Wanneer kwam de zaak in het nieuws?
November 1993
Wat zat waarin?
In potjes Olvarit babyvoeding met rundvlees en varkensvlees van Nutricia werd p-tolueensulfonamide (pTSA) aangetroffen, een restproduct dat overblijft als het anti-ontsmettingsmiddel Halamid zijn werk heeft gedaan. De stof pTSA heeft een bacteriedodende werking en mag volgens de Bestrijdingsmiddelenwet niet in hogere doses dan 1 milligram per kilo in voedingsmiddelen voorkomen. In de potjes babyvoeding werd 4 milligram per kilo aangetroffen. Het werd niet duidelijk hoe giftig de stof precies is.
Hoe kwam het daarin?
De leverancier van het vlees in de babyvoeding, de Gorinchemse firma HVV, had jarenlang opzettelijk Halamid toegevoegd aan het geleverde vlees om te voldoen aan de strenge eisen van Nutricia.
Wat waren de gevolgen?
Nutricia haalde twee miljoen potjes Olvarit terug, uit een voorraad van tien miljoen. Het babyvoedsel werd vernietigd. Volgens Nutricia was er evenwel geen gevaar geweest voor de gezondheid van kinderen die het voedsel hadden gegeten. De Keuringsdienst van Waren vond van wel en klaagde Nutricia aan.
De fianciële gevolgen voor Nutricia waren groot: het bedrijf maakte in mei 1995 bekend dat de schade werd geschat op 40 miljoen.
In oktober 1995 verklaarde de rechtbank in Den Haag Nutricia schuldig aan overtreding van de Warenwet, wegens gebrekkige controle tijdens het productieproces en traag reageren toen de eerste meldingen van pTSA in babyvoeding binnenkwamen. Nutricia kreeg wel gelijk op een ander punt: de rechtbank achte het niet bewezen dat de affaire de volksgezondheid in gevaar had gebracht. Er werd de firma geen straf opgelegd, omdat Nutricia volgens de rechtbank al genoeg schade had geleden.
De twee directeuren van vleesleverancier HVV kregen boetes van 30.000 en 15.000 gulden en voorwaardelijke vrijheidsstraffen, wegens onzorgvuldig handelen.
Andere schandalen met Olvarit
Halverwege 1992 trof de Keuringsdienst van Waren metaalscherven aan in een potje Olvarit. De zaak werd nooit opgehelderd. Tussen 1986 en 1993 werden in nog vier andere gevallen onrechtmatigheden in het babyvoedsel aangetroffen.
In mei 1993 werden in de VS potjes Olvarit teruggehaald wegens geruchten over salmonmella-besmeting.
In december 1994 moest Nutricia voor de rechter verschijnen nadat een consument een stukje hout in een potje Olvarit had gevonden. Het bedrijf kreeg een boete van 5.000 gulden.
Daarnaast kwam Nutricia in het nieuws omdat het bedrijf gechanterd werd door personen die zeiden van plan te zijn gif aan Olvarit toe te voegen.
Zie verder: