U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Zonder gevoel, gewetenloos?

W. WOLTZ
Dus A tot en met Mi ligt bij Oorlogsdocumentatie, Mo tot en met Zu bij De Groene Amsterdammer. Tenzij dat weekblad 'zijn' deel van het Liro-archief al naar het Riod heeft gebracht, zoals aangekondigd in een hoofdartikel. En dan heeft Vrij Nederland nog een stapeltje archiefkaarten. Dat kunnen er niet veel zijn, misschien het ontbrekende deel tussen Mi en Mo.

Het is, alles bij elkaar, een bittere chaos, maar de weekbladen hebben hun werk goed en zonder sensatie gedaan. De onthullingen zijn verpletterend.

Het slordige beheer van het Liro-archief (vorige week onthuld in De Groene) kon nog worden toegeschreven aan bureaucratische ongevoeligheid, een incident. Maar het was geen eenmalige fout, het is deel van een patroon. Daarin past die onderhandse veiling van 1968 (!). Zo ook de ontdekking van Yoeri Albrecht in Vrij Nederland, dat het Amsterdamse Gemeentearchief van joden geroofde prenten en De Nederlandsche Bank een dito muntencollectie kocht. Dat stond keurig genoteerd op die Liro-kaarten. Wat heeft die mensen toen bezield?

En hoe voelen ze zich nu, met hun goedkope vulpennen en gouden oorbellen? Dat een stel beursjongens de zaak voor een paar miljoen flest is even misdadig als voorspelbaar. Maar dat een functionaris bij Financiën in 1968 het aardige idee krijgt: 'ze komen nu niet meer terug, laten we die spullen maar aan ons personeel verkopen' daarvoor is moeilijk een kwalificatie te vinden. Vermoedelijk is er geen wet overtreden en is de 'opbrengst' keurig geadministreerd en in de algemene kas gestort. Die brave ambtenaren hebben ook niemand een haar gekrenkt - dat was al voor hen gedaan. Maar als misdaad een te zwaar woord is, wat dan? Zonder gevoel, gewetenloos? Hoe dan ook, als men zich voorstelt hoe dat bij die veiling in 1968 is toegegaan (in de kantine tijdens koffietijd, een beetje lacherig en hebberig, applaus voor de oorbellen van de secretaresse van de baas?) schiet het inlevingsvermogen tekort.

Misschien is de werkelijkheid wel onbegrijpelijk, en moeten wij vluchten in de alternatieve wereld van de sprookjesvertellers. Volgens HP/De Tijd is er sprake van een explosie in de goeroe-business. De dames en heren bezweerders reizen tegen gigantische honoraria congressen en personeelsbijeenkomsten af om hun evangelie te verspreiden. De een zoekt het in Neuro Emotionele Integratie. Hij heeft een serie stokoude mensen onderzocht en ontdekte hun geheim: loslaten. Dat betekent: afstandelijk leven, je moet je shit niet in een rugzak stoppen en levenslang meeslepen. Ook briljant is een zekere Anthony Robbins (die Clinton, Mandela, Gorbatsjov en prinses Diana onder zijn cliëntèle telt (telde) volgens HP). Hij is multimiljonair geworden met de boodschap: geloof in jezelf.

Een geheel nieuwe ontdekking.

En zo trekt de stoet van sjamanen en pluspower-trainers voorbij, kalenderspreuken prevelend en flink incasserend. Bastaardkinderen van de Verlichting zijn het, want ze hebben één overtuiging gemeen, namelijk dat iedereen zijn eigen lot kan verbeteren.

HN-magazine (oecumenisch opinieblad) zit toevallig in hetzelfde spoor en onthult, dat steeds meer topmanagers de hulp van astrologen inroepen als ze belangrijke beslissingen moeten nemen. Helaas worden geen leiders van Philips of Unilever geciteerd. Maar wel mevrouw A. Beelaerts van Blokland, directeur van communicatiebureau In Petto te Eindhoven. Ook L. Kaplanian-Buller wil weten wat de sterren zeggen bij belangrijke beslissingen voor haar American Book Center in Amsterdam. Zouden ze ooit iets van de vereniging Skepsis hebben gehoord, en de bewijzen kennen dat astrologie échte onzin is?

Misschien wel, maar wie gelooft wenst geen bewijzen.

NRC Webpagina's
11 DECEMBER 1997



Eerder verschenen in deze rubriek:

Nee, nieuws raakt nooit op
(4 december 1997)
Scheppingsdrang?
(27 november 1997)
Matheid en vapeurs
(20 november 1997)
Moeite met de actualiteit
(13 november 1997)
Kiest men voor onwetendheid?
(6 november 1997)
Fiere taal van een moedig mens
(30 oktober 1997)
Wie zullen we nu weer nemen?
(23 oktober 1997)
Wraak, kunst, passie en vragen
(16 oktober 1997)
Lessen uit de grote stad
(9 oktober 1997)
Grote grepen naar Het Heden
(2 oktober 1997)
Moegebeukt, spuien de mensen
(25 september 1997)
Ondersteboven van de kroonprins
(18 september 1997)
Een ceremonie zonder kritiek
(11 september 1997)
Mammie was immers dansen
(4 september 1997)
Werd Van Mierlo 'gepiepeld'?
(28 augustus 1997)
Geld verdienen met geld
(21 augustus 1997)
Het volk heeft zijn helden nodig
(14 augustus 1997)
Onloochenbare feiten
(7 augustus 1997)
Verborgen reserves
(31 juli 1997)
De wondere wereld van het geld
(24 juli 1997)
Hoe dan ook. Klaas komt!
(17 juli 1997)
Aftakeling in het polderland
(10 juli 1997)
Een autonome kribbigheid
(3 juli1997)
Oecumenisch koppen maken
(26 juni 1997)
Het zoeklicht van de media
(19 juni 1997)
De slechte invloed van Europa
(12 juni 1997)
Een gevoel van overbodigheid
(5 juni 1997)
Hollandse totems en taboes
(29 mei 1997)
Hypocrisie en geheimhouding
(22 mei 1997)
Maar nieuws is nieuws
(15 mei 1997)
Blair als voorbeeld voor reformist
(1 mei 1997)


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)