U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

De wondere wereld van het geld

MARK KRANENBURG
Redacties van opinieweekbladen hebben altijd een zekere angst voor de actualiteit. Want niets is nu eenmaal erger dan een actuele ontwikkeling die het zojuist in druk verschenen verhaal geheel ontkracht. Des te leuker is het als een verhaal de actualiteit voor is. Wat dit betreft hebben deze week zowel de HP/De Tijd als Elsevier geluk. In beide bladen staat een verhaal over de foute voorspellingen van beursanalisten over het koersverloop. Heel goed getimed, want een dag nadat de bladen van de drukker kwamen, schoot de index van de Amsterdamse beurs door de magische 1000-punten grens.

De 'deskundigen' zaten er eerder dit jaar allemaal naast. Veel meer dan 700 zou het niet worden. ,,In de markt wordt er rekening mee gehouden dat het grootste spektakel nu wel achter de rug is'', zo citeert HP/De Tijd beleggingsanalist Van der Stee van Van Lanschot uit een interview van maart. Daarna is het spectaculaire groeien pas echt begonnen. Voor de liefhebbers daarom de actuele voorspelling van dezelfde analist voor eind dit jaar: ,,Ik denk dat we eerder rond de 900 zullen eindigen dan boven de 1000'', zegt hij. Elsevier constateert dat de voorspellingen elkaar altijd weinig ontlopen. Iedereen zat ongeveer even mis. ,,Dat duidt op onzekerheid; afwijken van de consensus is immers eng'', aldus Elsevier.

Nog meer over geld in Elsevier, onder de kop ouders, kinderen en geld. Wie krijgt wat en wanneer. Het blijkt een mislukte poging om een trend te signaleren. HP/De Tijd doet een poging om weer een ander facet van de wonderlijke wereld van het geld te belichten: een verhaal over gereformeerde ondernemers oftewel de miljonair naast God. ,,Je mag best leven naar de stand waarin de Heere God je geplaatst heeft'', zegt Henk Mijnders van de gelijknamige meubelgigant.

Zou het zijn omdat de Haagse politici allemaal met vakantie zijn dat én HP/De Tijd en Vrij Nederland uitkomen bij Europarlementariër Jimmy Janssen Van Raay? Bij beide bladen mag hij uithuilen over het 'onrecht' dat het CDA hem vorig jaar heeft aangedaan door hem uit de christen-democratische fractie van het Europees Parlement te zetten. Sindsdien zit hij in het bonte gezelschap parlementariërs dat samen de Unie voor Europa vormt. Vorige week zag hij ook nog de functie van 'ouderdomsdeken' aan zijn neus voorbij gaan. Het is een protocollaire positie die wordt bekleed door het oudste lid van de in totaal 31 Nederlandse Europarlementariërs. Janssen van Raay is ervan overtuigd dat de leider van de Nederlandse christen-democratische delegatie, Hanja May Weggen hem heeft gedwarsboomd. Zij heet in Vrij Nederland dan ook bij hem ,,de als minister mislukte intrigante''. In de Haagse Post verduidelijkt hij zijn woorden: ,,Terwijl ik me het ongeluk werk, sleurt May Weggen me door het slijk. Waar haalt ze de tijd vandaan?''

Voor de inhoudelijke kant van de politiek moet men deze week wederom bij De Groene zijn dat een zeer lezenswaardig interview heeft met de socioloog Antony Gibbens die als man op de achtergrond bij Tony Blair de laatste tijd steeds meer op de voorgrond treedt. Hij is ontdekt omdat hij met zijn boek 'Beyond left and right' een theoretische onderbouwing voor het huidige tijdsgewicht tracht te geven. Zowel het neoliberalisme als de sociaal-democratie is verouderd, meent hij. ,,Waar het nu om gaat dat is dat we iets nieuws creëren, iets wat beter past bij de wereld van heden.'' De verstandige mix van Kok wellicht?

De quote van de week staat in Vrij Nederland dat een gesprek had met Maarten van Rossem die eindelijk op de nominatie staat benoemd te worden tot hoogleraar, zij het buitengewoon hoogleraar. ,,Ik geloof wel dat als iedereen zoveel van de Nederlandse politiek zou weten als ik, de politiek heel wat beter zou verlopen.'' De universiteit van Utrecht hoeft zich geen zorgen te maken. Want in hetzelfde geprek zegt Van Rossem ,,een infantiele drang tot pesterijen'' te hebben.

NRC Webpagina's
24 JULI 1997



Eerder verschenen in deze rubriek:

Blair als voorbeeld voor reformist
(1 mei 1997)
Maar nieuws is nieuws
(15 mei 1997)
Hypocrisie en geheimhouding
(22 mei 1997)
Hollandse totems en taboes
(29 mei 1997)
Een gevoel van overbodigheid
(5 juni 1997)
De slechte invloed van Europa
(12 juni 1997)
Het zoeklicht van de media
(19 juni 1997)
Oecumenisch koppen maken
(26 juni 1997)
Een autonome kribbigheid
(3 juli1997)
Aftakeling in het polderland
(10 juli 1997)
Hoe dan ook. Klaas komt!
(17 juli1997)


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)