U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Webwereld
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Webwereld

Van wie is die zuigvlek?

LUKAS KEIJSER
Er wordt wat afgeroddeld op het web. Matt Drudge, die als eerste kwam met de sigaar van Clinton, is het bekendste voorbeeld. Er zijn talloze sites die met roddels over film- en popsterren concurreren met bladen als Weekend en Story. Mr. Showbizz (mrshowbiz.go.com) is er zo een. Hier kom je berichten tegen als ‘Mariah's Latin Hunk', over zangeres Mariah Carey die een ‘steamy weekend' zou hebben beleefd met een stoere Latijns-Amerikaanse zanger. Ook Yahoo! heeft een dagelijkse Entertainmentrubriek en tvbabes.com brengt nieuwtjes over Nederlandse presentatrices.

Kammie19 Voor serieuzer geruchten wordt het Internet eveneens gebruikt. Zo meldde het Financieele Dagblad onlangs dat er duizenden kanalen zijn waar beursroddels circuleren (als stockchat.com) die van invloed kunnen zijn op de koersen. Zoals het gerucht op Internet dat een Amerikaanse bank een bod op de Kas-Associatie wilde uitbrengen. De dag erna steeg het aandeel met 20 procent.

De roddelrubriek van de Kamkrant staat voor de nieuwste variant van het roddelen waarbij het echte leven en cyberleven versmelt. Drie roddeltantes - Beatrix, Bep en Sjaan - verspreiden geruchten en nieuwtjes over jongens die elkaar kennen via chatkanalen als #gayteen.nl en elkaar ontmoeten elkaar op chattersbijeenkomsten in ‘het echte leven'. Er is te lezen wat ze daar uitspoken en wat over hen gezegd wordt op de chatkanalen. Het gaat over een zuigvlek in iemands nek, over geruchten van verliefdheden en gebroken relaties. Deze KamKrant, die nu zo'n anderhalf jaar bestaat, verschijnt wekelijks en wordt per e-mail aan zo'n negentig abonnees verstuurd.

Tante Bep ,,Als je iets over me schrijft, wurg ik je'', roept Chrizzz20 tijdens zo'n real life meeting tegen Kammie19, oprichter van De KamKrant. De bijeenkomst vindt plaats in een Amsterdams café en is drukbezocht met zo'n vijftig, verre van nerdy, jongens tussen de 16 en 25 jaar uit heel Nederland. Kammie19, ofwel de negentienjarige Kam-Fong Tjin-Kam-Jet, noteert de uitspraak van Chrizzz20 onmiddellijk in zijn opschrijfboekje. Hierin schreef hij eerder dat twee jongens op de bijeenkomst ruzie hebben omdat de één altijd praat met degene op wie de ander verliefd is. Een dag later meldt de Kamkrant onder meer dat een Belgische chatter ,,iets zou hebben gedaan met een familielid van ons aller zeer bekende Richard20''. Van Chrizzz20 en de ruziënde jongens geen spoor.

Kammie19, in het dagelijks leven student communicatie en management, zegt te persoonlijke dingen en intieme details te vermijden, volgens hem gaat het vooral om ‘leuke weetjes'. Over mensen die uitdrukkelijk laten weten dat ze er niet van gediend zijn, neemt hij niets op, zegt hij. En: wat niet klopt, wordt rechtgezet.

Hij zegt niet hetzelfde niveau te hebben van Story en Privé. Toch wordt de werkelijkheid soms verdraaid. Tante Sjaan, ofwel Nikey18, ziet dat twee jongens elkaar vriendschappelijk omhelzen. Dat wordt dus ‘ze waren innig met elkaar bezig', zegt hij.

Tante Sjaan De roddelrubriek van de KamKrant is bij een aantal chatters niet populair. Omdat er al te veel roddel en achterklap is en geruchten er zomaar worden ingegooid, zegt Mrdevil19. Hij wil er niet in omdat er dan een verkeerd beeld van hem ontstaat. Anderen zijn wel enthousiast. Ze vinden het leuk om te lezen over mensen die ze kennen via de chatkanalen en van meetings. Dat ze er zelf inkomen vinden ze geen bezwaar. Kammie19 relativeert de kritiek onmiddellijk. ,,Ach ja... dat is nu eenmaal zo hè? Iedereen is ook tegen de roddelbladen hè? Maar iedereen leest ze toch.''

Behalve onderhoudend, is de roddelrubriek van de KamKrant ook handig. In het roddeljournaal van Bep, Sjaan en Beatrix lees je meteen als een chatter zich ten onrechte uitgeeft voor een blonde god. Damian20, van wie bijna nog niemand weet dat hij ‘out' omdat zijn vrienden ,,wedstrijden doen wie de grootste homohater is'', vergelijkt de chatgemeenschap terecht met een dorp, een soort Volendam. De KamKrant is dan het plaatselijke huis-aan-huis-blad. (kamkrant.mypage.org)

NRC Webpagina's
19 januari 1999

Archief:

Het hele jaar mooi weer
(5 januari 1999)

Vechten als mieren op het web
(22 december 1998)

Samen op zoek naar wortels
(8 december 1998)

Allemaal vrienden overal
(29 november 1998)

'Naakt' achter de computer
(21 november 1998)

Te kijk voor de wereld
(10 november 1998)

God is altijd online
(5 november 1998)

Digitale vluchtweg
(29 oktober 1998)

Een web van zwervers
(28 oktober 1998)

Spannende veilingen
(13 oktober 1998)

Op zoek naar de betere lezer
(10 oktober 1998)

Digitale felicitaties
(9 oktober 1998)

Lady Luck grijnst op Internet
(29 september 1998)

Web kan Lewinsky-drukte aan
(22 september 1998)

Journalist tussen zijn lezers
(19 september 1998)

Surfen tussen de 'babes'
(16 september 1998)

Illustrated Man leeft weer
(18 augustus 1998)

Suburbia in webland
(4 augustus 1998)

Uit de kast op het Web
(1 augustus 1998)

Bloedbad Britannica
(21 juli 1998)

De siliconen revoluties
(7 juli 1998)

Digitaal toerisme
(23 juni 1998)

Zwerven onder Amsterdam
(9 juni 1998)

Ex-hackers worden voorzichtiger
(23 mei 1998)

Surfen zoals God het bedoelde
(12 mei 1998)

Zonder Billy sterft het universum
(28 april 1998)

Zoeken naar oude boeken
(16 april 1998)

Eeuwig leven in computers
(12 maart 1998)

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JANUARI 1999