U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Maar nieuws is nieuws

W. WOLTZ
Van sommige onderwerpen zou een mens álles willen weten, maar hij weet dat dat nooit gebeurt. Vrij Nederland komt laconiek met een halve pagina onthulling over een lek bij het opsporingsteam Randstad Noord & Midden. Deze groep is de opvolger van het IRT-team, dat werd opgeheven omdat het te veel hash importeerde. Men wierp kabeljauwen uit om spieringen te vangen.

Marian Husken en Jos Slats hebben 'de hand weten te leggen' op een proces-verbaal uit februari van dit jaar, waaruit blijkt dat nationaal bekende boeven als Walter D. (Scarface), Etienne U. en Charles G. precies weten wat de politie van plan is. Vorig najaar bijvoorbeeld had de politie een meedogenloze razzia voorbereid tegen het drugsimperium Delta. Uit telefoontaps bleek dat de boeven elkaar waarschuwend opbelden. Zo telefoneert op 29 september ene C. zijn baas Walter Scarface op met de tekst: ,,Het is heet buiten, kijk goed achter je, en dat geldt voor iedereen''.

Dat zei C. Ik heb nooit geloofd dat boeven zo praten. In Hollywoodfilms en thrillers, ja, maar niet in het echt. Een beetje crimineel wéét toch dat hij afgeluisterd wordt. (Een beetje politieman trouwens ook). Dus wat heeft het voor zin via een satelliet in de hoorn te roepen: ,,De suiker is opgeschept, baas!''. Je kunt net zo goed zeggen: 'de lading cocaïne ligt veilig in IJmuiden'. Wie weet heeft C. veel detectives gelezen. Maar het kan óók zijn dat deze narcoticant een goede advocaat heeft en de politie keurig in de maling neemt. Alle spelers weten immers dat de recherche veel, zo niet alles weet van de georganiseerde misdaad. Maar wetenschap is nog geen bewijs. Niettemin is er in dat rechercheteam iemand die lekt naar de misdaad. Net zoals een politieman ervoor zorgt dat Husken en Slats 'de hand kunnen leggen' op dat proces-verbaal. Complimenten voor die twee, drie hoera's - maar waarom dat lek? Is die informatie doorgegeven met goede bedoelingen - of niet? De pers is al te vaak gebruikt in de IRT-affaire - heeft zich ook láten gebruiken als pion, zonder de stand op het bord te kennen.

Maar nieuws is nieuws, ook als een bericht meer vragen oproept dat antwoorden geeft. Want hoe corrupt is de politie nu eigenlijk? Op het rapport waarin dié cijfers staan, zal geen journalist de hand kunnen leggen, vrees ik.

Een vergelijkbare gedachte roept een artikel in HP op; 'Robocop op de Wallen'. De gemeente heeft daar ene Freek Salm benoemd tot Wallenmanager. Hij moet als een soort verkenner rapporteren wat de misdaad doet, en moet tegenmaatregelen voorstellen opdat de buurt weer bestuurbaar wordt.

(Ik tik dit zonder verbazing neer). Bordeelsluiper Freek - zijn koosnaam - heeft drie maanden besteed aan het in kaart brengen wie in de buurt aan de touwtjes trekt ,,en dat zijn vaak niet de gemeentelijke instanties''. Vertel Freek, vertel het allemaal jongen. Maar Freek is wel wijzer, en HP is geen blad dat zijn scheervlucht boven fenomeentjes wil onderbreken.

De Groene Amsterdammer daarentegen komt (hoewel wat vertraagd) met de serieuze ruzie over het boek van Nanda van der Zee. Het onderwerp is de vernietiging van de Nederlandse joden, en de invloed die de vlucht naar Engeland van koningin Wilhelmina daarop heeft gehad. Van der Zee stelt dat de de koningin de grondwet heeft geschonden en dat haar vlucht het de Duitsers gemakkelijk heeft gemaakt het civiele gezag in te schakelen bij de deportaties. De Leidse historicus C. Fasseur heeft als reactie verklaard: ,,Ik vind het verbijsterend dat zij vijftig jaar na dato alsnog valt voor de propaganda van Seyss-Inquart...''

Van der Zee: ,,Fasseur zit natuurlijk met een levensgroot probleem. Volgend jaar moet zijn Wilhelmina-boek verschijnen. Daar heeft hij, boven op zijn hoogleraarssalaris, een ton subsidie van het Prins Bernard-Fonds voor gekregen, dus het moet wel een mooie hagiografie worden...'' Het laatste taboe, dat is ons koningshuis.

Uit Vrij Nederland van deze week.

NRC Webpagina's
15 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)