U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Mijnheer Man
Wie is 'Mijnheer Man'? De aanduiding van Amerikaanse zwarten voor blanken, Mr Man, is onvertaalbaar. In de tv-comedy Damon op woensdagavond gebruikt de VPRO "bleekscheet" maar dat is niet grappig. "Mijnheer Man" alleen zou onbegrijpelijk zijn als ondertiteling. Er ligt een hele Amerikaanse geschiedenis achter, zwaarder dan die van de Nederlandse zwart-blank- verhoudingen.


V I D E O C L I P :


Bedriegende letters
Voor de Eerste Wereldoorlog publiceerde Guillaume Appolinaire gedichten waarin de letters van het woord regen ook werkelijk als waterdruppels neerregenden op het papier. In de Nederlandse literatuur kennen we als hoogtepunt Bezette Stad van Paul van Ostaijen, waar alles wat er in het bezette Antwerpen te horen, te zien, te zeggen, te schelden is, door de woorden wordt gezegd, maar ook getekend, gespeeld en gedanst.


F I L M   V O O R A F :


Married to the Mob
Volgens een vergeelde editie van 'VideoHound's Complete Guide to Cult Flicks and Thrash Pics' is Married to the Mob (1988) een cultfilm. Dat zegt vooral iets over de haast waarmee dit soort naslagwerkjes gewoonlijk bij elkaar wordt geschoffeld. Want ja, Married to the Mob verdient als film van Jonathan Demme (Silence of the Lambs) beslist een vermelding in een alternatieve filmgeschiedenis. Maar nee, Married to the Mob is geen cult, het is namelijk Demme's eerste echte grote film, na jaren klusjes te hebben gedaan voor Roger Corman.


NRC Webpagina's
8 JULI 1999


Videoclip


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)