NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Voedingsschandalen

Nieuws

Coca-Cola
Dioxinen
Varkenspest
Brinta
Raak Cassis
Olvarit
Frisolac
Heineken
Rauwe eieren
Perrier
Iglo
Planta

Links

Onderzoek veeartsen door justitie Beieren


BERLIJN, 23 JAN. Het openbaar ministerie in de Beierse stadjes Straubing en Landshut heeft gisteren laten weten medicijnen en documenten te onderzoeken die vorige week donderdag in beslag zijn genomen bij dierenartsen. De aanklagers proberen vast te stellen of de dierenartsen illegaal medicijnen hebben verstrekt aan varkenshouders in Oostenrijk en Duitsland.

Volgens het weekblad Der Spiegel hebben de veeartsen hormomen, antibiotica en vaccins geleverd aan handelaren, die ze verkochten aan circa 1.200 varkenshouders, vooral in Oostenrijk.

De middelen - die het vetmesten van varkens versnellen - kunnen volgens voorzitter Axel Stoltenhoff van de Beierse organisatie van veeartsen bij mensen die vlees van de behandelde dieren eten, kanker veroorzaken. Ook kunnen ze mensen resistent maken voor behandeling van antibiotica. Met andere woorden: toediening van antibiotica helpt bij deze personen niet meer tegen ziekten. Ook in Oostenrijk wordt door juristen onderzoek gedaan naar aanwijzingen dat duizenden varkens via het voeder gevaarlijke hormomen en medicijnen zijn toegediend, om ze sneller op het slachtgewicht te brengen. Het openbaar ministerie heeft al 65 strafklachten tegen betrokkenen bij rechtbanken ingediend en vijftien varkensbedrijven gesloten.

Duitse veeartsen mogen slechts medicijnen verstrekken aan dieren die ze zelf hebben onderzocht. Vertegenwoordigers van de Oostenrijkse dierenbescherming zeggen dat boeren een administratie hebben bijgehouden van de toediening van middelen die de spiergroei versnellen en dierziekten tegengaan.

(AP)

NRC Webpagina's
23 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad