U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Concerns azen op UMTS
KPN, Telfort en Dutchtone en KPN, drie van de vijf huidige aanbieders van mobiele telefonie in Nederland, willen 'koste wat kost' een zogeheten UMTS-frequentie binnenhalen. De twee andere, Libertel en Ben, zijn wel in zo'n frequentie geïnteresseerd, maar niet tegen elke prijs.

Overleg over fusie KPN en Telefónica
KPN en het Spaanse Telefónica voeren overleg over samengaan. Of het om een volledige fusie gaat of over samenvoeging van bepaalde onderdelen van beide telecomconcerns is niet duidelijk.

NBC verfilmt leven van moordenaar- schrijver Klinkhamer
De Amerikaanse televisiezender NBC maakt een tweedelige televisiefilm over het leven van Richard Klinkhamer. Op 2 februari 1991 deed deze schrijver en oud-strijder in het Franse vreemdelingenlegioen aangifte van de verdwijning van zijn vrouw Hannelore Klinkhamer-Godfrion. In februari van dit jaar bekende Klinkhamer dat hij zijn vrouw na een echtelijke ruzie heeft vermoord en in de tuin achter zijn huis in het Groningse Ganzedijk heeft begraven.

Web ideaal voor korte film
De intelligentste rockzender in de Nederlandse taal, Studio Brussel van de VRT, is dankzij de FM in Zuid-Nederland al een begrip, maar nu overal te horen via Internet (www.studiobrussel.be).

Euro 2000 contra blad Panorama
De organisatie van het Europees voetbalkampioenschap Euro 2000 is van plan de accreditaties van Panorama-verslaggevers in te trekken, tenzij het weekblad haar excuses aanbiedt voor een recente publicatie. Panorama drukte een foto van een in Istanbul doodgestoken voetbalsupporter af en legde in een bijschrift een link met de wedstrijd Turkije-Engeland tijdens het EK voetbal. Euro 2000 vindt dat "onbetamelijk en tendentieus". Panorama weigert excuses aan te bieden en meent dat Euro 2000 zich niet met onafhankelijke media moet bemoeien.

Persbreidel in Noorwegen
Het Europese Hof voor de rechten van de Mens heeft Noorwegen op de vingers getikt wegens een beperking van de persvrijheid. Het hof deed uitspraak in een zaak, aangespannen door het blad Bergens Tidende en twee journalisten van die krant. Zij waren in Noorwegen veroordeeld wegens smaad jegens een plastisch chirurg, over wiens mislukte operaties het blad had bericht. Volgens het Europese hof mankeerde er niets aan de artikelen, maar veel aan het optreden van Noorse autoriteiten. (AFP)

IT-gastarbeiders
De Duitse overheid en de vertegenwoordigers van de technologiesector in Duitsland zijn het eens geworden over de voorwaarden die het mogelijk moeten maken 20.000 extra it-werknemers uit het buitenland te halen. Dat is dringend nodig om het enorme aantal vacatures in de computer- en telecomindustrie op te vullen. Volgens het akkoord krijgt elke buitenlandse it-werknemer automatisch een werkvergunning voor vijf jaar wanneer hem een jaarsalaris van ten minste 100.000 mark (110.670 gulden) wordt aangeboden door een Duits bedrijf. De werknemer mag zijn gezin meenemen, en gezinsleden mogen na twee jaar verblijf ook werken. De maatregelen zijn speciaal ontworpen om gekwalificeerde werknemers te kunnen binnenhalen uit landen die geen lid zijn van de Europese Unie.

Windows met irisscan
Het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft gaat de wachtwoorden in het besturingssysteem Windows vervangen door een irisscan, vingerafdruk en stemherkenning. Het bedrijf heeft een samenwerking aangekondigd met I/O Software, dat de benodigde techniek in huis heeft. De nieuwe techniek kan onder meer worden gebruikt voor het inloggen op de computer, maar ook voor het veilig afhandelen van transacties op internet. Wanneer Windows wordt uitgerust met het nieuwe systeem, is niet bekend.

Extra aandelen Newconomy in markt
De banken die internetinvesteringsbedrijf Newconomy bij de beursgang hebben begeleid, hebben de zogenaamde greenshoe-optie uitgeoefend, ofwel ruim 900.000 stuks (15 procent), voor in totaal ruim 21 miljoen gulden extra op de markt gebracht, aldus ABN Amro. (ANP)

Bedrijven dupe van storing KPN
Duizenden bedrijven zijn gisteren de dupe geworden van een storing in het netwerk van KPN in Den Haag. Internetverbindingen vielen uit en interne telefoonnetwerken waren niet beschikbaar. De problemen ontstonden rond half twaalf in het Haagse netwerk, waar een deel van de software het niet meer deed. Volgens een woordvoerster van de KPN was de storing in de loop van de middag voor een deel opgelost. Later vielen de verbindingen toch weer uit. Pas tegen acht uur 's avonds lukte het KPN een stabiele verbinding te bewerkstelligen. (ANP)


Het Amerikaanse Whitney Museum geeft jaarlijks een overzicht van het huidige kunstklimaat. Voor het eerst zijn ook internetkunstenaars geselecteerd voor de tentoonstelling die dit jaar al voor de zeventigste keer wordt gehouden. Negen websites met java, interactieve toepassingen en animaties zijn te zien naast schilderijen, sculpturen en video's. Ook de parodie op de website ontbreekt niet.
(www.whitney.org/exhibition/2kbfs.html)

NRC Webpagina's
3 MEI 2000




    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)