kans kregen zich in overgebleven lauwe pap te vermenigvuldigen.

Hoe kwam het daarin?
De besmetting is waarschijnlijk in de fabriek ontstaan. Ontdekt werd dat de bacterie in een wals zat waar het beslag voor de Brinta doorheen gaat. De besmetting was dus waarschijnlijk niet afkomstig van de gebruikte tarwe; het euvel zou dan eerder in de productie moeten zijn ontdekt. De wals is een enorme cylindervormige tank waarin hete lucht het Brinta-beslag in enkele seconden op kooktemperatuur brengt zodat bacteriën worden gedood. Avebe begreep niet hoe de salmonella-bacterie de hoge temperatuur kon overleven.

Wat waren de gevolgen?
De productie van Brinta werd voor enkele maanden stilgelegd en 1,5 miljoen pakken werden teruggenomen uit de winkels. Jaarlijks worden ruim acht miljoen pakken Brinta geproduceerd. De schade liep in de miljoenen. De Avebe-fabriek investeerde voor vier tot vijf miljoen gulden in nieuwe apparatuur.

Zie verder:

NRC Webpagina's
6 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad